lauantai 20. marraskuuta 2010

YLE: Rasisminvastaista mielenosoitusta häirittiin Turussa

YLE: Rasisminvastaista mielenosoitusta häirittiin Turussa 20.11.2010


Noin viidentoista ihmisen joukko häiritsi rasisminvastaista mielenosoitusta puolilta päivin Turussa kauppatorilla. Hakaristein sonnustautuneet häiritsijät näyttivät natsimerkkejä ja huutelivat rasistisia kommentteja mielenosoitukseen osallistuneille. Poliisi poisti hetkeksi yhden häiritsijän, mutta ei pidättänyt ketään.

Poliisi oli varautunut tilanteeseen, sillä mielenosoitusta oli uhattu etukäteen netissä. Poliiseja oli paikalla kymmenkunta ja mielenosoittajia noin 100. Mielenosoittajat suhtautuivat häiritsijöihin rauhallisesti. Mukana oli opiskelijoita, lapsiperheitä ja myös varttuneempaa väkeä. Etukäteen tulleet uhkailut eivät marssijoita pelottaneet.

Varsinaista rasismin vastaista viikkoa vietetään maaliskuussa, mutta järjestäjät halusivat pitää erillisen mielenosoituksen nyt, sillä heidän mielestään ilmapiiri Turussa ja koko Suomessa vaatii sitä nyt.

- Kaupunkimme on muuttunut viime aikoina maahanmuuttovastaiseksi, kertoi Teea Jäske hetki ennen kulkueen lähtöä.

Yhteiskunnan ongelmat laitetaan Jäsken mielestä liian helposti ja hyvin usein maahanmuuttajien syyksi.

- Se on populistista puhetta. On aina helppo syyttää heitä, jotka ovat heikommassa asemassa, Jäske sanoi.

Tuomiokirkolla vielä rauhallista

Väki kokoontui marssille Tuomiokirkolla ennen puoltapäivää lumen tuiskutessa taivaalta.

- Kun keli on tällainen voi kai sanoa, että he, jotka paikalle tulevat, seisovat todella asian takana, Jäske totesi.

Rasisminvastaista mielenosoitusta uhkailtiin etukäteen netissä väkivaltaisilla toimilla. Kulkue järjestettiinkin poliisin turvaamana.

- Fiilikset täällä on hyvät, ei pelottelu meitä pelota. Hyvillä mielin marssitaan tänään, Jäske sanoi.

Suvaitsevaisuuskasvatus alkaa kotona

Seera Luukka oli mukana marssilla oman jälkikasvunsa kanssa.

- Tärkeintä, mitä voin lapselle opettaa on se, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia eikä ketään pitäisi ainakaan ulkoisten ominaisuuksien takia laittaa eriarvoiseen asemaan.

Luukka oli huolissaan viimeaikaisista maahanmuuttokeskusteluista, joista hänen mukaansa löytyy paljon piilorasismia.

_______________________________________________

Turun Sanomat: Äärioikeistolaisjoukko häiritsi rasisminvastaista mielenosoitusta Turun kauppatorilla

Parikymmentä äärioikeistolaista nuorta kokoontui Turun kauppatorille häiritsemään rasisminvastaista mielenosoitusta lauantaina. Poliisi sai joukon hajaantumaan, ja häiriö jäi rasististen lauseiden huuteluksi.

Tuomiokirkolta torille kello 12 marssinut rasisminvastainen kulkue keräsi arviolta yli sata mielenosoittajaa. Poliisi turvasi mielenosoitusta, koska internetissä oli ollut uhkaavaa kirjoittelua.

Kulkue sai marssia muuten rauhassa Kauppatorille, mutta yksi mies huuteli maahanmuuttajavastaisia iskulauseita Eerikinkadun ja Brahenkadun kulmassa.

Samaan aikaan parikymmenpäinen äärioikeistolaisjoukko marssi Puutorilta Kauppatorille. Osa joukosta oli peittänyt kasvonsa huiveilla. Kauppatorilla ryhmä huuteli rasistisia kommentteja. Poliisien ympäröimä ja puhuttelema joukko hajaantui jonkin ajan kuluttua.

