tiistai 18. maaliskuuta 2014

Yle: Lieksa tyrmäsi syyrialaislasten vastaanottamisen

Yle: Lieksa tyrmäsi syyrialaislasten vastaanottamisen 18.3.2014
Yle: Lieksan pakolaispäätös kummastuttaa – perheryhmäkodissa olisi tilaa
Ilta-Sanomat: Kaupunginjohtaja esitti pakolaisten ottamista Syyriasta - perussuomalaiset estivät

Kaupunkiin olisi ollut tulossa yhdeksän alaikäistä kiintiöpakolaista sisällissodan runtelemasta Syyriasta. Tämä torpattiin tiukassa äänestyksessä perussuomalaisten esityksestä.

Lieksan kaupunki ei ota kiintiöpakolaisia tässä vaiheessa lainkaan vastaan.

Kaupunginjohtajan viransijainen Matti Taponen esitti kaupunginhallitukselle alun perin, että Lieksan kristillisen opiston perhekotiin vastaanotettaisiin enintään yhdeksän alaikäistä kiintiöpakolaista. Lapset olisivat tulleet Syyriasta, jossa sisällissota on pitkittynyt ja aiheuttanut humanitaarisen kriisin.

Perussuomalaisten Esko Saastamoinen esitti keskustelun kuluessa puoluetoverinsa Mika Hilkkosen kannattamana, ettei pakolaisia otettaisi vastaan.

Perussuomalaisten esitys johti äänestykseen, joka kaatoi alkuperäisen kiintiöpakolaisten vastaanottamisesityksen äänin 5-4.

Mistä on kyse?
- Lieksa ei ota vastaan yhdeksää alaikäistä kiintiöpakolaista Syyriasta
- Kiintiöpakolaisten vastaanottamisesitys kaatui äänin 5-4

____________________________

Ilta-Sanomat: Kaupunginjohtaja esitti pakolaisten ottamista Syyriasta - perussuomalaiset estivät

Esitys uusien pakolaisten tulosta Lieksaan kaatui kaupunginhallituksen tiukassa äänestyksessä.
Perussuomalaisten Esko Saastamoinen onnistui estämään uusien pakolaisten tulon Lieksaan.

Kaupunginjohtajan sijainen Matti Taponen esitti maanantaina Lieksan kaupunginhallitukselle, että kaupunki ottaisi yhdeksän alaikäistä kiintiöpakolaista. Kaupunginjohtaja esitti päättäjille, että pakolaiset tulisivat Syyriasta.

Saastamoinen asetti kokouksessa kyseenalaiseksi Taposen esityksen.

– Aloin kysellä esityksestä ja kävi ilmi, että esitys on matkan varrella muuttunut. Lautakunnan esityksessä puhuttiin Syyrian pakolaisista, mutta uudessa esityksessä puhuttiin kiintiöpakolaisista, Saastamoinen kertoo IS:lle.

Saastamoinen sai selville, että Lieksaan voi tulla perheitä ja pakolaiset ovat muualta kuin Syyriasta. Saastamoinen ehdotti esityksen hylkäämistä.

Saastamoinen sai esityksensä taakse perussuomalaiset ja sosiaalidemokraatit. Kaupunginjohtajan esitys kaatui äänin 5-4. Kaupunginjohtajaa kannatti keskustan ja kokoomuksen edustajat.

Pakolaiskysymys voi vielä tulla esille kaupunginvaltuustossa, jos joku valtuutettu ottaa asian esille.

__________________________________

Yle: Lieksan pakolaispäätös kummastuttaa – perheryhmäkodissa olisi tilaa

Lieksan kunnanhallitus päätti äänestyksen jälkeen esittää valtuustolle, että alaikäisiä syyrialaispakolaisia ei vastaanoteta kaupunkiin tässä vaiheessa. Kaupunginhallituksen päätös on aiheuttanut ihmetystä muun muassa perheryhmäkoti Tuikussa, jonka palvelut ovat räätälöity juuri nuorille maahanmuuttajille. Tilaakin Tuikussa olisi.

