sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Etelä-Saimaa: Yliopistot jakavat ensimmäiset maksulaput ulkomaalaisille opiskelijoille

Etelä-Saimaa: Yliopistot jakavat ensimmäiset maksulaput ulkomaalaisille opiskelijoille 28.11.2010

Yliopistot alkavat ensi syksynä periä lukukausimaksuja ulkomaalaisilta opiskelijoilta. Ainakin Aalto-yliopisto kokeilee maksuja viidessätoista ohjelmassa ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto kolmessa ohjelmassa. Maksu koskisi EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevia opiskelijoita.

Maksun suuruus on Aalto-yliopistossa 8 000 euroa. LTY:ssä lukukausimaksu tulee olemaan samaa luokkaa. Aalto-yliopiston maksullisista ohjelmista viisi on Erasmus Mundus -ohjelmia, jotka maksaa Euroopan komissio.

Opetusministeriö on linjannut maksut kokeilumielessä mahdollisiksi yhdeksässä yliopistossa ja kymmenessä ammattikorkeakoulussa. Maksullisuuden rinnalle pitää luoda stipendijärjestelmä.

Kansainvälisyydestä vastaava vararehtori Minna Martikainen LTY:stä pitää maksullisuutta tärkeänä askeleena, kunhan stipendijärjestelmäkin toimii. Suomalaisten yliopistojen ei pidä kilpailla ilmaisella opetuksella, vaan laadulla, Martikainen linjaa.

__________________________________________________


YLE Uutiset: Lehti: Kolme yliopistoa aloittaa lukukausimaksut

Kolme yliopistoa ryhtyy perimään lukukausimaksuja ulkomaalaisilta opiskelijoilta, kirjoittaa Etelä-Saimaa. Etelä-Saimaan mukaan Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LTY) aloittaa ensi syksynä lukukausimaksujen perimisen kolmessa maisteriohjelmassa.

Maksuja kerätään EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta, jotka opiskelevat strategista rahoitusta, teknologiajohtamista tai koneenrakennusta.

Maksujen kerääminen LTY:ssä koskee etenkin venäläisiä opiskelijoita.

Lehden mukaan noin 8 000 euron suuruisten lukukausimaksujen perimisen aloittaa myös Aalto-yliopisto 15 ohjelmassa. LTY:ssä maksut ovat hyvin samaa luokkaa eli alle 10 000 euroa.

Jyväskylässä puolestaan aloitetaan lukukausimaksujen periminen yhdessä tai kahdessa ohjelmassa vuonna 2012.

Kokeilut ovat mahdollisia opetusministeriön linjauksen vuoksi. Lukukausimaksujen edellytyksenä on, että korkeakouluilla on apurahajärjestelmä, jonka avulla maksavia opiskelijoita voidaan tarvittaessa tukea.