sunnuntai 21. marraskuuta 2010

YLE: Uhkaava tulipalo sosiaalikeskuksen pihalla

YLE: Uhkaava tulipalo sosiaalikeskuksen pihalla 21.11.2010
MTV3: Romanileirissä syttyi tulipalo

Majoitustilaksi kyhätty rakennelma ja vanha auto paloivat rajusti illansuussa sosiaalikeskus Sataman pihamaalla Helsingissä. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

Pelastuslaitoksen päästyä paikalla palo oli jo yltynyt erittäin rajuksi, eikä rakennelman pelastamiseksi voitu tehdä mitään.

Pelastuslaitos ei osannut arvioida kuinka monta Romanian romania asui kyhäelmässä. Heidän majoituksestaan huolehtii nyt sosiaalikeskuksen henkilökunta.

Myöskään palon syttymissyystä ei voida tässä vaiheessa sanoa mitään. Poliisi tutkii tapahtunutta.

______________________________________________

MTV3: Romanileirissä syttyi tulipalo

Kalasataman alueella syttyi tänään illalla tulipalo romanien asuinleirissä.

Sosiaalikeskus sataman pihamaalla paloi auto sekä majoitustilaksi tehty rakennelma. Myös palanutta pakettiautoa käytettiin asumiseen.

Palokunta sai palon rajattua nopeasti, niin ettei se levinnyt lähietäisyydellä sijaitseviin asuntovaunuihin.

Pelastusviranomaisten mukaan kieliongelmat haittasivat pelastustöitä. Alueella oli palon aikaan paljon ihmisiä, jotka häärivät liekkimeren keskellä pelastamassa omaisuuttaan.

Palokunta sai palon lopulta sammutettua palon kymmenessä minuutissa. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

Palon syttymissyytä ei toistaiseksi tiedetä. Viitteitä tuhopolttoon ei ole. Alueella on paljon tehty epävirallisia sähköviritelmiä, mutta pelastusviranomaiset eivät osanneet vielä sanoa oliko niillä mitään tekemistä palon kanssa.

Poliisi selvittää asiaa.

____________________________________________

Ilta-Sanomat: Romanileirin palosta aiheutui suuronnettomuuden vaara Helsingissä

Romanien asuinleirissä Helsingissä oli vaaratilanne sunnuntai-iltana vähän ennen seitsemää.

- Ilman moottoria ollutta pakettiautoa käytettiin romanien tilapäisasuntona, joka tuhoutui täysin tulipalossa. Myös autoon kiinni rakennettu puurakenteinen hökkeli tuhoutui täysin, kertoo palomestari Reima Roslöf.

Poliisi tutkii
syttymissyytä

Suuronnettomuus olisi ollut lähellä, mikäli autossa ja hökkelissä olisi ollut kaasupulloja, joita käytetään esimerkiksi lämmittimissä.

- Räjähtäessään ne olisivat aiheuttaneet lähellä oleville ihmisille vakavia vammoja, Roslöf sanoo.

- Tahallisuuteen viittaavasta ei ollut kuitenkaan merkkejä.

Palomiehillä oli suuri työ saada ihmiset pois palavan auton ja hökkelin välittömästä läheisyydestä.

- Asukkaat yrittivät pelastaa, mitä pelastettavissa oli, esimerkiksi vuodevaatteita, vaikka palo oli täyden palamisen vaiheessa.

- Parikymmentä ihmistä olikin suuressa vaarassa, kun he lähestyivät paljain käsin liekkejä. Oli vaarana, että tuli tarttuu heidän vaatteisiinsa.

Hermannin Rantatiellä roihunnut tulipalo oli lähellä levitä myös kolmeen asuntovaunuun.

- Jos palo olisi levinnyt muihin asuntovaunuihin, liekkimeri olisi ollut suuri. Koska parinkymmenen ihmisen kommuunissa paloturvallisuusasiat ovat niin ja näin, paloviranomaisten pitää vierailla alkuviikosta paikalla ja selvittää tilanne.

Yhteisen kielen puuttuminen
vaikeutti pelastustyötä

Roslöfin mukaan pelastusviranomaiset joutuivat hakemaan parikymmentä asukasta kädestä pitäen vaara-alueelta pois.

Vasta sitten he pääsivät sammuttamaan tulipaloa.

- Romanit eivät ymmärtäneet, että heidän pitää tulla pois vaaravyöhykkeeltä. Me emme myöskään alkuvaiheessa tienneet, oliko autossa ja hökkelissä kaasupulloja tai ihmisiä.

- Tilannetta vaikeutti se, ettei meillä ollut yhteistä kieltä, vaan käytimme viittomakieltä.

Paikalla olleet suomalaiset nuoret avustustyöntekijät pystyivät kuitenkin kommunikoimaan asukkaiden kanssa niin, että pelastusviranomaiset saivat tiedon, ettei palaviin kohteisiin jäänyt ihmisiä.

- Tutkimme myös ajoneuvon ja hökkelin itse, eikä niistä löytynyt ihmisiä. Mutta niissä oli kuitenkin muun muassa sohva, sänky, kaappi ja hella, jota oli käytetty. Jatkoroikka oli vedetty päärakennuksesta.

_____________________________________________

Vartti: Liekit pääsivät irti romanileirissä

Pakettiauto ja majoitustilaksi tehty rakennelma paloivat rajusti sosiaalikeskus Sataman pihalla Helsingin Kyläsaaressa sunnuntai-iltana.

Tuli pääsi irti romanikerjäläisten leiripaikkana tunnetuksi tulleella alueella hieman ennen iltaseitsemää. Kukaan ei loukkaantunut palossa, vaikka tilanne oli riistäytymässä erittäin vaaralliseksi.

- Ongelmana oli aluksi se, että ihmiset yrittivät pelastaa omaisuuttaan liekkimeren keskeltä. Tavaraa haettiin suurinpiirtein paljain käsin, päivystävä palomestari Reima Roslöf kertoo.

Erityistä huolta aiheutti Roslöfin mukaan se, että voimakkaasti roihunneen palon keskellä luultiin aluksi olevan nestekaasupulloja. Pelastuslaitos evakuoi noin 20 ihmistä vaara-alueen ulkopuolelle tien toiselle puolelle.

- Kaasupulloja ei sitten löytynytkään. Jos niitä olisi ollut, niin siinä olisi voinut käydä huonosti.

Myös pelastuslaitoksen paikalle hälyttänyt Lauri Tuura kertoo tilanteen palopaikalla vaikuttaneen paniikinomaiselta.

- Ihmiset huusivat ja työnsivät autojaan kauemmaksi. Pikkulapsia juoksenteli ympäriinsä, Tuura kuvailee.

Palomiehet saivat rajattua tulipalon kymmenessä minuutissa yhteen pakettiautoon ja asumuksena käytettyyn hökkelirakennelmaan. Tuli ei uhannut levitä sosiaalikeskus Sataman rakennukseen tai hieman kauempana sijaitsevalle bensa-asemalle.

Asumuksensa menettäneet ihmiset saanevat Roslöfin arvion mukaan yöpaikan sosiaalikeskus Satamasta tai leirin muista asuntovaunuista.

Tulipalon syttymissyystä ei ole tietoa. Poliisi tutkii asiaa.