torstai 25. marraskuuta 2010

Ilta-Sanomat: Lipponen pyytää anteeksi rasismikirjoitustaan

Ilta-Sanomat: Lipponen pyytää anteeksi rasismikirjoitustaan 25.11.2010
Päivi Lipponen: Päivi Lipponen pyytää anteeksi (blogi)

Kansanedustaja Päivi Lipponen (sd) sanoo olevansa todella pahoillaan siitä, että hän leimasi Tampereen tuhopolton rasistiseksi rikokseksi.

- Minulla oli 200 mittarissa, kun kirjoitin sen blogini. Olen todella pahoillani ja otan opikseni, Lipponen kommentoi IS:lle aamulla.

Lipponen sanoi tiistaina julkistetussa tiedotteessaan ja blogissaan Tampereen tuhopolttoon viitaten, että "me maltilliset suomalaiset sanoudumme irti tällaisesta sairaasta väkivallasta ja rasismista". Keskiviikon Ilta-Sanomat uutisoi asian laajasti.

Poliisi on tutkimuksissaan sulkenut rasistisen rikoksen pois laskuista.

Lipponen kertoo saaneensa runsaasti kritiikkiä lausunnmoistaan, erityisesti miehiltä.

- Se hyvä puoli tässä on, että olen saanut keskustella aiheesta erityisesti sellaisten kanssa joiden kanssa en aiemmin ole ollut niin paljon tekemisissä.

Lipposen mukaan hänellä on edelleen syvä huoli siitä, miten ulkomaalaistaustaiset ihmiset voitaisiin integroida paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan.

- Olen tutkinut asiaa paljon ja mielestäni esimerkiksi peruskoulu ei tee tarpeeksi asian eteen, Lipponen sanoi.

Myös kansanedustaja Kimmo Kiljunen tarttui tiistiana rasismiteemaan Tampereen tuhopolton jälkimainingissa.

Kiljunen jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle. IS ei tänään tavoittanut Kimmo Kiljusta kommenttia varten.

______________________________________________________

Päivi Lipponen: Päivi Lipponen pyytää anteeksi (blogi)

Kirjoitin ma:na yöllä blogiini: ”Minä vetoan ihmisiin, että me maltilliset suomalaiset sanoudumme irti tällaisesta sairaasta väkivallasta ja rasismista.”

Blogin pitäisi olla hetkeen sidottua, mutta tuli vähän liian nopea blogi, kun se harppasi tulevaisuuteen.

Teko oli ja on edelleen mielestäni sairasta väkivaltaa. Nyt (25.11. klo 8.00) on viitteitä, että siihen ei liittynyt rasismia. Tekoon liittyi suurta piittaamattomuutta lähiympäristöä ja ihmisiä kohtaan.

Minuun ovat ottaneet yhteyttä ihmiset, jotka ovat pahoittaneet mielensä ja harmistuneet siitä, että tein silloisen tiedon perusteella otaksunnan, että tekoon liittyi rasismia. Pyydän anteeksi tätä väärää päätelmääni, jonka tein blogissani (23.11.)

Kiitän myös erittäin hyvistä keskusteluista, joita olen voinut käydä asiaan liittyen. Hahmotan nyt paremmin, mikä tässä rasismi keskustelussa ihmisiä ärsyttää.

Vastustan edelleen rasismia ja eriarvoisuutta. Käsitykseni siitä, että ihmiset jakavat huoleni kansakunnan tilasta ja rasismin vahvistumisesta, on saanut tukea. Moitteet otan opikseni. Kiitos teille!!

_________________________________________________

Ilta-Sanomat, kommentti: Ulla Appelsin: Kansa, johon ei voi luottaa?

Tuskin Tampereen suurpalon liekit oli sammutettu, kun kansanedustajat Päivi Lipponen (sd) ja Kimmo Kiljunen (sd) julistivat sen rasistiseksi viharikokseksi.

Syytösten laukominen ilman minkäänlaista tietoa on jo sinänsä aika outoa käytöstä eduskuntatasolta.

Kyse on kuitenkin jostakin paljon vakavammasta: siitä, etteivät nämä kansanedustajat luota omaan kansaansa.

Lipponen ja Kiljunen pitävät suomalaisia lähtökohtaisesti niin rasistisina, aggressiivina ja rikollisina, että kun jossain tapahtuu maahanmuuttajia välillisestikin koskettava rikos, se on automaattisesti vihaisten kantasuomalaisten syytä.

Toisin kuin Lipponen ja Kiljunen luulevat, Tampereella ei ole poliisin mukaan näyttöä minkäänlaisista rasistisista motiiveista.

Suomalaiset eivät olekaan niin pahoja, kuin tämä kansanedustajakaksikko uskoo. Se on hyvä.

Mutta millä lailla maata johtavat ihmiset, joiden toimintaa leimaa syvä epäluulo kansan käytöstä kohtaan?

Kirjoittaja on Ilta-Sanomien päätoimittaja.

Ulla Appelsin

____________________________________________________

Ilta-Sanomat/STT: "Onko nyt hyvä mieli?" - Lipposelle rajua kritiikkiä

Kansanedustajien blogikirjoitukset Tampereen palosta ovat räväyttäneet käyntiin rajut nettikeskustelut.

Erityisesti ihmeteltiin kansanedustaja Päivi Lipposta (sd.), joka ennätti blogissaan pitämään tekoa rasistisena rikoksena. Torstaina teksti oli poistettu ja korvattu anteeksipyyntökirjoituksella.

Anteeksipyyntö kirvoitti lukuisia vastauksia, joista useimmat olivat tuimia.

-Vallanhimossasi koitit ratsastaa rasismi- ja natsikorteilla kolmen kuolleen nuoren varjolla. Onko nyt hyvä mieli, eräs kyseli.

Kritiikkiä sai myös kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.). Hän ennätti mainitsemaan tamperelaisravintolan polton kirjallisessa kysymyksessä, joka koski viharikosten seurannan tehostamista.

Muutama kirjoittaja yritti viritellä keskustelua liiallisesta maahanmuutosta, mutta tämä linja sai varsin vähän kannatusta.

-Yrittäjä on yrittänyt hakea helppoa ratkaisua, mönkään meni, ja pahasti. Miksi tämä olisi maahanmuuttaja-asia, eräs pohdiskeli Helsingin Sanomien keskustelupalstalla.