Ylikonstaapeli Artturi Hård Varsinais-Suomen poliisista kertoi, että poliisi sai tiedon skinheadien kokoontumisesta aamulla. Kauppatorilla oli enimmillään kuusi poliisipartiota seuraamassa ja rauhoittelemassa tilannetta.

– Ei mitään hämminkiä, Hård kuittasi tilanteen rauhoituttua.

Ugandalainen ohikulkija Jean-Patrick Mpindi seurasi mielenosoitusta ja äärioikeistolaisten kokoontumista vierestä. Hän piti rasisminvastaisen mielenosoituksen sanomaa tärkeänä, koska maailmassa on juuri nyt paljon kansainvälisiä ongelmia kuten talouskriisi ja ilmastonmuutos.

Rasisminvastaisen mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Teea Jäske arvioi, että Turussakin näkyvä rasismi liittyy lamaan.

– Kun asiat eivät ole taloudellisesti hyvin, syytetään maahanmuuttajia, Jäske totesi.

Rasisminvastainen toimintaryhmä koostuu eri järjestöistä, puolueista ja yksityisihmisistä. Kulkueella haluttiin kiinnittää huomiota köyhyyteen ja syrjäytymiseen sekä ihmisoikeuksien ja lasten oikeuksien edistämiseen. Tänään lauantaina vietetään lapsen oikeuksien päivää.

_________________________________

Arbetarbladet: Antirasister demonstrerade i Åbo

Ett drygt hundratal demonstrerade mot rasism i Åbo på lördagen. En av dem som deltog i demonstrationen var FSD:s riksdagskandidat i Åboland, Mikael Hiltunen - på bilden tillsammans med Knut Drake.

- Det gick ganska lugnt till. Vi skrek "Rasisti on Reppana", "Rasismi on häpeä" och "Rasismen - Nej Tack!". Men på torget försökte en handfull fascister störa tillställningen, säger Hiltunen.

- Samhällsklimatet har blivit hårdare - det har blivit mera rumsrent med främlingsfientliga, homofobiska och antisvenska åsikter.


Mikael Hiltunen konstaterar att angreppen mot gayparaden i Helsingfors och buddhisttemplet i Åbo är exempel på detta mera brutala samhällsklimat.

Om man inte säger ifrån och bara passivt följer med utvecklingen, får det öppna samhällets fiender ett övertag, konstaterar Mikael Hiltunen om anledningen till att demonstrationen ordnades på lördag.
_________________________________

Saara Ilvessalo: Puheeni rasismin vastaisessa mielenosoituksessa 20.11.2010

Turun Kauppatori

Hyvät suvaitsevaisuuden puolustajat.

Olen huolissani viime aikojen vähemmistöihin kohdistuneiden viharikosten johdosta. Esimerkiksi Turussa skinijoukko pahoinpiteli lokakuun lopulla ulkomaalaistaustaiselta näyttäviä ihmisiä, ja kesällä seksuaalivähemmistöjen kimppuun hyökättiin sekä Helsinki Pride -kulkueen yhteydessä että Setan toimistolla.

Viharikokset on tuomittava yksiselitteisesti. Pride-hyökkäyksen jälkeen edes kaikki puolueet eivät tuominneet hyökkäystä. Ulkomaataustaisten oikeuksia taas on maahanmuuttovastaisuutta kosiskellen kilpaa juostu rajoittamaan. Vihan ilmapiiriin ei kuitenkaan pidä vastata vihalla - Sellainen on laiskaa ja yksisilmäistä politiikkaa.

Maahanmuuttovihamieliset puheet ja tiettyjä ihmisryhmiä vähättelevä, rajoittava tai jaotteleva politiikka lietsovat väkivallan tekoja. Sen sijaan, että populistiset puolueet yrittävät kääntää ihmisten pahaa oloa maahanmuuttajien, seksuaalivähemmistöjen tai muiden ihmisryhmien syyksi, tulisi keskittyä siihen, mistä konfliktit oikeasti johtuvat. Toisten suvaitsemisesta kieltäytyvillä ihmisillä on selkeästi paitsi ennakkoluuloja, myös muita vakavampia ongelmia omassa elämässään.

