perjantai 19. marraskuuta 2010

YLE: Rasisminvastaista kulkuetta uhkailtu Turussa

YLE Turku: Rasisminvastaista kulkuetta uhkailtu Turussa 19.11.2010

Turussa lauantaina järjestettävää lauantaina rasismin vastaista mielenosoitusta on uhkailtu netissä väkivaltaisilla toimilla. Kulkue aiotaan järjestää uhkauksista huolimatta poliisin turvaamana.

Uhkaukset ovat yllättäneet rasismin vastaisen kulkueen ja toritapahtuman järjestäjät.

Teea Jäske vakuuttaa, että keskipäivällä marssitaan ja järjestetään toritapahtuma uhkailuista huolimatta.

– Ihan turvallisin mielin mielenosoitukseen lähdetään. Poliisille on tiedotettu siitä, mitä Facebookissa on kirjoiteltu, ja käymme tänään vielä uudelleen poliisilaitoksella uhkauksista ilmoittamassa, kertoo Jäske.

Jäsken mukaan kulkueella on poliisisaattue turvanaan.

– Tarkoituksena on järjestää kulkue kaikenlaista yhteiskunnassa olevaa rasismia vastaan; alkuperää, seksuaalisuuta, ikää kohtaan. Mutta tietenkin maahanmuuttaja-asia on se mikä ihmisiä on puhututtanut, ja siitä ajatus lähti, että Turussa on ollut levotonta, taustoittaa Teea Jäske.

Jäske epäilee, että uhkausten takana ovat samat äärioikeistolaiset tahot, jotka marraskuun alussa huutelivat rasistisia iskulauseita Turun keskustassa.

Rasismin vastainen kulkue lähtee Turun tuomiokirkon luota lauantaina kello 12 ja päätyy kauppatorille, jossa noin 12.30 aikaan alkaa toritapahtuma.

________________________________________

Turkulainen: Turun mielenosoitusta uhattu väkivallalla

Turussa lauantaina järjestettävää rasismin vastaista mielenosoitusta on uhattu Facebookissa kyynelkaasulla ja muulla väkivallalla.

Uhkaajat esiintyvät Facebookissa omilla nimillään.

_________________________________________

Turun Sanomat: Nettiuhkailu ei pysäytä rasisminvastaista kulkuetta

Turussa lauantaina järjestettävän rasisminvastaisen kulkueen järjestäjät eivät ole hätkähtäneet nettiuhkailuista, joiden mukaan kulkuetta vastaan aiotaan hyökätä väkivaltaisestikin. Turkulainen Teea Jääske kertoo, että tiedot uhkauksista on viety poliisille, joka on ryhtynyt seuraamaan yhteisöpalvelu Facebookissa käytyä keskustelua. Poliisi on myös luvannut turvata kulkuetta, joka lähtee Turun tuomiokirkon luota lauantaina puoliltapäivin ja päättyy kauppatorille.

– Kulkue järjestetään nimenomaan sen takia, että Turussa on ollut viime aikoina levotonta ja rasistista väkivaltaa. Jos rasisminvastaista kulkuetta vastaan halutaan hyökätä näin väkivaltaisesti, sitä suurempi syy se on kulkue järjestää, Jääske toteaa.

Hän toivoo, että paikalle saapuu uhkailuista huolimatta osallistujia. Tavoitteena on vaikuttaa yhdessä kaupungin yleiseen ilmapiiriin, Jääske muistuttaa.

– Tuntuu, että jokainen ryhmä puhuu nykyään vain maahanmuuttokriittisyydestä, ei rasismista. Sanotaan, että pitäisi elää maassa maan tavalla. Mutta mielenkiintoista olisi tietää, että mikä on se maan tapa, jonka mukaan kaikkien pitäisi elää, Jääske kysyy.

Järjestäjät muistuttavat, että kulkue on suunnattu kaikenlaista rasismia vastaan, kohdistuipa se sitten ihmisen alkuperää, seksuaalisuuta tai ikää kohtaan. Jääske arveli vielä perjantai-iltana, ettei paikan päälle välttämättä tule niin paljoa vastustajia kuin nettiuhkailuissa on maalailtu.

– Jos ihan rehellinen olen, niin kuka järkevä ihminen ryhtyisi keskellä lauantaipäivää rähisemään torilla? Meidän tarkoituksena on olla rauhanomainen kulkue, eikä lietsoa ketään väkivaltaisuuksiin. Se kyllä yllätti, että ihmiset ovat täysin avoimesti omilla kuvillaan ja nimillään jättäneet nettiin viestejä, Jääske päivittelee.

Kulkueen saamista uhkauksista kertoi ensimmäisenä Yle Turku.