maanantai 29. marraskuuta 2010

Pohjalainen: Talouden panssarivaunut kehiin

Pohjalainen: Talouden panssarivaunut kehiin 29.11.2010

Tutkija kaipaa maahanmuuttokeskustelulta muutakin kuin reagointia ääriaineksen väitteisiin

Missä piileskelevät panssarivaunutason yrittäjät, joilla olisi myönteisiä kertomuksia maahanmuuttajista? Heti esiin, patistaa dosentti.

Suomalainen maahanmuuttokeskustelu on ainakin tähän saakka kilpistynyt ääriaineksen väitteiden torjumiseen. Olisi jo aika mennä eteenpäin.
- Keskustelu monipuolistuisi, mikäli panssarivaunutason talouselämä tulisi ulos, ja kertoisi siitä, miten heidän työpaikoillaan on onnistuttu maahanmuuttajien kanssa, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Arno Tanner.

Tanner on perehtynyt maahanmuuttoon ja työskentelee Maahanmuuttovirastossa. Hän on havainnut, miten kielteiset mielipiteet maahanmuutosta ovat ottaneet yhä enemmän jalansijaa julkisuudessa.
- Sitä en sen sijaan osaa sanoa, onko mattimeikäläisten suhtautuminen muuttunut huonommaksi, Tanner huomauttaa.

Maahanmuutto ei ole helppo kokonaisuus hallittavaksi. Tanner antaa pitkän listan termejä, joilla taitava puhuja pystyy hämmentämään kokonaisuutta.
- Meillä on muutamia hyviä retorikkoja, jotka kärjistävät asioita. Kokonaistilanne on kutenkin se, että Suomessa on paljon hyviä kotiutuneita maahanmuuttajia, hän huomauttaa.

Suomi on Tannerin mielestä onnistunut luomaan hyvin modernin lupapolitiikan maahan tulijoille. Kotouttaminen sen sijaan ontuu.
- Hyvin pieni osa maahanmuuttajista on omaa koulutustaan, kiinnostustaan tai omia halujaan vastaavassa työssä, Tanner antaa esimerkin.

Kotoutumisongelmista suurin on kieli, mutta myös työkulttuuri tuottaa vaikeuksia.
- Useimmilla työpaikoilla ei tunneta maahanmuuttajia työntekijöinä, ja kun ei tunneta ja talouskin on vähän epävarmaa, otetaan mieluusti varman päälle, Tanner sanoo.

Tanner kannustaa mediaa ruokkimaan taloudellista valtaa käyttäviä huippujohtajia, jotta nämä toisivat maahanmuuttokeskusteluun oman panoksensa.
- Tarvittaisiin ensimmäisen kiven heittäjiä, siis myönteisessä mielessä, hän naurahtaa.

Kevään vaaleista tuskin ilman maahanmuuttoa selvitään. Tanner toivoo rakentavaa ja tasapainoista keskustelua, ei pelkkiin kielteisin hyökkäyksiin reagointia.
- Pitää voida olla kriittinen ilman, että saa äärioikeistolaisen leiman. Toisaalta reilua suhtautumista olisi myös se, että hyväksyy maahanmuuton myönteiset puolet, sillä niitäkin on, hän toteaa.

Valtaosa puolueista valmistelee tai on juuri saanut valmiiksi linjauksensa maahanmuuttoon. Tanner arvelee, että suurissa puolueissa pelätään, miten olemassa oleva kielteinen retoriikka vaikuttaa niiden kannatukseen.
- On ehkä huomattava, että perussuomalaisten johto ja kansanedustajat ovat suhtautuneet asiaan maltillisesti. Puolueen sisällä sen sijaan on monta näkemystä.

Tanner odottaa mielenkiinnolla puoluekentän uusimman yrittäjän, Vapauspuolueen, maahanmuuttonäkemyksiä.
- Kyllä he oman mausteensa keskusteluun tuovat, vaikka ehdokkaita ei olisikaan.