Lieksan kaupunginhallitus keskusteli maanantaisessa kokouksessaan Syyriasta saapuvien kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. Kaupunginjohtajan viransijainen Matti Taponen esitti hallitukselle, että Lieksa vastaanottaisi enintään yhdeksän alaikäistä syyrialaispakolaista. Yhtenä perusteluna esitykselle oli perheryhmäkoti Tuikun tulevaisuuden turvaaminen.

Esitys kuitenkin kaatui kaupunginhallituksessa äänin 5-4. Näin ollen kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että pakolaisia ei tässä vaiheessa vastaanoteta. Valtuusto tekee asiasta lopullisen päätöksen kahden viikon kuluttua.

- Kiintiöpakolaisten vastaanottamisella voisi olla positiivisia vaikutuksia perheryhmäkoti Tuikun toimintaan. Tarkkaanhan ei osata sanoa, että olisiko Syyriasta tulevien pakolaisten joukossa edes ollut alaikäisiä, yksin tulevia nuoria. Mutta kyllähän tämä päätös oli signaalina perheryhmäkoti Tuikun kannalta negatiivinen, rehtori Petri Pehkonen Lieksan kristillisestä opistosta kertoo.

Tilaa syyrialaispakolaisille olisi

Perheryhmäkoti Tuikku on 9-paikkainen 13-17 -vuotiaiden maahanmuuttajien tukiasumisyksikkö, jonka toimintaa ylläpitää Lieksan kristillisen opiston kannatusyhdistys. Tuikku tarvitsisi kipeästi uusia asukkaita, jotta toiminta voisi jatkua.

- Meillä on täällä tällä hetkellä neljä vapaata paikkaa ja myöhemmin kesän aikana on vapautumassa vielä muutama paikka lisää. Pystyisimme kyllä hyvin vastaanottamaan pakolaiset, jos tällainen mahdollisuus tulisi, Pehkonen totea.

Lieksan kristillisen opiston rehtori Petri Pehkonen kummastelee kaupunginhallituksen päätöstä senkin vuoksi, että Lieksassa on vahvaa osaamista maahanmuuttajien kotouttamiseen. Eikä kiintiöpakolaisten vastaanottaminen olisi vaikuttanut heikentävästi kuntatalouteenkaan.

- Kulujahan siitä ei kaupungille tule, joten siksi sitä päätöstä on vähän vaikea ymmärtää. Meillä on kaupungissa maahanmuuttajien kotoutumistoimintaa ja Lieksan kristillisellä opistolla on esimerkiksi kotoutumiskoulutus ja aikuisperuskoulu, jossa on paljon maahanmuuttajia. Siinä mielessä elinkeinoelämän kannalta kaupunginhallituksen päätös on vähän käsittämätön, Pehkonen pohtii.

Lappua ei vielä luukulle

Lappua luukulle ei kuitenkaan vielä Tuikussa olla laittamassa. Ensin odotetaan valtuuston lopullista päätöstä syyrialaispakolaisten vastaanottamisesta. Pehkosen mukaan maahanmuuttajia Tuikkuun on saapunut aiemminkin vaihtelevasti, joten perheryhmäkodissa toivotaan myös tämän hiljaisen vaiheen kääntyvän jossain vaiheessa.

- Jos syyrialaispakolaisia ei vastaanoteta, niin kyllä se voi tietenkin vaikuttaa negatiivisesti Tuikun toimintaan, mutta perheryhmäkodissa ei ole aiemmin ollut kuin yksi kiintiöpakolainen. Maahanmuuttajia tulee monia eri reittejä. Pidämme nyt yhteyttä maahanmuuttovirastoon ja Ely-keskukseen, rehtori Petri Pehkonen Lieksan kristillisestä opistosta sanoo.