Kansan Tahto: Eurooppalaista, rasisminvastaista identiteettiä rakentamassa 20.3.2014
Tällä viikolla on vietetty maailmanlaajuista rasisminvastaista viikkoa, joka huipentuu YK:n rasisminvastaiseen päivään perjantaina 21.3. Päivä juontaa juurensa Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon vuoteen 1960, jolloin poliisi ampui joukon rauhanomaisia mielenosoittajia vastustamassa rotuerottelua. Miksi vietämme rasisminvastaista päivää Euroopassa, jossa rotuoppien ja -erottelun tulisi kuulua vain historian tunnille?
Talouskriisin aikana äärioikeistolaista liikehdintää ja rasismia on esiintynyt useissa EU:n jäsenmaissa. Yleinen epävarmuus tulevaisuudesta ja pelko omasta toimeentulosta vieritetään helposti viimeksi maahan tulleiden syyksi. Euroopan unionin alueella erityisen haavoittuvassa asemassa ovat näkyvät vähemmistöt, kuten tummaihoiset ja romanit. Toukokuussa pidettävien Euroopan parlamentin vaalien kynnyksellä vapaan liikkuvuuden rajoittaminen on noussut keskusteluun niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Huolestuttavaa on, että useat puolueet myötäilevät äänestäjien menetyksen pelossa ääriliikkeiden mielipiteitä.
Rasisminvastaisen viikon tavoitteena on vahvistaa rasisminvastaista identiteettiä sen tilalle, mitä Suomessa pidetään hiljaisuuden tai vaikenemisen toimintamallina. Rasisminvastaisen identiteetin luomisessa nuorisotyöllä ja -toiminnalla on merkittävä rooli kasvattaessa kansalaisia, jotka tuomitsevat ja puuttuvat rasismiin sekä havaitsevat valtasuhteita rasismin taustalla. Samaan aikaan myös aikuisilla on velvollisuus tukea rasisminvastaisen yhteiskunnan kehittymistä, kasvattajina ja kanssaihmisinä. Rasisminvastaisuus konkretisoituu kunnioittamalla moninaisuutta ja ihmisarvoa, jonka loukkaamattomuus on jokaisen ihmisen oikeus.
Eurooppa on aina ollut monikulttuurinen ja moninaisten yhteisöjen kudelma. Yhteiskunta, joka kohtelee jäseniään epätasa-arvoisesti, hukkaa resursseja sekä heikentää omaa turvallisuuttaan ja hyvinvointiaan. Euroopassa tulee sitoutua tuomitsemaan rasismi, syrjintä ja vihapuhe kaikilla tasoilla – moraalisesti, juridisesti ja poliittisesti. Rasistista puheita tai politiikkaa ei tule hyväksyä sananvapauden nimissä. EU-instituutioiden on edistettävä sellaista poliittista toimintaa, joka takaa EU:n kansalaisille ja sen alueella oleskeleville yhtäläisesti ihmisoikeuksien toteutumisen ja yhdenvertaisuuden turvaavan lainsäädännön. Euroopan unionin on myös avattava ovia entistä enemmän EU:n ulkopuoliseen maailmaan. Tarvitaan eurooppalaista rasisminvastaista identiteettiä vuoden jokaisena päivänä.
Eero Rämö, puheenjohtaja
Heli Markkula, asiantuntija, edunvalvonta
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry