perjantai 26. marraskuuta 2010

YLE: Helsinki jakoi lähtörahaa romaneille

YLE Uutiset: Helsinki jakoi lähtörahaa romaneille 26.11.2010

Helsingin kaupunki on jakanut aamupäivällä rahaa Kalasataman leirissä majoittuneille Itä-Euroopan romaneille, jotta nämä palaisivat kotimaihinsa. Kaupunki maksaa autojen haltijoille 300 euroa polttoainerahaa ja kaikille leirissä majoittuneille laivaliput Tallinnaan.

Rahan jako alkoi varhain perjantaina Kallion virastotalossa. Kalasataman leirissä majoittui noin 50 romania, joista lähes kaikki ottivat rahat vastaan.

- Meillä on tavoitteena, että Kalasataman alueella majoittuneet romanit palaavat lähtömaahansa, ja nyt tässä järjestetään heille bensarahoja Romaniaan, johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta kommentoi rahanjakotilaisuudessa.

Romanit olivat väsyneitä ja haluttomia puhumaan tilanteestaan. Räihä kiisti, että tunnelma olisi ollut varsinaisesti kireä.

- Ainakin tämä ratkaisu oli neuvoteltu ja yhteinen. Kyllä he ymmärsivät, että täällä on niin vaikeat olosuhteet. Meillä ei ollut sellaista pitkäaikaista tilapäismajoitusta järjestää, niin nyt oli sitten parasta palata jouluksi kotiin.
Viikonloppu aikaa poistua

Helsinki antoi köyhyyttä kotimaastaan paenneille romaneille rahat käteen sillä ehdolla, että he poistuvat viikonvaihteen aikana Suomesta takaisin jonnekin.

Räihä myöntää, ettei ongelmia tällä tavalla ratkaista.

- Katsotaan, mitä tapahtuu ensi keväänä. Oletan, että jos ei nämä samat henkilöt, niin jotkut muut henkilöt palaavat vielä Helsingin kaduille kerjäämään, mutta katsotaan sitä sitten keväällä.

________________________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Jouluksi kotiin - Helsingin kaupungin piikkiin

Moni Helsingin romanikerjäläisistä suuntaa kotiin tänä viikonloppuna kaupungin maksamilla bensa- ja laivalippurahoilla.
Diakonissalaitoksen kriisimajoituksesta kerrotaan, että monet romanit olivat suunnitelleet muutenkin palaavansa kotiin jouluksi.

-Suurin osa on ehdottoman hyvillään siitä, että pääsee pois pakkasista, mutta osa on vähän sillä mielellä, että olisivat halunneet jäädä, kertoo laitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja Pekka Tuomola.

Tuomolan mukaan romanit ovat puhuneet nimenomaan joulun vietosta kotona Romaniassa, joten matkan oletetaan jatkuvan todella sinne asti. Monet sanovat kuitenkin palaavansa keväällä takaisin.

Helsinki jakoi perjantaiaamuna bensarahaa autoa kohti 300 euroa ja 25 euroa jokaiselle lauttalippuun Helsingin ja Tallinnan välille. Lähtemiselle on annettu aikaa sunnuntaihin.

Päätöksen tavoitteena oli, ettei kukaan kuole pakkaseen.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) kertoi perjantaina Kotimaa24:lle, että Helsingin toimista ei ole huomauttamista, jos romanit saavat lähteä vapaaehtoisesti.

Jos näin ei ole, on tapaus verrattavissa Ranskaan, josta romaneja pakkokäännytettiin aiemmin tänä vuonna.

__________________________________________________________

Nelonen: Kalasataman romani: Palaan vielä Suomeen

Kalasataman romanileirin asukkaat ovat tänään saaneet paluurahat kotimaahansa Helsingin kaupungilta. Muutama kymmenen romania kokoontui aamupäivällä Kallion virastotalolle rahojen maksamista varten.

Romanit saivat virastolta bensarahat ja lauttaliput. Yhteensä kymmenelle autokunnalle tuli maksettavaa reilut 4000 euroa.

Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä kertoo, että päätös menettelystä tehtiin yhdessä Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen (kok) kanssa. Tieto on siinä mielessä yllättävä, että rahan maksamista on tähän asti pidetty sosiaaliviraston itsenäisenä päätöksenä.

Räihä uskoo romanien myös palaavan kotimaahansa.
- Olemme lyöneet siitä suvun päämiehen kanssa kättä päälle, hän sanoo.

Vapaa liikkuvuus -verkosto on voimakkssasti arvostellut kaupungin päätöstä. Verkoston mukaan kaupungin päätös vastaa täysin Ranskan kesäistä käytäntöä, josta se sai nuhteita Euroopan Unionilta.

Räihän mukaan Helsingin tilanne eroaa sääolojen takia. Hänen mukaansa pakkanen pakotti kaupungin nopeisiin toimenpiteisiin.

Romanit eivät halunneet antaa tänään haastatteluja virastotalolla. Eräs Nelosen uutisten nimettömänä haastattelema nuori romaninainen kuitenkin kertoi aikovansa palata jossain vaiheessa Suomeen.


______________________________________________________________

Turun Sanomat: Hindujohtaja kritisoi Helsingin romanien häätöä

Yhdysvaltalainen hindujohtaja Rajan Zed kritisoi tuoreeltaan Helsingin kaupungin päätöstä lähettää viitisenkymmentä Itä-Euroopan romania matkoihinsa Kalasatamasta. Helsinki jakoi romaneille perjantaina 300 euroa matkarahaa ja lauttalipun Tallinnaan.

