lauantai 27. marraskuuta 2010

HS: Maahanmuuttajilla ei ole Suomessa kantaväestön oikeuksia

Helsingin Sanomat, mielipide: Omar Bahaaldin: Maahanmuuttajilla ei ole Suomessa kantaväestön oikeuksia 27.11.2010

Viime aikoina media on nostanut esiin maahanmuuttajiin liittyviä asioita, kuten kotoutumisen, työhön ja koulutukseen pääsemisen sekä suomen kielen oppimisen. Haluan muistuttaa, että kotoutuminen on paitsi poliittinen ja taloudellinen myös yhteiskunnallinen prosessi.

Uuteen yhteiskuntaan sopeutuminen sekä kielen, kulttuurin, ympäristön ja uuden elämän opetteleminen vie pitkän ajan. Oppimisella on aina kaksi puolta. Yksi puoli on se, mitä oikeuksia ja mahdollisuuksia on, toinen se, onko motivaatiota ja valmiuksia noudattaa velvollisuuksia.

Mielestäni maahanmuuttajan kotoutuminen on täynnä myös taloudellisia esteitä ja ongelmia, koska maahanmuuttajien asema on heikompi kuin valtaväestöllä. Siksi monia palveluja, kuten kursseja, koulutuksia ja kulukorvauksia, on tiivistetty ja vähennetty.

Resurssit suomen kielen oppimiseen ovat todella pienet kurssien ja koulutuksen suhteen. Valitettavasti ongelma ei ole vain siinä, onko näitä kursseja tarjolla, vaan myös siinä ettei työvoimatoimisto enää anna osalle maahanmuuttajista työmarkkinatukea. Jos maahanmuuttaja pääsee jollekin kurssille, hänelle ei makseta yhdeksän euron päivittäistä kulukorvausta. Tämä on ristiriitaista, koska kaikki muut ihmiset, jotka asuvat tässä yhteiskunnassa, saavat tätä korvausta.

Kolme vuotta sitten suuri epäkohta oli B-lupa. Käytännössä B-lupa riistää maahanmuuttajalta työn, ammatin, opiskelun, perusterveydenhuollon ja muut oikeudet. Eli valitettavasti vaihtoehdoksi jää "pimeän työn" tekeminen. Tämä on lakien vastaista, heikentää Suomen ammattiliitojen saavutuksia ja lisää rasismia, mutta järjestelmä ei jätä B-lupalaisille muita vaihtoehtoja. Käytännössä B-lupa estää kotoutumisen.

Kotoutuminen ei ole onnistunut Suomessa kovinkaan hyvin opiskelunkaan suhteen. Opiskelu onnistuu rauhallisessa kodissa. Asunnon saaminen on vaikeaa maahanmuuttajalle, jos hän ei osaa kieltä riittävän hyvin ja on työtön, kuten 40 prosenttia heistä on.

Eräs vammainen mies tuli Suomeen Irakista kolme vuotta sitten, hän on saanut oleskeluluvan. Puoli vuotta sitten perheen yhdistämisen kautta loput perheenjäsenet tulivat Suomeen, vaimo ja kaksi alaikäistä lasta. Perhe asuu 44 neliön asunnossa. Perheen pojat käyvät suomen kielen kurssilla. Isällä on lääkärintodistus, ja he ovat laittaneet hakemukset suurempaa asuntoa varten jo yli puoli vuotta sitten. Opiskeleminen ja asuminen on vaikeata näin pienessä asunnossa.

Jos viranomaiset eivät ole kiinnostuneita vastaamaan näihin asioihin, toivon, että viesti saavuttaa Suomen presidentin, Tarja Halosen. Vuosia sitten hän vahvisti useaan kertaan, että maahanmuuttajilla ovat samat oikeudet kuin muillakin täällä asuvilla ihmisillä. Ovatko mainitsemani asiat todella oikeudenmukaisia, tasa-arvoisia ja Suomen perustuslain mukaisia?

Omar Bahaaldin
puheenjohtaja
Irakilaisten pakolaisten kv. federaatio, Suomen osasto