tiistai 23. marraskuuta 2010

MTV3: Moninaisten talo -hanke auttaa maahanmuuttajanaiset uuteen alkuun

MTV3: Moninaisten talo -hanke auttaa maahanmuuttajanaiset uuteen alkuun 23.11.2010

Maahanmuuttajanaisilla on suuri riski syrjäytyä muun maan elämänmenosta, ellei heitä saada mukaan yhteiskunnan toimintaan. Etenkin ulkomaalaistaustaisille kotiäideille Suomi ja suomalaiset voivat jäädä täysin vieraiksi.

Helsingissä toimiva Moninaisten talo on tukenut maahanmuuttajanaisten kotoutumista vuoden alusta asti. Monika-naisten liiton vetämä hanke tarjoaa naisille muun muassa suomen kielen ja käden taitojen opetusta. Samalla se antaa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja työelämästä sekä auttaa naisia sosiaalisten kontaktien ja verkostojen luomisessa. Toiminta täydentää ja tukee kuntien peruspalveluita.

Tähän mennessä talon toiminta on tavoittanut noin 1000 naista noin 50 eri maasta. Asiakkaista yli 80 % on työttömiä tai vailla opiskelupaikkaa.

Hankkeen äiti, Monika-naiset liiton toiminnanjohtaja Reet Nurmi on erityisen tyytyväinen siihen, että yritys on auttanut naisia aktivoitumaan myös itse, koska vain he lopulta tietävät, millaista apua he tarvitsevat. Nurmi muutti itse Suomeen Virosta viitisentoista vuotta sitten.

– Moninaisten talossa esimerkiksi somalitaustainen voi vetää kerhoa thai-kielisille naisille ja venäläissyntyinen nainen opettaa ruuanlaittoa kiinalaisille naisille. Maahanmuuttajanaiset ovat aloittaneet myös omaa vapaaehtoistyötoimintaansa, Nurmi selvittää.

Myös maahanmuuttajalapset ovat syrjäytymisvaarassa

Kaikkia maahanmuuttajanaisia Moninaisten talon apu ei tavoita. Varsinkin miesvaltaisista yhteiskunnista tulleet ovat hankalassa asemassa.

– Itse asiassa suurin osa maahanmuuttajanaisista on kotoisin patriarkaalisista yhteiskunnista, joissa naisilla ei ole oikeutta käydä keskenään ulkona ja joissa naiset eivät voi kouluttautua. Tällöin he eivät voi osallistua aktiivisesti myöskään yhteiskuntaan.

Erityisen huolissaan Nurmi on tällaisten maahanmuuttajanaisten lapsista.

– Miten he voivat pärjätä tässä yhteiskunnassa, jos äidit eivät osaa opettaa heitä eikä tunne yhteiskunnan tapahtumia?

Moninaisten talo voi auttaa heitä esimerkiksi talossa toimivien järjestöjen kautta, jotka puolestaan vaikuttavat muun muassa seurakuntien sisällä.

– Kyse on siis koko perheen kotoutumisen tukemisesta ja näin voimme ehkäistä syrjäytymisen periytymistä sukupolvelta toiselle.

Aikeissa laajeta myös muualle Suomeen

Kolmivuotiseksi suunniteltu Moninaisten talo -malli on herättänyt kiinnostusta myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tarkoitus on kehittää samantyyppistä toimintaa ainakin Joensuussa, Tampereella ja Turussa, jos hanke saa tukea Raha-automaattiyhdistykseltä. Se tekee rahoituspäätöksensä joulukuun loppupuolella. Pääasiallisesti hanke toteutetaan EU:n kotouttamisrahaston tuella. Aluetyötä kehitetään yhdessä kuntien kanssa.

___________________________________________

Iltalehti/STT: Nasima Razmyar: Kirjastoon ensin yhdessä, sitten yksin

Suomeen muuttaneet naiset joutuvat useimmiten aloittamaan sopeutumisen erittäin pienistä askelista.

Esimerkiksi kirjastossa käynti ja bussilla kulkeminen vaativat opettelua, jos naisella ei ole ollut kotimaassaan lupaa liikkua yksin ulkona.

MoniNaisten Talo Helsingissä tarjoaa maahanmuuttajanaisille konkreettista apua esimerkiksi viemällä heitä kädestä pitäen ulos.

- Kirjastoon mennään ensin yhdessä, sitten vasta nainen menee yksin, kertoo hankkeen projektipäällikkö, vuoden pakolaisnainen Nasima Razmyar.

Monen kolmannen maailman maan yhteiskunta on patriarkaalinen, ja miehet määräävät naisten elämästä. Suomeen muuttaessaan naiset joutuvat omaksumaan vapauteen liittyviä taitoja, jos mielivät osaksi yhteiskuntaa.

Vastaavanlainen talo on suunnitteilla Joensuuhun, Turkuun ja Tampereelle