maanantai 22. marraskuuta 2010

Kaleva: Tosiasiaa maahanmuutosta

Kaleva: Tosiasiaa maahanmuutosta 22.11.2010

Pohjois-Pohjanmaalla asuu vähän yli 5 000 ulkomaalaista ihmistä. Heidän aiheuttamaansa päivänpolttavaksi muodostunutta ilmiötä, eli maahanmuuttoa, kokoontui puimaan noin 150 ihmistä Oulun kaupunginteatteriin maanantai-iltana. Keskustelutilaisuuden järjestivät sanomalehti Kaleva ja Maaseudun sivistysliitto.

Paikalla oli tavallisen yleisön lisäksi runsaasti seudun paikallispoliitikkoja sekä neljä asiantuntijaa.

Leila Helaakoski Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta näytti lukuja maahanmuuton nykytilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla. Hän kertoi muun muassa, että maakunnan väestöstä 1,31 prosenttia on ulkomaalaisia.

Jouko Autio Oulun poliisin ulkomaalaistutkintayksiköstä totesi, että maahanmuutto ei sinänsä näy poliisin työssä kuin oleskelulupien myöntämisenä tai epäämisenä. "Maahanmuutto ei näy, ihmisten tekemät teot näkyvät."

Helsingin yliopiston dosentti Tuomas Martikainen kertoi, että Suomen maahanmuuttopolitiikka syntyi 1990-luvulla reaktiona maailman muuttumiseen. Maahanmuuton kasvua ei oltu osattu ennakoida. Vasta tulevassa uudessa kotouttamislaissa huomioidaan myös muut kuin inkeriläiset paluumuuttajat ja pakolaiset.

Poliittiset puolueet esittelivät näkemyksiään maahanmuuttopolitiikasta. Perussuomalaisten Olli Immosen puheenvuoro puolueen toivomasta laadukkaammasta maahanmuutosta ja humanitaarisen maahanmuuton vähentämisestä sai yleisössä aikaan puhinaa yli puoluerajojen ja lukuisia puheenvuoropyyntöjä.

"On vakava asia, että niin moni ajattelee niin kuin Olli. Toivon, että hän saa maahanmuuttajaminiän tai -vävyn, koska tutustuminen lähtee monesti omasta kokemuksesta", opettaja Satu Haapanen sanoi.