torstai 25. marraskuuta 2010

Paavo Arhinmäki: Maahanmuutto ei ole kivuton prosessi

Helsingin Sanomat, mielipide: Paavo Arhinmäki: Maahanmuutto ei ole kivuton prosessi 25.11.2010

Aapo Kyrölä (HS Mielipide 23. 11.) peräsi poliitikoilta vastaväitteitä maahanmuuttokriitikoiden esittämiin väitteisiin. Maahanmuuttokritiikin purkaminen rivi riviltä on hankalaa, koska konkreettisten ehdotusten sijaan se koostuu lähinnä retorisista heitoista ja uhkakuvien maalailusta.

Maahanmuutto ei ole kivuton prosessi. Sen tuottamiin ongelmiin on kiinnitettävä enemmän huomiota. Suomalaisten kasvavaan huoleen pitää vastata rehellisesti.

Suomen kielen osaaminen on keskeistä, jotta maahanmuuttajat pystyvät elättämään itsensä ja perheensä työllä ja yrittämisellä sekä tuomaan verotuloja Suomeen. Siksi suomen kielen opetusta ja yhteiskunnan tuntemusta pitää parantaa.

Usein väitetään, että Suomi alistetaan maahanmuuttajien kulttuurille. Väite on absurdi. Muiden kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien osuus suomalaisista on 3,3 prosenttia, ja tämä joukko on hyvin moninainen. Suomalainen kulttuuri muuttuu suomalaisten muuttuessa. Esimerkiksi Timo Soini kääntyi katolilaiseksi Irlannin-kokemustensa jälkeen.

Ei ole olemassa myöskään yhtenäistä suomalaista kulttuuria. Suurin osa suomalaisista kannattaa esimerkiksi oikeutta avoliittoon, aborttiin ja sukupuolineutraaliin avioliittoon. Sen sijaan monilla maahanmuuttokriitikoilla ja maahanmuuttajilla saattaa olla tällaisissa asioissa keskenään hyvin samanlaisia, mutta valtaväestöstä poikkeavia arvoja.

Yksi maahanmuuttokriitikoiden keskeisistä väitteistä on, että maahanmuuttajat saavat enemmän etuisuuksia kuin muut. Suomalaisessa sosiaaliturvassa ihmisiä ei kuitenkaan jaotella syntyperän mukaan. Kaikilla pitää olla samat oikeudet ja velvollisuudet taustasta riippumatta.

Suomessa pitää olla tiukkana suhteessa ihmisoikeuksiin. Uskonnon tai kulttuurin nojalla ei voi saada poikkeuksia esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoa tai lasten oikeuksia koskeviin periaatteisiin. Tätä sääntöä pitää soveltaa yhtä hyvin islaminuskoisiin maahanmuuttajiin kuin syntysuomalaisiin kristittyihin.

Hädänalaisten auttaminen ei voi olla kiinni siitä, saako auttaja siitä lyhyen aikavälin hyötyä, vaan se on universaali periaate. Sen periaatteen varassa ihmiskunta on selviytynyt, ja sen periaatteen takia ihminen on ihminen.

Paavo Arhinmäki
Puheenjohtaja
Vasemmisto