keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Vartti: Kaikki uimahallit eivät salli burkinia

Vartti: Kaikki uimahallit eivät salli burkinia 17.11.2010
Burkini sukeltaa halleihin (s. 3)

Musliminaisten hupulliset uima-asut vaativat uimahalleja tarkistamaan pukeutumiskoodinsa. Espoo sallii burkinit, Vantaan virallinen linja kieltää ne. Helsinki tunnustelee käytäntöään koululaisohjeiden kautta.

Kaikissa Espoon uimahalleissa saa käyttää burkinia, joka jättää näkyviin vain uimarin kasvot, kädet ja jalkaterät.

- Linjausta on mietitty, ja kun kysyntää kokouimapuvun käytölle on ollut, olemme tehneet päätöksen, että siinä uiminen on sallittua, kertoo Espoon kaupungin liikuntapäällikkö Jarmo Ikävalko.

Ikävalkon mukaan kysymyksessä on kompromissi, joka on jouduttu tekemään, jotta kaikille taataan mahdollisuus käyttää uimahallin palveluita.

Miesuimareita kiukuttavaan uimasortsikieltoon sen sijaan ei ole tulossa muutosta.

- Se on ja pysyy voimassa.

Vantaan uimahalleja varten on tehty vuoden 2008 lopulla virallinen linjaus, joka kieltää burkinit.

- Järjestyssääntöjen mukaan halleissa käytetään perinteistä uima-asua. Burkini ei ole sellainen, kaikkien Vantaan kaupungin uimahallien esimies Jaakko Haapala kertoo.

Kun Korson uimahallissa käynnistettiin omat uintivuorot naisille, käytännössä musliminaisille, burkineja olisi haluttu käyttää.

- Totesimme, että jos burkini kaikkine päähuiveineen vaikka tarttuu rataköysiin ja uimataito on heikko, sen käyttö on niin vaarallista, että se kiellettiin. Naiset tyytyivät käyttämään omalla vuorollaan sellaista uima-asua, mitä yleensäkin käytetään, Haapala kertoo.

Käytännössä virallisten ohjeiden kirjaimellinen noudattaminen vaihtelee.

- Tästä pitää vielä keskustella, että saisimme linjan Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteneväiseksi, Haapala pohtii.

Helsingissä koulujen liikuntatunnit nostivat uima-asut keskustelunaiheeksi. Opettajien pyynnöstä liikuntavirasto laati tälle syksylle koululaisohjeet.

Ohjeiden mukaan Helsingin halleissa tyttöjen uima-asun pitää olla uintia varten uimapukukankaasta tehty. Puvussa saa olla hihat sekä lahkeet, mutta huput, mekot tai muut asusteet eivät ole sallittuja.

- Lapsethan opetetaan sukeltamaan. Huput ja muut irtoavat uidessa. Uimalakki on hyvä, liikuntapalvelupäällikkö Maria Nyström liikuntavirastosta sanoo.

Liikuntaviraston osastopäällikkö Petteri Huurteen mukaan varsinaista yleisohjetta uima-asuista ei ole Helsingissä vahvistettu, mutta käytännössä kaikkiin uimareihin voidaan soveltaa koululaisille laadittua ohjeistusta.

Naiset, jotka haluaisivat käyttää burkineita uidessaan, uivat usein vain naisten omilla uintivuoroilla, tai jättävät uimisen kokonaan väliin. Helsingissä naisten erilliset uintivuorot palaavat Jakomäen uimahalliin, kun halli avataan remontin jälkeen tammikuussa.

Lue lisää aiheesta keskiviikkona 17.11. ilmestyneestä Kaupunkilehti Vartista.