perjantai 26. marraskuuta 2010

Kansan Uutiset: Jami Järvinen: Homman nimi

Kansan Uutiset: Jami Järvinen: Homman nimi 25.11.2010

22.11.2010 kello 15.15 Helsingin Laajasalossa tapettiin ihminen. Hän menehtyi jäätyään nosturiauton pudottaman kävelysillan alle. Varsinaisen kuolemantapauksen ohella merkittävää on se, mitä kukaan ei ole sanonut.

Hommaforum oli hiljaa. Päivi Lipponen, Jussi Halla-aho ja keskusteleva nettikansa vaikenivat.

Kaikki tietävät, mitä Jussi Halla-aho olisi blogannut, jos nosturiauton kuljettajaksi olisi ilmennyt somalialainen turvapaikanhakija.

Tampereen murhapoltossa kuoli kolme ihmistä, viisi loukkaantui. Moni menetti asuntonsa toistaiseksi. Vielä Kekkosen valtakaudella asiasta olisi ymmärretty syyttää kommunisteja tai heidän vastustajiaan – Pekka Siitoimen masinoima kirjapaino Kursiivin tuhopoltto muistetaan hyvin vuodelta 1977 – mutta sittemmin ajat ovat muuttuneet.

Tällä kertaa uutiskeskustelu asiasta ajautui heti tilaan, joka osoitti vääjäämättömästi, miten hyvin rasistiöyhöttäjät ovat median kaapanneet. Koska tulipalossa oli mukana irakilainen pizzayrittäjä, päivystysvuorossa olleen maahanmuuttokriitikot olettivat ilman ensimmäistäkään todistetta, että tässä on nyt jotakin.

Merkittäköön pöytäkirjaan, että maahanmuuttokriittisyys on rasismia.

Maahanmuuttokriitikot yrittävät kiertää väitettä todistelemalla yhä uudelleen, että he eivät vastusta maahanmuuttajia, vaan arvostelevat maahanmuuttopolitiikkaa, joka päästää rajan yli Suomeen islaminuskoisia ihmisiä.

Toisin sanoen heitä eivät haittaa maahan päässeet neekerit, vaan se, että näitä on päästetty maahan.

Saivartelu asiasta on turhaa ja osoittaa vain, että rasisti on reppana jopa itseään kohtaan.

* * *

Tampereen murhapolttouutisen tultua otsikoihin Hommaforumin keskustelut lähtivät oitis näille linjoille. Spekulaatioon ei vaadittu yhden osapuolen irakilaisuuden lisäksi mitään muuta näyttöä. Ikään kuin toivottaisiin, että ulkomaalaiset olisivat juuri niin kauheita olentoja kuin Hommakerhon baaripöydässä taivasteltiin.

(Tämä on se tekijä, mikä voimakkaimmin erottaa rasistin antirasistista. Rasistin pahin pelko on se, että ulkomaalainen ei olekaan saatanallinen hirviö. Antirasistin pahin pelko on se, että rasisti on oikeasti rasisti.)

Uuden rasismin kyllästämän kansalaiskeskustelun näyttävin uhri on ollut kansanedustaja Päivi Lipponen, jonka Uuden Suomen blogitekstissä [kuvakaappaus täällä] sanottiin ääneen sama, mitä useimmat ajattelivat ensimmäisenä: tuhopolton motiivi on ollut ulkomaalaisvastaisuus. Miksi kukaan muuten polttaisi irakilaisen yrittäjän ravintolan?

Täydellistä tekohurskautta uhkuva Jussi Halla-aho riensi tietenkin Lipposen tekstin luettuaan tanssittamaan sormenpäitään näppäimistöllä. Hän aivan oikein huomauttaa, ettei rikoksen motiiveista tiedetä yhtään mitään ennen kuin poliisi kertoo enemmän. Ja yhtä oikein osoittaa Päivi Lipposen käyttäneen murhenäytelmää oman sanomansa levittämiseen.

Koska en tiedä, kuka palon sytytti ja miksi, en toistaiseksi osoittele syyttävällä sormellani mihinkään tiettyyn suuntaan. Päivi Lipposta kehottaisin häpeämään. Kolme täysin syytöntä ihmistä on kuollut. Lipponen käyttää heitä oman kilpensä kiillottamiseen, populistiseen pelon ja vihan lietsontaan sekä oman poliittisen agendansa edistämiseen. Mieleeni tulee eläin nimeltä raatokärpänen.

Olisiko Halla-ahon blogissa nyt enemmän kuin rahtunen – tuttua termiä käyttääksemme – moraalisäteilyä?

