keskiviikko 17. marraskuuta 2010

YLE: "Torikahakassa ei kyse rasismista"

YLE Satakunta: "Torikahakassa ei kyse rasismista" 17.11.2010

- Tällä hetkellä meidän tiedossamme ei ole mitään rasismiin tai vihamielisyyteen liittyvää. Tämä oli normaali riita, mikä olisi voinut syntyä myös suomalaistaustaisten henkilöiden keskuudessa, sanoo Porin maanantai-iltaista torikahakkaa tutkiva rikoskomisario Marja Kiiski.

Maanantai-iltana Porin torilla tapahtuneeseen nuorison ja Porissa asuvien ulkomaalaisten väliseen kahakointiin osallistuneiden kuulustelu jatkuu edelleen. Satakunnan poliisista kerrotaan, että tämän hetken tutkimusten mukaan tapahtuma on ollut sattumanvarainen, ja siinä toinen asia on johtanut toiseen.

- Maanantai-iltana lähti etenemään tapahtumaketju, jossa ensin Liisankadun tavaratalon edustalla oli suomalais- ja ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Siellä syntyi sanailua, joka päätyi lievään pahoinpitelyyn. Tutkimme sitä nyt sellaisella nimikkeellä. Vammoja ei syntynyt. Tilanne rauhoittui ja henkilöt siirtyivät Kauppatorille. Siellä erinäisten, uusien tapahtumien jälkeen tapahtui pahoinpitely, jonka seurauksena yhdelle henkilölle tuli haava ja mustelma. Näihin tapahtumiin liittyen poliisi tuli selvittelemään tilannetta. Otimme kiinni yhden henkilön, joka on jo kuulustelujen jälkeen vapautettu. Itse tutkinta on alkuvaiheessa ja useita henkilöitä on vielä kuulematta, rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Marja Kiiski Satakunnan poliisista kertoo.

Kärhämässä toisena osapuolena oli Poriin muuttaneita ulkomaalaisia. Kiiskin mukaan kärhämät, jossa toisena osapuolena ovat jokin etninen ryhmä, ovat harvinaisia Porissa.

- Vuodessa ilmenee muutamia, yksittäisiä tapauksia.

Porin kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Aki Nummelin on juuri ehtinyt julkisuudessa sanoa tapahtumaan liittyen, että muukalaisvihan lietsonnan seuraukset alkavat näkyä myös Porissa. Kiiski sanoo, että tässä tapauksessa ei ole nähtävissä rotuvihamielisyyteen liittyviä piirteitä.

- Tapahtumat näyttäisivät tämänhetkisten tietojen valossa lähteneen spontaanisti liikkeelle ja päätyneen sitten konfliktiin. Tällä hetkellä meidän tiedossamme ei ole mitään rasismiin tai vihamielisyyteen liittyvää. Tämä oli normaali riita, mikä olisi voinut syntyä myös suomalaistaustaisten henkilöiden keskuudessa.