torstai 25. marraskuuta 2010

Vartti: Helsinki antaa Romanian romaneille rahat kotimatkaan

Vartti: Helsinki antaa Romanian romaneille rahat kotimatkaan 25.11.2010

Pakkanen on vihdoin laittamassa pisteen Helsingin Kalasataman romanileirin kohtalolle. Ilman sähköä kuluneen viikon alusta saakka olleet leiriläiset eivät olisi pystyneet enää asumaan asuntovaunuissaan. Sähköt katkaistiin sunnuntaisen tulipalon jälkeen. Palo syttyi, kun leiriläiset ottivat sähköä autoihinsa sosiaalikeskus Sataman ulkopuolelta.

- Huomenna aamulla leiriläiset saavat käteensä bensarahat ja lauttaliput, Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä kertoi torstaina kello 16:n aikaan.

Hän oli juuri päättänyt kolmituntiset neuvottelut romanien kanssa.

- He ymmärsivät sen, että heidän on mahdotonta asua alueella ilman sähköä pakkasessa, Räihä selvitti.

Leiriläiset lähtevät siis vapaaehtoisesti, eikä heidän liikkeitään aiota Räihän mukaan erityisesti valvoa.

- Heille on järjestetty kahdeksi vuorokaudeksi lämpimät sisätilat. Kahden vuorokauden sisällä he ovat luvanneet lähteä - tästä olemme lyöneet suvun päämiehen kanssa kättä päälle.

Rahaa kotimaahan palaamista varten romanit saavat 300 euroa yhtä autokuntaa kohti. Lisäksi heille kustannetaan noin 25 euroa maksavat lauttaliput.

__________________________________________________


Iltalehti: Helsinki lähettää romanikerjäläiset kotimaahan

Helsingin sosiaalivirasto lähettää nelisenkymmentä Kalasataman pihassa majaillutta Romanian romanikerjäläistä kotimaahan vielä tällä viikolla.

Viranomaiset ovat sopineet menettelystä tänään kerjäläisten kanssa käymissään keskusteluissa.

Sopimuksen mukaan Helsingin kaupunki maksaa kerjäläisille lauttaliput Tallinnaan ja antaa bensarahat heidän ajoneuvoihinsa. Lähtöön asti sosiaalivirasto on osoittanut Kalasataman kerjäläisille lämpimän tilapäismajoituksen.

- Olemme tänään (torstaina) haastatelleet heitä, ja päädyimme yhteisymmärryksessä siihen, että heidän on järkevintä palata lähtömaahansa, kertoo sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä STT:lle.

Räihä on myös kaupunginjohtajan asettaman kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja.

Bensarahojen jako alkaa perjantaiaamuna. Autoa kohti rahaa annetaan 300 euroa, ja jokaisessa autossa matkustaa 4-5 henkilöä. Lisäksi jokaiselle henkilölle kustannetaan 25 euron lauttalippu.

Vapaa liikkuvuus -verkosto ja sosiaalikeskus Satama kritisoivat torstain sopimusta. Niiden mielestä kaupungin sosiaalivirasto kiristi romanit kotimatkalle. Sosiaalivirasto jatkaa näin Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn viitoittamalla tiellä, järjestöt sanovat kannanotossaan.

Aikaisemmin syksyllä Ranska karkotti tuhansia romaneja Romaniaan ja Bulgariaan. Ranskalaisviranomaiset antoivat jokaiselle aikuiselle 300 ja lapselle 100 euroa. Ranskan karkotukset herättivät laajalti närkästystä.

Lähtöön asti romanit tilapäismajoituksessa

Päätös kotimaahan lähettämisestä tehtiin pakkasen takia, mutta siihen vaikutti myös viime viikonloppuna kerjäläisten Kalasataman majapaikassa tapahtunut tulipalo.

- Viranomaiset ovat nyt kieltäneet Kalasatamassa majoittumisen paloturvallisuussyistä sisätiloissa ja myös pihalla, Räihä sanoo.