Ja ennen kaikkea: vaatiiko Jussi Halla-aho kielenkäyttöön lisää poliittista korrektiutta?

Tyylilleen uskollisena Eirabian suurmufti kaunistaa tekstinsä virkkeellä, joka kuvastaa enemmän maahanmuuttokriitikoiden ajatusmaailmaa kuin heidän opponentiensa toimintatapoja:

Vai tuleeko tästä tulipalosta joka tapauksessa ja tutkinnan lopputuloksesta riippumatta osa suvaitsevaiston mytologiaa, jolla herkutellaan maailman tappiin asti?

Tohtori-hyvä, Tehän tällä mässäilette. Ja muistetaan toki, että ”suvaitsevaisto” on fiktiivinen vastustaja, jonka nujertaminen väittelyssä on verrattavissa oman kätensä raiskaamiseen.

* * *

Tilanne on kehittynyt nopeasti Halla-ahon ja Lipposen alkuperäisistä kirjoituksista. Poliisi on pidättänyt asianosaisen pizzayrittäjän sukulaisensa kanssa epäiltynä tuhopoltosta ja sitä kautta kolmen ihmisen kuolemantuottamuksesta. Juonekäänne on saanut Halla-ahon jatkamaan aiempaa merkintäänsä tehostamalla vahingoniloaan sekä Lipposen pahoittelemaan äkkipikaisuuttaan.

Umpi-isänmaallisissa verkkokeskusteluissa juhlitaan. Maahanmuuttokriitikot ovat harvoin olleet yhtä iloisia kolmen suomalaisen kuolemasta kuin nyt.

Tällä hetkellä Hommassa on kolmattakymmentä sivua äbäläwäbälää, jossa haukutaan Päivi Lipposta kaikilla mahdollisilla ja osin mahdottomillakin lauseilla. Verenhimoiset blogit ja yleisönosastokirjoitukset – puhumattakaan Iltalehden keskustelufoorumin tapaisesta ihmiskunnan häpeätahrasta – kiljuvat asiasta ja asian ympäriltä.

Rikoksesta tuli kuin tulikin ”maahanmuuttokriittinen tulipalo”. Se todennäköisesti pakottaa myös antirasistit koventamaan otteitaan, jottei tapauksen varjolla anneta vastapuolen pahimmille sekopäille koko mediaa haltuun.

Katsokaa nyt peiliin, hommalaiset. Ja Jussi Halla-aho. Estradi on teidän. On ollut jo pitkään. Kyllä keskustelun matalaotsaisuudesta on vähän vastuuta maahanmuuttokriitikoilla itselläänkin. Vai pöytälaatikkoonko te vain provosoitte?

_______________________________________________

Plaza: Panu Höglund: Realistista tilannearviota ei pyydellä anteeksi

Päivi Lipposelta pääsi Tampereen ilmeisesti vakuutuspetostarkoituksessa tehdyn, kolme viatonta uhria vaatineen murhapolton jälkimainingeissa lipsahtamaan sammakko. Oletettavasti Lipposen tarkoituksena oli paikkailla puolueensa mainetta, joka oli hieman päässyt tahraantumaan puljua johtavan urpiaisen taannoin sirkutettua kovin rasismia myötäileviä säveliä. Lausunto olisi ollut sisällöltään jotakuinkin naurettava siinäkin tapauksessa, että teko olisi oikeastikin osoittautunut äärioikeiston terrori-iskuksi: siinähän Lipponen lähinnä uhkasi lähtevänsä mielenosoitusmarssille, jollei rasismi muuten tokene. Heh, varmaan Stalinkin olisi kauheasti pelästynyt, jos suomalaiset olisivat vuonna 1939 uhanneet lähtevänsä rauhanmarssille paheksuvia kylttejä kantaen siinä tapauksessa, että puna-armeija hyökkää.

Lievästi sanoen huvittavaa oli kuitenkin nähdä, miten äärioikeisto veti supermegamaxihyperherneen nenäänsä ja veti moraalista närkästysshowta siitä, kuinka ”suomalaisia” nyt oli kollektiivisesti loukattu. Äärioikeiston vanha ja jo hiukan väsynyt läppä on esiintyä ”suomalaisten” puolestapuhujina, vaikka heille ei ole kukaan sellaista mandaattia antanut ja kansa kaikkein vähiten. Jos rasistien, ihmisiä vainoavien äärioikeistolaisten ja heidän Ilta-Sanomissa kirjoittavan juoksutyttönsä kunniaa on tölväisty epäilemällä heitä tai heidän aatetovereitaan tästä rikoksesta, tulkoot he esiin ja puhukoot vain omasta puolestaan sen sijaan että piiloutuvat koko kansan sekaan.