Meidän on pohdittava, mistä ihmisten paha olo tulee. Meidän on ratkaistava työttömyyden, alkoholismin, ahdistuksen, masennuksen ja elämän mielekkyyden puuttumisen aiheuttamia ongelmia, jotka saavat ihmiset tyytymättömiksi omaan elämäänsä. He kanavoivat helposti omat ongelmansa vihaksi jotakin tiettyä ihmisryhmää kohtaan. Suvaitsemattomien on ymmärrettävä, ettei oikotietä onnelliseen elämään löydy muita syyllistämällä.

Jos suvaitsevaisuudelle aletaan vetää rajoja, voidaankin seuraavaksi alkaa rajoittaa vaikka vammaisten tai alemmin koulutettujen oikeuksia. Vähemmistöjen oikeudet ovat kaikkien oikeuksia, joten yhdenvertaisuus turvaa myös enemmistön oikeudet ja maksimoi yksilön vapautta toteuttaa itseään.

Turun vihreät nuoret ja opiskelijat haluavat nähdä avoimen Suomen, jossa avioliittolaki ei erittele ihmisiä seksuaalisen suuntautumisen perusteella, jossa maahanmuuttajat toivotetaan tervetulleiksi panostamalla kotouttamiseen sekä kielen opetukseen ja jossa saa olla sellainen kuin on. Sellaisen Suomen rakentaminen vaatii työtä, mutta ainakin minä lähden mukaan tähän työhön täydestä sydämestäni.

_________________________________

Mirka Muukkonen: Rasisminvastaista liikehdintää Turussa

Tänään järjestettiin rasisminvastainen mielenosoitus Turussa. Jo ennen tilaisuutta muutamat roturealistit tai maahanmuuttokriitikot, kuten natseja ja skinheadeja nykyisin kutsutaan, päätti riehaantua facebookissa. Asia nousi yli uutiskynnyksen. Lopputulemana oli se, että monet ilmoittivat tämän toimineen kimmokkeena tulla paikalle marssimaan rasismia vastaan.

Minuakin pyydettiin tilaisuuteen puhujaksi, mutta meillä sattui oelmaan samaan aikaan valtuustoryhmien väliset neuvottelut, joten en paikalle päässyt. Ilokseni asia eli rasisminvastainen liikehdintä nousi esiin myös neuvotteluissa. Päätimmekin yhteistuumin yli puoluerajojen lähettää kannustavat terveiset rasisminvastaiselle liikehdinnälle ja ilmaista huolemme kasvavaa väkivaltaa kohtaan. Turussahan kaikki valtuustoryhmät ovat allekirjoittaneet rasisminvastaisen julistuksen, vaikka eräille henkilöille se tuntuu olevan veteen piirretty viiva.

Rasismin nousu, koventuneet asenteet sekä viimeaikaiset väkivallan teot ovat yhteiskuntarauhamme suurin uhka lähivuosina. Kesällä roturealistit tai maahanmuuttajakriitikot tekivät kaasuiskun Setan kulkueeseen Helsingissä. Kohteeksi joutuivat myös viattomat lapset ja eläimet. Polttopulloiskun kohteeksi joutui myös Oulun ylioppilaskunnan ja opiskelija-asuntosäätiön rakennus lokakuussa (YLE). Turussa vietnamilaisen buddhayhteisön temppeli joutui myös polttopulloiskun kohteeksi. Tässä kohtaa polttopulloiskun tehneet tekivät vain karhunpalvleuksen asialleen: nyt kaupunkilaisten verorahoja sijoitetaan 10 000 euroa temppelin tuhotöistä johtuneisiin korjaustöihin. Olisi nämä rahat voinut järkevämmin käyttää. (Turun Sanomat)

Tänään vietetään lasten oikeuksien päivää. Lapsi ei voi syntyessään valita perhettään eikä taustojaan, joihin syntyy. Siksi meidän on yhteiskuntana varmistettava kaikille lapsille sukupuolestaan ja taustastaan huolimatta mahdollisuudet menestyä elämässään. Meidän ei pidä asettaa eri maiden ihmisiä paremmuusjärjestykseen eikä asetalla heitä vastakkain. Suomessa kaikille ihmisille kuuluu samat ihmisoikeudet ja vastuu, eikä rasismia tai väkivaltaa pidä hyväksyä missään muodossa.