keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Keskipohjanmaa: Ison katastrofin ainekset

Keskipohjanmaa, pääkirjoitus: Ison katastrofin ainekset 24.11.2010

Tampereella kolmen ihmisen kuolemaan johtanut kerrostalopalo on ison mittaluokan onnettomuus. Vielä suuremmankin katastrofinkin ainekset olivat ilmeisen lähellä. Viisi eriasteisia vammoja saanutta joutui sairaalahoitoon.

Syttyipä tulipalo mistä syystä tahansa, se on aina vakava muistutus pelastusohjeiden tarpeellisuudesta. Inhimillistä on toki sekin, että äkillisen hädän hetkellä tarkat toimintaohjeet saattavat unohtua. Vaatii mielenmalttia jäädä esimerkiksi viidennessä kerroksessa omaan huoneistoon odottamaan pelastajia, jos tietää liekkien nuolevan katutasoa. Tunnin tai sitä pidempikin odottelu on tässä tilanteessa äärettömän pitkä.

Asunnossa pysyminen on silti ammattilaisten mukaan turvallisempaa kuin suinpäin pakoon yrittäminen. Tampereen palossa surmansa saaneet löytyivät rappukäytävästä. Myrkyllisten kaasujen hengittäminen lamaannuttaa nopeasti toimintakyvyn.

Tämänkertaisen onnettomuuden traagisuutta lisää se, että palo on varmistunut tahallaan sytytetyksi. Poliisi on kuulustellut yhtä henkilöä ja kahden pakoreitistä on kerrottu tietoja. Silti tutkinta saattaa kestää pitkäänkin.

Koska hyökkäyksen kohteeksi joutunut ravintola oli ulkomaalaistaustaisten omistuksessa, ensimmäinen mieleen tuleva syy on epäillä tuhopolton motiiviksi rasismia.

Poliisi kuitenkin kehoittaa arvailuissa malttiin. Tähän asti tehtyjen tutkimusten perusteella ole merkkejä siitä, että kyse olisi niin sanotusta viharikoksesta. Poliisi ei ole vihjannut myöskään siihen suuntaan, että selityksenä olisi ulkomaalaisten keskinäinen välienselvittely tai kosto. Tässä vaiheessa on paikallaan uskoa tutkinnan johtajaa: ei pidä vetää liian nopeita johtopäätöksiä.

Yleistykset ovat vaarallisia senkin jälkeen kun syylliset on saatu – toivottavasti – kiinni. Vaikka kaikilla asioilla on taustansa, suorassa vastuussa on aina se, joka rikoksen tekee.

Kun Suomessa nyt keskustellaan vilkkaasti maahanmuutosta ja ulkomaalaisista, keskusteluun osallistuvien on syytä pitää huolta siitä, ettei puheilla nostateta tietoisesti sellaista mielialaa, joka yllyttäisi ketään omankäden oikeuteen. Poliitikoilla on täysi oikeus tuoda esiin maahanmuuttoon liittyviä epäkohtia, mutta samalla heillä on myös vastuuta yleisen ilmapiirin kehityksestä. Suomalaisten etuja on osattava puolustaa niin, ettei vauhditeta vähemmistöjen oikeuksien polkemista.

Netin keskustelusivustoilla tällaisista varoituksista ei piitata. Siellä kieli on suorasukaista. Törkyviestit lietsovat suoranaista vihaa erilaisuutta ja muualta tulleita kohtaan. Ei sekään suuren enemmistön päätä sekoita, mutta joukossa on aina niitäkin, joiden ajattelua propaganda saattaa sumentaa.

On toivottavaa, että poliisin tämänhetkinen arvio Tampereen tulipalon syistä pitää paikkansa. Kolmen nuoren ihmisen kuolemaan johtaneen palon seuraukset ovat riittävän kohtalokkaat aivan siitä riippumatta, mikä on palon aiheuttajan kansallisuus.

Kärsijöitä eivät taaskaan ole vain uhrit ja heidän omaisensa. Jos vakava rikos aikanaan selviää, tehty teko on pilannut myös syyllisten elämän. Sitä tällaisiin tekoihin ryntäävät eivät tule ajoissa ajatelleeksi.

Arto Hietalahti

---

Keskipohjanmaa: Seppo Kangas: Kriittisyyttä vai vihamielisyyttä?

Tampereen järkyttävää kolmen nuorehkon ihmisen hengen vaatinutta kerrostalon tulipaloa tutkitaan nyt tuhopolttona. Palo sai alkunsa ulkomaalaisten omistaman kebab-pitserian tiloista. Tutkinnassa ei ole vahvistunut, että tapaukseen liittyisi rasismia.

Olipa kyse sitten ulkomaalaisvihasta tai jostakin aivan muusta, on syytä kysyä, mikä ajaa näin järjettömiin tekoihin? Mitä sellaista pahaa muualta tulleet yrittäjät ovat tehneet, että heidän työnsä pitää polttamalla tuhota?

Maahanmuutosta on viime aikoina keskusteltu enemmän ja vähemmän äänekkäästi. Kriittiset äänenpainot ovat saaneet enemmän jalansijaa, eikä siinä sinänsä ole mitään väärää. Kaikkia ilmiöitä pitää pystyä tarkastelemaan rehellisesti, ja kriittisyys on olennainen osa rehellisyyttä.

Valitettavasti on heitä, joille kriittisyys on yhtä kuin kielteisyys ellei peräti vihamielisyys. Eräät onnettomat tulkitsevat kriittistä ilmapiiriä niin, että se oikeuttaa oman käden oikeuteen. Sitäkin pitää rehellisen kriittisesti kysyä, kuka on vastuussa tällaisen käytöksen yleistymisestä. Jos vaikkapa sosiaalisen median keskusteluja viitsii seurata, rasistisen yllytyksen tunnusmerkistö kyllä täyttyy tuon tuostakin.

Sen tiedän, että juuri nämä maahanmuuttajat, jotka ovat perustaneet omia yrityksiään tänne, ovat usein äärimmäisen työteliäitä. Heitä näkee työpaikallaan essu päällä aamusta iltaan arkena ja pyhänä. En kuitenkaan ole niin sinisilmäinen, ettenkö tietäisi, että monia ongelmiakin maahanmuuttoon liittyy. Varmasti löytyy niin väärinkäytöksiä kuin rikollisuuttakin.

Suomalaisessa poliittisessa kentässä juuri nyt vellovat muutoksen aallot osittain saavat vauhtia maahanmuuttokriittisyydestä. Kun äänenpainoja kuuntelee, tuntuu siltä, että kriittisyys ja vihamielisyys eivät ole hyvin kaukana toisistaan. Joskus vaikuttaa siltä, että raja on pelottavan hiuksenhieno.

Tampereen tapaus tuli lähelle ja pani ajattelemaan, sillä tulipalossa menehtyneet olivat yhden perheenjäsenemme tuttavia. Täysin sivulliset joutuivat kantamaan kovimmat kärsimykset, olivatpa tuhopolton motiivit mitkä tahansa.

Tämäkin on tyypillinen seuraus siitä, kun kriittisyys muuttuu vihamielisyydeksi: sivulliset kärsivät aina eniten.

Kirjoittaja on Kalajokilaakson päätoimittaja