lauantai 27. marraskuuta 2010

Aamulehti: Sasi: Sharia-kohusta on tullut ihan kauhea juttu

Aamulehti: Sasi: Sharia-kohusta on tullut ihan kauhea juttu 27.11.2010

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) kommentoi Aamulehdelle Sharia-lakiin liittyvistä kommenteistaan noussutta kohua.

Kimmo Sasi, kerrot kotisivuillasi, että kaikessa sovittelussa on noudatettava Suomen lakia. Eikö ole ristiriitaista, että kannatatte Sharia-lain osittaista käyttöönottoa muslimien välisten siviiliriitojen sovittelussa?

- Ensinnäkin, Hesarin otsikko oli päin seiniä. Suomessa noudatetaan Suomen lakia. Ei ole estettä, etteikö voisi ottaa uskonnolliset traditiot huomioon. En kannata Sharia-lain soveltamista.

Mitä sitten tarkoititte tuolla Sharia-lain osittaisella käyttöönotolla?

- Olen aiemmin vastannut vain sovittelua koskevaan kysymykseen. olen sitä mieltä, että on erittäin hyvä, että pyritään sovittelemaan asiat tuomioistuimen ulkopuolella. On erittäin hyvä, jos löytyy henkilö, johon molemmat osapuolet luottavat ja saavat ehkä paremman sovun aikaiseksi. Se on parempi ratkaisu kuin riidellä tuomioistuimessa.

- En ymmärrä ollenkaan, miksi Sharia-lakiasia on liitetty keskusteluun mukaan.

Sovittelijaksi kelpaa käytännössä kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö. Eli jo aiemmin samaa maailmankatsomusta omaava ihminen on voinut tulla sovittelijaksi. Suomen lakiin ei ole tulossa muutosta tämän Sharia-lain tiimoilta. Eihän silloin mikään muutu nykyisestä jo olemassa olevasta sovittelukäytännöstä?

- Niin, käytännössä mikään ei muutu. Toimittaja kysyi minulta mielipidettä jo olemassa olevaan asiaan ja vastasin, että mielestäni sovittelu on vain hyvä asia.

- Tästä on nyt tullut ihan kauhea juttu, joka on lähtenyt aiheetta sivuraiteille.

_____________________________________________

Uusi Suomi: Kimmo Sasi vastaa sharia-kritiikkiin – “Olen Hesarin uhri”

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) syyttää Helsingin Sanomia saamastaan kritiikistä sharia-lausuntonsa suhteen. Sasin mukaan Helsingin Sanomien julkaisema otsikko on erehdyttänyt ihmiset luulemaan hänen kannattavan sharia-lain käyttöönottoa Suomessa.

- Minulta on kysytty, kannatanko kivitystuomioita. Suomen laki ei hyväksy kivitystuomioita, se ei hyväksy edes kuolemanrangaistusta, Sasi sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Helsingin Sanomien Sasin lausuntoa koskeva juttu oli lauantaina kello 16 otsikoitu “Sasi Kotimaa24:ssä: Sharia-lain soveltaminen mahdollista”.

- Se otsake on täysin väärä.

Todellisuudessa Sasi sanoo kannattavansa uskonnollisten yhteisöjen harjoittamaa sovittelumenettelyä, mikäli sillä voidaan välttää jonkin siviiliasian vieminen käräjäoikeuden päätettäväksi.

- Kaikki sovittelutoimet ovat erittäin hyviä. Prosessi on halvempi ja uskon, että osapuolet ovat tyytyväisempiä keskinäiseen sovintoon.

- Uskonnollisilla yhteisöillä voi olla merkitystä, jos niissä on henkilöitä, joihin molemmat osapuolet luottavat. Omia traditioita voi soveltaa, mutta Suomen lakia tulee soveltaa alusta loppuun, Sasi painottaa kantaansa.

Sasi rajaisi uskonnollisten ja etnisten yhteisöjen sovittelun siviiliasioihin, joissa osapuolina on kaksi henkilöä. Suomessa laajalti käytössä olevaan kuntien sovittelutoimintaan hän ei sotkisi uskonnollisia yhteisöjä.

- Kuntien sovittelu koskee rikosoikeudellisisa tekoja. Ne ovat yksilön ja yhteiskunnan välisiä ongelmia, enkä näe uskonnollisiä yhteisöjä niissä sovittelijoina.

Alunperin Kotimaa24:n haastattelusta nousi perjantain ja lauantain aikana kohu verkossa. Esimerkiksi Kokoomusnaisten pääsihteeri Elina Laavi tyrmäsi Uuden Suomen Puheenvuorossa ajatuksen uskonnollisten yhteisöjen tarjoamasta sovittelusta avioerotilanteissa.

Sasi vastaa Laavin kritiikkiin, että uskonnollisten yhteisöjen sovittelun jälkeenkin ero voidaan vahvistaa Suomen lakien mukaiseksi käräjäoikeudessa.

- Yhteiskunnan tulee taata se, että ei ole esimerkiksi painostusta osapuolia kohtaan. Myöskään lapsen etua ei voida huoltajuusasioissa syrjäyttää koskaan.