Sosiaalivirasto jatkaa kerjäläisasian selvittämistä vielä perjantaina. Jarmo Räihän mukaan romanien kanssa käydyissä keskusteluissa sovittiin, että he lähtevät Suomesta sunnuntaihin mennessä.

Kaupungin viranomaiset eivät kuitenkaan valvo sitä, että kerjäläiset todella lähtevät maasta tai että he matkustavat Romaniaan asti.

- Oletamme, että sopimus pitää, Räihä uskoo.

Ylelle Räihä sanoo, että nyt on mietittävä, kuinka leiriytyminen Kalasatamaan jatkossa estetään.

- Yksi ratkaisu voisi olla ajoesteet. Tärkeintä nyt on kuitenkin se, että saamme ihmiset pakkasesta kotimaahan, Räihä muotoilee.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Vartti-lehti.

Vapaa liikkuvuus -verkosto ja sosiaalikeskus Satama kritisoivat torstain sopimusta. Niiden mielestä kaupungin sosiaalivirasto kiristi romanit kotimatkalle.

___________________________________________


YLE Uutiset: Vapaa liikkuvuus: Romanit kiristetään kotimatkalle

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan Helsingin sosiaalivirasto kiristää romaneja, jotta nämä lähtisivät kotimatkalle. Verkoston mukaan kiristystä on sosiaaliviraston tarjous antaa sosiaalikeskus Sataman pihalla asuneille romaniautokunnille rahaa, jos nämä poistuvat Suomesta kahden päivän kuluessa.

Sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan paluumatkasta kotimaahan Romaniaan sovittiin yhteisymmärryksessä joukon vanhimpien henkilöiden kanssa.

Markus Himanen Vapaa Liikkuvuus -verkostosta on asiasta toista mieltä.

– Käytännössä kyse on kiristämisestä. Ihmisille on annettu ymmärtää et jos he ei ota rahaa ja lähde pois, niin Kalasatamassa ei voi majoittua, sillä kaupunki ei tarjoa muuta majoitusta. Eli – pakkaskuolema tai sitten lähtö Romaniaan.

Romanit ovat oleskelleet sosiaalikeskuksen sisätiloissa sunnuntaina romanileirissä sattuneen tulipalon jälkeen. Pelastuslaitos kielsi torstaina majoituksen paloturvallisuussyistä.

Helsingin sosiaalivirasto järjestää romaneille majoituksen kahdeksi vuorokaudeksi Diakonissalaitoksen tiloissa Munkkisaaressa.
___________________________________________

Iltalehti: Järjestö: Romanit kiristettiin lähtemään Helsingistä

Vapaa liikkuvuus -järjestön mielestä Kalasataman romanit kiristettiin lähtemään Suomesta.

- Heille ilmoitettiin, että kaupungilla ei ole tarjota majoitusta talvipakkasilla ja että Kalasatamaan ei voi jäädä, mutta jos he lupaavat lähteä, annetaan heille autokunnittain matkaraha. Meidän mielestämme tämä on kiristystä, koska toinen vaihtoehto oli jäädä ilman mitään majoitusta talvipakkasilla, sanoo Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -järjestöstä.

Himasen mielestä osa Kalasatamassa olleista romaneista olisi halunnut jäädä Suomeen tienaamaan, mutta toisille ehdotus sopi hyvin, koska he lähtevät mielellään jouluksi perheidensä luokse.

Himasen mielestä Helsingin päätös ei ratkaise mitään.

- Täällä on joka talvi ollut romanisiirtolaisia, he ovat rakentaneet omia asutuksiaan joutoalueille ja lämmittäneet asumuksiaan. Ei se ratkaise mitenkään turvallisuusongelmia, että yksittäiselle porukalle annetaan matkarahat käteen.

Himanen sanoo, että järjestön tavoitteena ei tietenkään ole ylläpitää leiriä.

- Tavoitteena on, että asunnottomia EU-kansalaisia varten saadaan aikaan joku pysyvä ratkaisu.

