torstai 6. maaliskuuta 2014

HS: Venäjä moittii Suomea rasismista

Helsingin Sanomat: Venäjä moittii Suomea rasismista 6.3.2014
Helsingin Sanomat: Tutkija Venäjän ihmisoikeusraportista: Nokittelua ja oman hännän nostoa 7.3.2014

Raportti syyttää Suomea syrjinnästä. "Venäjää närästää, että EU-maat ovat puuttuneet Venäjän ihmisoikeustilanteeseen."

Suomalaispoliitikot kummastelevat Venäjän ulkoministeriön laatimaa raporttia, johon on listattu EU-maiden ihmisoikeusongelmia. Raporttia pidetään politiikan välineenä.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk) pitää yllättävänä, että yksi maa katsoo asiakseen tehdä tällaisen raportin. "Venäjää närästää se, että EU-maat ovat puuttuneet Venäjän ihmisoikeustilanteeseen."

Kansanedustaja Kimmo Sasia (kok) raportti ei yllätä.

"Viimeisten kahden vuoden aikana Venäjän asenne Euroopan neuvostossa on muuttunut. He ovat olleet tyytymättömiä kaikkiin Venäjää koskeviin ihmisoikeusraportteihin", Sasi sanoo. Hän on jäsenenä Euroopan neuvoston komiteassa, joka valvoo Venäjän ihmisoikeuksia.

"Kun Venäjää koskeva ihmisoikeusraportti saatiin aiemmin valmiiksi kahdessa vuodessa, viimeisimmän raportin tekemiseen meni viisi vuotta."

Sasin mukaan Venäjän asenne muuttui Georgian sodan jälkeen, mistä lähtien Venäjä on toiminut itsetietoisen suurvallan tavoin ja yhteistyö on ollut nihkeää.

"He vastaavat samalla mitalla heitä koskevaan arvosteluun", Sasi sanoo.

Venäjä on listannut ongelmia kaikissa 28 EU-maassa.

Suomi saa moitteita muun muassa etnisten vähemmistöjen syrjinnästä, pitkistä tuomioistuinkäsittelyistä, perheväkivallasta sekä rasismin lietsonnasta.

"Tässä nostetaan esiin paljon samoja asioita, jotka ihmisoikeusjärjestöt ovat jo aiemmin tuoneet esiin. Näihin ongelmiin on Suomessa tartuttava riippumatta siitä, mikä maa niitä luettelee", sanoo Euroopan neuvoston Suomen-valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson (sd).

Venäläinen vähemmistö kohtaa Suomessa raportin mukaan ennakkoluuloja ja syrjintää arkielämässä. Jotkut venäläiset eivät ole saaneet pankissa palvelua, koska heitä on etnisen taustansa vuoksi epäilty rahanpesusta. Tieto on raportin mukaan peräisin Euroopan neuvoston alaisen Rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission Ecrin raportista viime vuodelta.

Raportti siteeraa myös Pelastakaa lapset ry:tä, jonka mukaan maahanmuuttajien lapset kohtaavat Suomessa lähes päivittäin rasismia ja muukalaisvihaa.

"Lapsille huudellaan nöyryyttäviä ja aggressiivisia kommentteja kouluissa ja kaduilla", raportissa kerrotaan.

Raportti kuitenkin toteaa, että ihmisoikeustilanne ja perusoikeudet ovat Suomessa yleisesti ottaen hyvällä tolalla. Sen sijaan Viro ja Latvia saavat rajua kritiikkiä venäläisen vähemmistön kohtelusta. Euroopan unioni saa moitteita siitä, ettei se ole tehnyt mitään ongelman korjaamiseksi.

Raportissa muistutetaan, että Suomessa 17 000 lasta on huostaanotettu lastensuojelun toimesta. Venäläislasten huostaanotoista raportti ei kuitenkaan mainitse erikseen mitään.

"On ihan totta, että meillä on lastensuojelussa puutteita, jotka vaativat korjaamista. Meillä on myös liian vähän turvakoteja perheväkivallan uhreille", Guzenina-Richardson sanoo.

Raportti lainaa Ecriä, jonka mukaan muukalaisvastainen ilmapiiri Suomessa on vahvistunut. Sen mukaan perussuomalaiset on "äärioikeistolaisena puolueena" on edistänyt tätä.

"Perussuomalaiset ei ole äärioikeistolainen puolue. Ihmettelen, mistä tällaista tietoa tulee", sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Pirkko Mattila, joka on myös Suomen valtuuskunnan jäsen Euroopan neuvostossa.

Sasi ja Kaikkonen ovat samaa mieltä kuin Guzenina-Richardson, ettei Suomi voi sulkea silmiään omilta ongelmiltaan.

"Oikeuskäsittelyjen venyminen on todettu ongelmaksi myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa", hän sanoo.

Venäläisen vähemmistön asemasta Suomessa ei Sasin mielestä tarvitse huolestua. "Suomessa venäläisväestö on hyvin pieni. Asetelma Virossa ja Latviassa on ihan toisenlainen."


Näin Venäjä listaa Suomen ihmisoikeusongelmia
- Tuomioistuinkäsittelyt kestävät pitkään.
- Psykiatristen potilaiden oikeudet vastentahtoisessa hoidossa ovat puutteelliset.
- Turvapaikanhakijoiden asuinolot ovat heikot.
- Perheväkivalta naisia ja lapsia kohtaan on yleistä.
- Suomi ei ole ratifioinut YK:n kansainvälisen työjärjestön ILO 169 -sopimusta. Sopimus turvaa Suomessa saamelaisten yhdenvertaisen kohtelun.
- Saamelaisten taloudellisia oikeuksia ei ole turvattu riittävästi.
- Romaneja, somaleja ja venäjänkielisiä syrjitään heidän etnisen taustansa ja kielensä vuoksi.