tiistai 30. marraskuuta 2010

Verkkouutiset: "Romanien perusoikeudet taattava, romaneja autettava Suomessa"

Verkkouutiset: "Romanien perusoikeudet taattava, romaneja autettava Suomessa" 30.11.2010
Outi Alanko-Kahiluoto: Romanien perusoikeudet on taattava (blogi)

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto vaatii, että EU ja sen yksittäiset jäsenmaat ryhtyvät toimenpiteisiin taatakseen Euroopan romaniväestön perusoikeuksien toteutumisen.

- EU:n tulee täyttää niiden kansainvälisten ihmisoikeussopimusten velvoitteet, joihin se on sitoutunut. On häpeäksi Euroopalle, että täällä asuvan romanivähemmistön oikeutta turvaan, ruokaan ja asumiseen ei pystytä täyttämään. Romaniväestön aseman parantaminen edellyttää EU:lta yhteisiä, pikaisia toimenpiteitä, sanoo Alanko-Kahiluoto.

Hänen mukaansa romaniväestön aseman parantamiseksi tarvitaan toimia myös Suomen rajojen sisällä. Suomen romaniväestön asema esimerkiksi koulutuksen suhteen on hoidettava kuntoon.

- Tänne muualta tulleiden romanikerjäläisten perusoikeuksien toteutuminen on taattava, vaatii Alanko-Kahiluoto.

Hänen mielestään Helsingin päätös lähettää romanit kotiin ei heidän ongelmiaan ratkaise.

- Kansainväliset sopimukset edellyttävät, että huolta pidetään myös muiden maiden kansalaisista, erityisesti EU-maista tulevista. On ihmisoikeusloukkaus lähettää ihmisiä takaisin olosuhteisiin, joissa heidän tiedetään joutuvan syrjinnän uhreiksi. Suomeen tulleita romaneita tulisi auttaa täällä, linjaa Alanko-Kahiluoto.

___________________________________________________________

Outi Alanko-Kahiluoto: Romanien perusoikeudet on taattava (blogi)

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto vaatii, että EU ja sen yksittäiset jäsenmaat ryhtyvät toimenpiteisiin taatakseen Euroopan romaniväestön perusoikeuksien toteutumisen. Alanko-Kahiluoto osallistui tänään eduskunnan Suuren valiokunnan Brysselissä järjestetylle työlounaalle, jossa esiteltiin Suomen romanipolitiikkaa eri EU-maiden edustajille.

- EU:n tulee täyttää niiden kansainvälisten ihmisoikeussopimusten velvoitteet, joihin se on sitoutunut. On häpeäksi Euroopalle, että täällä asuvan romanivähemmistön oikeutta turvaan, ruokaan ja asumiseen ei pystytä täyttämään. Romaniväestön aseman parantaminen edellyttää EU:lta yhteisiä, pikaisia toimenpiteitä sanoo Alanko-Kahiluoto.

Suomi asettaa vuonna 2009 valmistuneessa romanipoliittisessa ohjelmassaan tavoitteekseen, että se on vuonna 2017 edelläkävijä romaniväestön yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämisessä Euroopassa. Toistaiseksi Suomen romaniväestön oikeudet toteutuvat esimerkiksi koulutuksen osalta heikosti. Esimerkiksi esiopetukseen osallistuu romanilapsista vain noin 2 prosenttia, kun valtaväestön osallistumisprosentti on lähes sata.

- Romaniväestön aseman parantamiseksi tarvitaan toimia myös Suomen rajojen sisällä. Suomen romaniväestön asema esimerkiksi koulutuksen suhteen on hoidettava kuntoon. Tänne muualta tulleiden romanikerjäläisten perusoikeuksien toteutuminen on taattava, vaatii Alanko-Kahiluoto.

Euroopan neuvoston edustaja Michael Quet näpäytti työlounaalla Suomea ja Helsingin kaupunkia kyseenalaisesta ratkaisusta lähettää kerjäävät romanit kotiin matkalippu kourassa.

- Helsingin päätös lähettää romanit kotiin ei heidän ongelmiaan ratkaise. Kansainväliset sopimukset edellyttävät, että huolta pidetään myös muiden maiden kansalaisista, erityisesti EU-maista tulevista. On ihmisoikeusloukkaus lähettää ihmisiä takaisin olosuhteisiin, joissa heidän tiedetään joutuvan syrjinnän uhreiksi. Suomeen tulleita romaneita tulisi auttaa täällä, linjaa Alanko-Kahiluoto.