Romanien lähettämistä kotimaahansa perustellaan pakkasilla, mutta siihen vaikutti myös viime viikonloppuna kerjäläisten Kalasataman majapaikassa tapahtunut tulipalo. Kalasatamaan majoittuminen on nyt kielletty paloturvallisuussyistä.

___________________________________________________

MTV3: "Romanikerjäläisille ei kannata rakentaa pysyviä leirejä Suomeen"

Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä on sitä mieltä, että romanikerjäläisongelman ratkaiseminen edellyttää jatkossa EU-tasoisia toimenpiteitä. Hänen mielestään Romianian romanikerjäläisille ei kannata rakentaa pysyviä leirejä Suomeen. Kalasatama ei ole tulevaisuudessa enää romanikerjäläisten sijoituspaikka.

- Kyllä me yritetään ratkaista asia niin, että Kalasatamaan ei esimerkiksi ensi kesänä enää tulisi romanikerjäläisiä. Leiriytymisratkaisu ei ole oikea ratkaisu. Lähtökohtana on se, että kerjäläisten lähtömaissa pitää saada asiat sellaiseen kuntoon, ettei toisessa EU-maassa tarvitse käydä kerjäämässä.

Kerjäläiset takaisin kotimaahansa

Helsingin sosiaalivirasto päätti tänään lähettää Romanian romanikerjäläiset takaisin kotimaahansa.

- Olimme eilen siinä tilanteessa, että meidän on nyt tehtävä jotain. Mielestämme järkevin lähtökohta oli se, että he eivät ole autettavissa Suomessa millään tavoin, vaan he palaavat lähtömaahansa. Tähän päädyttiin heidän kanssaan yhteistuumin.

Romanian romanikerjäläiset olivat majoittuneena Kalasataman alueelle sosiaalikeskus Satamaan. Paitsi kova pakkanen myös viime viikonlopussa sattunut tulipalo vaikutti lähtöpäätökseen.

Osa romanikerjäläisten majoitustilasta tuhoutui tulipalossa Kalasatamassa sunnuntai-iltana. Tulipaloa ei paloviranomaisten mukaan epäillä tuhopoltoksi. Romanit hätämajoitettiin Kalasataman alueella sijaitsevaan toimistorakennukseen, mutta paloviranomaiset tekivät maanantaina päätöksen, että siellä ei voi paloturvallisuusyistä asua. Myöskään ulos ei voi vetää enää sähköjä.

Räihän mukaan keskusteluissa romanit olisivat halunneet lähteä vasta kymmenen päivän kuluttua.

- Sitten kuitenkin katsottiin, että meillä ei ole mahdollisuutta järjestää tilapäismajoitusta, joten päädyimme siihen, että he palaavat kotimaahansa kahden päivän kuluttua.

Bensarahat ja lauttamaksut

Helsingin kaupunki kustantaa noin 40 romanikerjäläiselle bensarahat kotimaahan ja lauttamaksut Helsingistä Tallinnaan. Bensarahojen jako alkaa huomenaamuna. Autoa kohti rahaa annetaan 300 euroa, ja jokaisessa autossa matkustaa 4-5 henkilöä. Lisäksi jokaiselle henkilölle kustannetaan 25 euron lauttalippu.

Helsingin sosiaalivirasto on ollut yhteydessä Romanian paikallisviranomaisiin.

- Olemme selvittäneet, että olosuhteet ovat turvalliset siellä.

Tulevatko kerjäläiset takaisin?

Räihä pitää mahdollisena, että kerjäläiset palaavat jälleen takaisin Suomeen keväällä.

- Kyllähän tämä kerjäläisilmiö on tullut Suomeen. Jos eivät samat henkilöt tule, niin jotkut sieltä todennäköisesti tulevat tänne.

MTV3 Uutisten Kalasatamassa haastattelema romanikerjäläinen luonnehtii tilannettaan huonoksi. Myös pakkanen harmittaa miestä, joka haluaa pysytellä nimettömänä. Hän vakuuttaa toimittajallemme kuitenkin palaavansa takaisin Suomeen kolmen kuukauden kuluttua.