maanantai 29. marraskuuta 2010

YLE: Aktivistit vaativat Helsingin romanineuvottelijan eroa

YLE Helsinki: Aktivistit vaativat Helsingin romanineuvottelijan eroa 29.11.2010

Sosiaalikeskus sataman aktiivit vaativat, että Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä eroaa tehtävästään. Aktiivit arvostelevat Räihän toimia Romanian romanien kotiinpalauttamisessa.

Sosiaalikeskus arvostelee Räihän toimia neuvotteluissa, joissa sovittiin romaneille jaettavasta matkarahasta. Keskuksen mukaan neuvotteluissa käytettiin tulkkia, johon romanit eivät luottaneet.

Lisäksi aktiivit arvostelevat sitä, että Räihä löi sopimuksesta kättä päälle romanisuvun päämiehen kanssa.

Sosiaalikeskuksen mukaan sopimus ei ole riittävä, sillä Sataman pihalla asui romaneita useasta suvusta.

_________________________________________________________

MTV3: Johtava virkamies kohukuvasta: Avasin kaljatölkin virallisen osuuden jälkeen

Romanian kohutulle virkamatkalle osallistuneet virkamiehet antavat selvityksensä matkan tapahtumista Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle ensi viikon tiistaihin mennessä.

Virkamatkasta nousi laaja kohu, kun Suomen Kuvalehti kertoi kahden Helsingin kaupungin johtavan virkamiehen esiintyneen humalassa virkamatkalla Romaniassa.

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtava virkamies Jarmo Räihä tyrmää lehtiväitteet ja korostaa, ettei hän ole ollut matkalla alkoholin vaikutuksen alaisena.

- Omalta kohdaltani voin sanoa, että en ole siellä päihtyneenä ollut. Vedin Romaniassa viralliset neuvottelut, sanoi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Räihä.

Suomen Kuvalehden julkaisemassa kuvassa Räihä ja turvallisuus- ja valmiusosaston päällikkö Hannu Hakala ovat tölkkien kanssa Târgu Cărbuneştin kaupungissa virkamiesten ajoneuvon vierellä.

- Se kuva oli varmaan leirissä käynnin jälkeen. Olimme nousemassa autoon, niin avasin kaljatölkin siinä, mutta en siellä päihtyneenä ole ollut, Räihä selvittää.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen käynnisti välittömästi tutkinnan matkan tapahtumista. Räihä kertoo keskustelleensa lyhyesti Pajusen kanssa asiasta perjantaina.

- Kerroin hänelle, etten ole Romaniassa päihtyneenä ollut ja että lehtijuttu ei pidä paikkaansa. Pajunen sanoi, että selvitetään asia ja toivotti hyvää viikonloppua.

_________________________________________________

Ilkka, pääkirjoitus: Kerjäläisongelma jatkuu

Kerjäläisongelma ei näytä korjaantuvan rahalla. Helsingin päätös antaa matkarahat Romanian kerjäläisille ja lähettää heidät takaisin kotimaahansa on saanut arvostelua avun kohteiden lisäksi sisäministeriltä ja myös tavallisilta kansalaisilta.

Romanialaisista ne, jotka eivät halua lähteä, syyttävät kaupunkia rasismista. Muutamat kerjäläiset vakuuttavat palaavansa Suomeen viimeistään kesällä.

Sisäministeri Anne Holmlund pelkää, että Helsingin päätös on tekemässä Suomesta maksuautomaatin, jota käytetään vastaisuudessa hyväksi. Tavalliset veronmaksajat kysyvät, voisivatko hekin saada matkarahoja, että pääsisivät käymään kotipaikkakunnallaan.

Ongelmavyyhden kiusallinen lisäsäie on lehtitieto, että kaksi Helsingin virkamiestä olisi ollut humalassa Romanian matkallaan. Matkan tarkoitus oli selvittää paikallisten kanssa kerjäläisongelmaa.

Kerjäläisepisodit opettavat, että raha on pelkkä laastari todellisen ongelman päällä. Suomalaisten keinot korjata ongelma ovat EU-tasolla tehtävät ratkaisut. Juopottelu työaikana saataneen vielä kuriin omin voimin.