Juoksutyttö sanoi rasistien tuntoja tarkasti ja viimeisen päälle noudattavassa pääkirjoituksessaan, että Lipponen ei luota kansaan. Ei se niin mene. Me, jotka Lipposen tavoin uskoimme kyseessä olevan todennäköisimmin rasistinen terroriteko, luotimme - ja luotamme edelleenkin - rasisteihin. Luotamme siihen, että he ovat olleet tosissaan kaikkine sisällissota-, terrori- ja murhauhkauksineen, eivätkä he ole vuosien varrella järkyttäneet tätä luottamustamme. Päin vastoin, he ovat mitä suurimmassa määrin luottamuksemme arvoisia.

Lipposen on syytä pyytää anteeksi sitä, että hän ryhtyi tässä asiassa tuomariksi poliisitutkinnan ollessa vielä kesken. Sitä hänen ei kuitenkaan pidä hävetä, että hän epäili tätä äärioikeiston terroriteoksi, koska tämä epäilys perustui realistiseen tilannearvioon. Sattumalta arvio meni nyt vikaan, mutta eihän hyvin pohjustuttu ja tutkittukaan prognoosi aina osu maaliin.

Tilanne on nimittäin ilman sarvia ja hampaita se, että rasistisen äärioikeiston häiriköinti ja rötöstely on viimeisten neljän vuoden aikana käynyt yhä törkeämmäksi ja laajamittaisemmaksi. Aluksi kyse oli vain netin keskustelufoorumien spämmäämisestä ja heimon tabuja loukanneiden yksittäishenkilöiden järjestäytyneestä vainoamisesta ja uhkailusta. Sen jälkeen räjäytettiin jo pommeja vastaanottokeskuksen pihalla ja ammuttiin taistelukaasuja homoparatiin, puhumattakaan siitä, että mentiin telkkariin uhoamaan, kuinka koko maan on oltava polvillaan heidän edessään, tai muuten tulee tupen rapinat. Kaikki odottavat jo sitä suurta maahanmuuttokriittistä terrori-iskua, jossa kuolee ihmisiä, eikä ole mikään ihmettelyn saati paheksunnan aihe, että poliitikot ovat jo etukäteen miettineet, mitä sanovat sitten kun se iso jysy kerran tulee. Päivi Lipposen tapauksessa se lausuntoluonnos sitten karkasi käsistä ennen aikojaan.

Niin että Päivi-rouva jatkaa vain sen lausuntonsa viilaamista ja julkistaa sen sitten vasta kun aika on. Kyllä se valkeaviittainen luurankomies sieltä varmasti saapuu viikate nitisevissä vaunuissaan kaikkia meitä ”vihervasemmistolaisia monikulttuuristajia” hakemaan, ei sitä tarvitse ennenaikaisesti kiirehtiä. Ja mikään poliisi tai armeijahan ei ajomiestä uskalla pysäyttää, se on jo harvinaisen hyvin nähty.

___________________________________________________

Migrant Tales: The lessons from Tampere

Some Finns took a deep sigh of relief when the deadly fire that cost the lives of three innocent victims wasn’t racially motivated but one perpetrated by the immigrant owner in a failed insurance scam.

All the political gains that far-right members of the True Finns led by Jussi Halla-aho expected to make from this tragic event didn’t materialize because it was a false-alarm wake-up call to what kinds of scars racism can leave on society.

One of the greatest threats to our image abroad is racism. Imagine what would happen if our country turned into a Denmark after the April 2011 election? Where would our noble egalitarian values be? What about our world-class educational system? Would we start teaching students to loathe those that are different from us?

The Tampere fire also caused a few red faces, namely that of Social Democrat MPs Päivi Lipponen and Kimmo Kiljunen. Even before the official police report came out, both claimed that the fire was an act of racism. Lipponen apologized today in her blog for her remarks.

Adding salt to injury, tabloid Ilta-Sanomat‘s editorial slammed Lipponen and Kiljunen. It asked whether Lipponen and Kiljunen trusted “the people” of Finland. Ilta-Sanomat said that both politicians see their people so “racist, aggressive and criminal that whenever a crime happens against immigrants they automatically blame Finns.”

Pretty strong words coming from a tabloid that has shaped in many respects some Finns’ racist perceptions of foreigners especially in the early 1990s when Somalis started to come to Finland.

Despite all the questions and concern that the fire in Tampere caused, there is one matter it will not change: the challenges that Finland faces concerning its ever-growing immigration population.

It will not, unfortunately, also bring back the lives of the three persons that died.

Now the law must take its course and find suitable punishment for those that caused the crime.