Ahkerana vääryyksien tarkkailijana tunnettu Zed kysyy toimituksille lähettämässään sähköpostissa, mihin katosi vapaan liikkuvuuden Eurooppa. Hänen mukaansa Helsinki seuraa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn jalanjälkiä aloittaessaan apartheidin kaltaisen toiminnan romaneja vastaan. Zed tiesi myös kertoa, että romaneilla on etnisen taustansa vuoksi vaikeuksia saada Suomesta töitä.

Parhaillaan Nevadassa vaikuttava, tarkkasilmäinen hindujohtaja ei ole ensimmäistä kertaa asialla. Hän puolusti Euroopan romaneja sähköpostitse myös kaksi vuotta sitten. Sitä ennen hän kehotti Suomen hinduja boikotoimaan Mike Myersin tähdittämää Love Guru -elokuvaa.

Sitä ennen taas hän paheksui Kiasmassa pidettyä Marita Liulian taidenäyttelyä. Tuolloin Kiasma päätyi muuttamaan yhden taulun kuvatekstiä.

Yle Uutisten mukaan myös sisäministeri Anne Holmlund (kok) kritisoi perjantaina Helsingin romaniratkaisua. Tosin Holmlund pelkää, että romanit rahastavat Helsingin päätöksellä.

_________________________________________________

Uusi Suomi: Kovaa Helsinki-kritiikkiä ulkomailta: ”Apartheidiä”

Korkea-arvoinen hinduvaikuttaja Raja Zed kritisoi kovin sanoin Helsingin kaupungin päätöstä lähettää Romanian romanit takaisin kotimaahansa Suomesta. Zed ilmoittaa pitävänsä Euroopassa tapahtuvaa romanien kohtelua "salattuna apartheidinä", ja mainitsi syylliseksi myös Suomen.

- Romanien jatkuva ajojahti on epäinhimillistä. Mitä tapahtui rajattomalle Eurooaplle, Zed kysyy julkisuuteen lähettämässään tiedotteessa.

Rajan Zed on amerikkalaisen hinduyhteisön Universal Society of Hinduism päämies. Zed kritisoi Helsinkiä erityisesti siitä, että kaupunki on jo kahtena vuotena hajottanut romanileirejä tarjoamatta kuitenkaan kunnollista asutusta tilalle.

- Tiedämme, että syrjintää tapahtuu useissa maissa, myös Suomessa. Sen on loputtava.

Hinduyhteisö jatkaa arvosteluaan ja vetoaa Suomessa kaupoille, ravintoloille ja yrittäjille tehtyyn kyselyyn, jossa osa vastaajista kertoi kieltävänsä romanikerjäläisiltä pääsyn liiketiloihinsa. Osa vastaajista kertoi myös, ettei ottaisi romania töihin, vaikka tällä olisi työhön sopiva koulutus. Hinduyhteisö ei kuitenkaan antanut tarkempia tietoja viittaamastaan tutkimuksesta.

Hinduyhteisön johtaja Rajan Zed vaatii, että myös evankelis-luterilainen kirkko puuttuisi romanien syrjintään.

________________________________________________

YLE Uutiset: Holmlund moittii Helsingin romanipäätöstä

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) kummastelee Helsingin kaupungin päätöstä maksaa Itä-Euroopan romaneiden kotimatka. Hän kertoo pelkäävänsä, että ratkaisun myötä Suomesta ollaan tekemässä maksuautomaattia.

Lähtöraha on ollut Helsingin kaupungin oma ratkaisu, joka yllätti myös sisäasiainministeriön. Ministerin mukaan kaupunki valitsi huonon ratkaisun tilanteessa, jossa hyviä ei juuri ole.

- Kerjäläisongelmasta on varmasti syytä käydä keskustelua Helsingin kaupungin kanssa, ja kuulla miten he tämän asian näkevät.

Holmlund pitää myös mahdollisena, että kerjäläiset käyttävät jatkossa Helsingin kaupungin päätöstä hyväksi.

Helsinki antoi Kalastamassa majoittuneille romaneille perjantaiaamuna autokunnittain 300 euroa polttoainerahaa sekä laivaliput sillä ehdolla, että he lähtevät maasta viikonlopun aikana.

________________________________________________

Kotimaa24: Thors: Romanien lähtemisen oltava vapaaehtoista

Helsingin päätöksessä lähettää Kalasatamassa asuneet romanit takaisin Romaniaan ei ole huomauttamista, mikäli romanit saavat lähteä vapaaehtoisesti, sanoo maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) Kotimaa24:lle. Mikäli lähteminen ei ole vapaaehtoista, kyseessä on Thorsin mukaan samanlainen tapaus kuin Ranskassa, josta romaneja pakkokäännytettiin aiemmin tänä vuonna.

Ministeri on tapauksen osalta toistaiseksi lehtitietojen varassa.

Julkisuudessa on romanien lähtemisen vapaaehtoisuudesta ristiriitaista tietoa. Uutistoimisto STT:n mukaan osa romaneista olisi ollut kotimatkaansa tyytyväisiä.

Vapaa Liikkuvuus -verkoston mukaan Helsingin sosiaalivirasto on kiristänyt romanit kotimatkalle. Verkoston mukaan romaneille ei olisi tarjottu minkäänlaista majoitusta ja heille olisi ilmoitettu, ettei sosiaalikeskukselle voi palata.

Lähtemisen vapaaehtoisuus kiinnostaa Thorsin mukaan myös EU:n komissiota, joka seuraa vapaan liikkuvuuden direktiivin toteutumista.

Thorsin ei ole erityisen huolestunut kotimatkojen maksamisesta. Rahasumma on hänen mukaansa niin pieni, ettei se ole vetovoimatekijä mahdollista Suomeen paluuta ajatellen. STT:n haastattelussa osa romaneista ilmoitti aikovansa palata Suomeen keväällä.