Yle: Suomeen tulevien syyrialaispakolaisten taustat tarkasti selville – myös sormenjäljet otetaan 18.3.2014
Suomeen otetaan tänä vuonna 500 syyrialaispakolaista. Ennen Suomeen pääsyään heiltä selvitetään tarkasti niin koulutustaustat, terveystaustat kuin sukutaustatkin. Myös sormenjäljet ja valokuvat otetaan kaikista oleskeluluvan saavista. Valintamatkat syyrialaispakolaisten Suomeen ottamiseksi ovat juuri alkamassa.
Kiintiöpakolaisten tulo Suomeen ei ole itsestäänselvää, vaan valinnat maahan pääsevistä tehdään huolellisesti.
Tänä vuonna Suomeen saapuu 500 syyrialaispakolaista, joista esimerkiksi Lappeenranta on luvannut ottaa 20 pakolaista.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus sekä maahanmuuttovirasto päättivät, että tänä keväänä järjestetään kaksi matkaa, joiden tarkoituksena on valita Suomeen tulevat pakolaiset.
Ulkomaalaislaissa on pykäliä, jossa ovat edellytykset kiintiöpakolaisten valinnalle Suomeen. Ensimmäisenä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tekee Suomelle esityksiä pakolaisista.
- UNHCR on jo antanut heille pakolaisaseman ja arvioineet sen, ketkä näistä pakolaisista ovat uudelleensijoituksen tarpeessa kolmanteen maahan, sanoo ylitarkastaja Monica Harju maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.
Valintamatkat käynnistyvät – tarkat haastattelut kaikille
Pakolaisten valintamatkat järjestetään maaliskuussa ja toukokuussa. Valintamatkalle lähtee maahanmuuttoviraston edustajia, suojelupoliisin edustajia sekä kotiutumisasiantuntijoita.
Kun ryhmä pääsee paikan päälle, he tapaavat kaikki UNHCR:n esittämät pakolaiset ja haastattelevat heidät. Pakolaisille esitetään monenlaisia kysymyksiä heidän kokemuksistaan kotimaassa, koulutustaustoista, työtaustoista ja terveystaustoista.
- Kielitiedot tarvitaan siksi, että tiedetään jo valmiiksi minkä kielistä tulkkia henkilö tulee tarvitsemaan ja terveystiedot siksi, että minkälaista mahdollista terveydenhoitoa hän tarvitsee, kertoo Harju.
Perheestä pitää olla haastattelusta jokainen perheenjäsen paikalla, jotta heidät voidaan hyväksyä Suomeen.
- Sillloin voidaan varmistua, että koko perhe on läsnä siinä maassa, jossa he asuvat ja että sieltä olisi tulossa oikeat henkilöt, selvittää Harju.
Myös sukutausta selvitetään valmiiksi jo mahdollista perheenyhdistämishakemusta varten.
Kotiutumisarviointi ja sormenjäljet
Se miksi jotain pakolaista ei mahdollisesti valita Suomeen, voi olla turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvä asia. Esteenä voi olla rikostausta, tai esimerkiksi alkoholi- tai huumeongelma.
- