MTV3: Islamin tutkija: Radikaalit saarnaajat aktiivisia verkossa 29.3.2014
Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila sanoo, että Bilal Philipsin kaltaisia radikaaleja muslimisaarnaajia on melko vähän.
Kiistelty muslimisaarnaaja vierailee tänä viikonloppuna Suomessa.
– Tässä on kyse saarnamiehestä, joka levittää radikaalia islamin tulkintaa. Ei hän valitettavasti ole yksin, mutta toki koko islamin kenttään nähden tämä on sellainen äärimmäisyysliike. Vaikea arvioida, kuinka paljon näitä ihmisiä on, mutta hyvin hyvin vähän kuitenkin.
Juuri Philipsin tapaiset radikaalit muslimisaarnaajat toimivat Hämeen-Anttilan mukaan verkossa erittäin aktiivisesti. Philips on perustanut islamin opettamiseen keskittyvän verkkoyliopiston, lisäksi hän toimii aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.
– Heillä on kaikista suurin into käyttää verkkoa. Toki siellä on myös hyvin maltillisia islamilaisia sivustoja. Useimmilla verkkosivuilla ei kuitenkaan ole juurikaan vaikutusta. Joillakin verkkosivuilla on jonkin verran aktiivikannattajia, ja sitten on uteliaita, jotka seuraavat ja lukevat niitä, mutta verkkotoiminta ei ole kovin keskeistä siinä konkreettisessa radikaalissa puuhastelussa.
Philipsistä tekee Hämeen-Anttilan mukaan radikaalin ennen kaikkea se, että hän nostaa äärimmäisetkin näkemykset puheissaan esiin.
Saksasta Philips sai lähtöpassit, kun hän oli pitänyt puheen, jossa kannatti kuolemanrangaistusta homoseksuaalisuudesta.
– Hän nostaa tämänkin asian esiin ja haluaa puhua siitä. Mutta tavallaan sillä on kyllä pohja islamin laissa, että siltä kannalta se on yleisemminkin jollain tavalla läsnä, Hämeen-Anttila sanoo.
– Yleinen toimintatapa Lähi-Idässä sekä historiassa että nykyäänkin on ollut kuitenkin se, että tätä lainkohtaa pidetään edemmän tai vähemmän kuolleena kirjaimena; ei siis pyritä saamaan ketään homoseksuaalisuudesta kiinni eikä pyritä mitään tuomioita langettamaan. Mutta tällaisia periaatteita sieltä islamin laista kyllä löytyy.
Yhdysvallat on yhdistänyt Philipsin jollain tavalla myös WTC-tornien pommi-iskuun vuonna 1993. Iskun tarkoituksena oli vaurioittaa World Trade Centerin kaksoistornien tukipilareita. Kaksoistornit eivät vaurioituneet, mutta isku aiheutti kuuden ihmisen kuoleman.
Hämeen-Anttilan mukaan Yhdysvalloilla on melko väljä kuva siitä, kenellä on ollut yhteyksiä tällaisiin iskuihin.
– Ilman pääsyä turvallisuuspalvelun tietoihin on hyvin vaikea sanoa mitään yksilöityä, Hämeen-Anttila naurahtaa.
– Ehkä olisi kuitenkin asiallisempaa rajoittaa puheet yhteyksistä todella mukana olleisiin ja näiden välittömiin yllyttäjiin. Mutta luonnollisesti kun ollaan radikaalipiireissä, hyvin nopeasti kertyy sellainen laaja verkko, jossa kymmenet tuhannet ihmiset ovat jollain tavalla yhteyksissä toisiinsa. Mutta sitten puhutaan jo aika väljistä ja summittaisista yhteyksistä.
Philips on saanut maahantulokiellon useissa maissa. Esimerkiksi jotkut perussuomalaiset kansanedustajat ovat olleet sitä mieltä, että häntä ei olisi saanut päästää myöskään Suomeen.
– Silloin tietenkin, jos joku on syyllistynyt selviin rikoksiin, tämä on perusteltua. Mutta mielipiteiden kannalta koen itse aika ongelmallisena sellaisen ajatuksen, että jos ihmisellä on väärät mielipiteet, hänen liikkumavapauttaan pitäisi rajoittaa, Jaakko Hämeen-Anttila sanoo.