maanantai 29. marraskuuta 2010

Poliisin Nettivinkkiin tullut yli 5 000 havaintoa epäilyttävästä toiminnasta

Poliisitiedote: Poliisin Nettivinkkiin tullut yli 5 000 havaintoa epäilyttävästä toiminnasta 29.11.2010

Poliisin verkkosivuilla maaliskuussa avattu Nettivinkki-palvelu on otettu hyvin käyttöön. Lokakuun loppuun mennessä kansalaiset olivat lähettäneet sen kautta poliisille yli 5 000 havaintoa erilaisesta epäilyttävästä toiminnasta. Kaikki vinkit on käyty läpi ja noin viidesosa niistä siirretty eteenpäin paikallispoliisin arvioitavaksi.

Nettivinkin tarkoituksena oli alun perin antaa kansalaisille helppo väylä ilmoittaa poliisille internetissä havaituista rikosepäilyistä tai laittomaksi epäillystä aineistosta. Vinkkimahdollisuutta on kuitenkin käytetty kaikenlaisten epäilysten ilmoittamiseen, minkä vuoksi mahdollisten rikosten kirjo on laaja.

Vinkki annetaan sähköisellä lomakkeella, jossa aiheet on jaoteltu viiteen ryhmään: huumausaineisiin, petoksiin, rasistisiin rikoksiin, väkivaltaan tai muihin turvallisuusuhkiin.

Nettivinkin kautta lähetetyt viestit tulevat käsiteltäviksi Keskusrikospoliisiin, jossa ne analysoidaan ja jatkokäsitellään. Suuressa osassa vinkeistä näkee suoraan, että kyse ei ole rikoksesta, jolloin asia vain kirjataan tilastoihin. Jos rikosta on aihetta epäillä, asiasta hankitaan lisäselvityksiä ja vinkki toimitetaan paikallispoliisille, joka päättää mahdollisista jatkotoimista.

Saapuneista yli 5 000 vinkistä on vajaa 1 000 kappaletta siirretty paikallispoliisin arvioitavaksi. Aiheryhmien sisällä on suuria eroja siinä, miten rikosepäilyn on katsottu toteutuvan.

Huumausaineisiin liittyvistä runsaasta 600 havainnosta joka kolmas on siirretty eteenpäin. Näissä tapauksissa on vinkattu huumeiden käytöstä ja levityksestä sekä kätköpaikoista.

Hieman yli 1 000 vinkkiä on koskenut petoksia. Paikallispoliisille on siirretty niistä noin 12 prosenttia. Siirretyt vinkit ovat koskeneet erityisesti internetin kauppapaikoilla esiintyvää petollista toimintaa kuten olemattomien tavaroiden myyntiä, vääriä laskuja sekä yrityksiä saada huijauksen kohde lunastamaan väärennettyjä, ylisuuria shekkejä.

Väkivaltaa koskevia havaintoja on tullut noin 450, joista noin 15 prosenttia on siirretty eteenpäin. Kyseessä ovat olleet pääasiassa työpaikka- ja koulu-uhkauksia sekä perheväkivaltaa koskevat vinkit.

Rasistisia rikoksia ja ihmisvihaa koskevia havaintoja on ilmoitettu melko runsaasti, noin 850 kappaletta. Valtaosa tähän ryhmään kuuluvista vinkeistä ei täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä, vaikka ilmoittaja on kokenut tapahtuman loukkaavana tai epämiellyttävänä. Vinkeistä alle 20 kappaletta on siirretty paikallispoliisin arvioitavaksi. Kyseessä ovat tällöin olleet julkisuuden henkilöitä herjaavat kirjoitukset internet-blogeissa ja muilla sivustoilla.

Lähes puolet kaikista vinkeistä lähettäjät ovat luokitelleet kuuluvaksi ryhmään Muu turvallisuusuhka. Vinkkien kirjo on laaja, mutta määrällisesti enin osa on koskenut liikennettä. Tämän ryhmän vinkeistä noin viidesosa on siirretty eteenpäin.

Tiedossa ei ole, monestako paikallispoliisille siirretystä vinkistä on aloitettu rikostutkinta. Siirtokynnys pidetään matalana, jotta paikallispoliisi voi tehdä paikallistuntemukseen perustuvan arvionsa tarvittavista toimenpiteistä.

Nettivinkkiä ei ole tarkoitettu rikosilmoituksen tekoon eikä tilanteisiin, joissa tarvitaan nopeasti poliisin apua. Vinkkausmahdollisuus täydentää poliisin muita vihjejärjestelmiä. Vinkin antajan toivotaan antavan vinkkilomakkeella yhteystietonsa, mutta myös nimettömänä voi vinkin jättää.

Nettivinkki löytyy poliisin verkkosivuilta osoitteista www.poliisi.fi sekä www.keskusrikospoliisi.fi. Vinkkivinjetti on myös Pelastakaa lapset ry:n verkkosivuilla osoitteessa http://www.pelastakaalapset.fi/toiminta/nettiturvallisuustyo/nettivihje

__________________________________________________

YLE Uutiset: Poliisin keväällä avaama Nettivinkki kerännyt yli 5 000 vihjettä

Poliisin maaliskuussa internetsivuillaan avaamaan Nettivinkki-palveluun on jätetty jo yli 5 000 vinkkiä. Näistä paikallispoliisin arvioitavaksi on siirretty viidennes. Palvelu on poliisin mukaan osoittautunut hyödylliseksi.

Nettivinkki-lomakkeet käsitellään Keskusrikospoliisissa, joka seuloo vinkit eteenpäin paikallispoliisille. Vinkit on jaettu viiteen luokkaan: huumausaineet, petokset, rasistiset rikokset, väkivaltarikokset ja muut turvallisuusuhat. Luokista viimeinen on suosituin: lähes puolet vinkeistä annetaan tähän kategoriaan.

- Siihen tulevat esimerkiksi liikennettä koskevat vinkit. Niille annetaankin tulevaisuudessa oma luokkansa, kertoo rikosylikomisario Veli-Pekka Loikala palvelun kehittämisestä.

Loikalan mukaan vinkkilomake on osoittautunut käyttökelpoiseksi. Pilaviestejä ei juuri jätetä, ja pienikin vinkki saattaa johtaa rikoksen selviämiseen.

Parasta antia Nettivinkistä näyttää poliisin kannalta on kertyneen huumerikosten selvittelyyn. Annetuista 600 vinkistä joka kolmas on välitetty paikallispoliisille. Huonoimmin eteenpäin ovat lähteneet rasismia ja ihmisvihaa koskeneet havainnot: 850 vinkistä vain parikymmentä on siirretty paikallispoliisille.

- Tämä kertoo siitä, että aihe on herkkä. Ihmiset kertovat pientäkin mielipahaa aiheuttaneesta tapauksesta, Loikala sanoo.

Vaikka rikoksen tunnusmerkit eivät täytyisi, kaikki vinkit tilastoidaan. Poliisilla ei ole tietoa siitä, kuinka moni paikallispoliisille välitetty vinkki on johtanut rikostutkintaan.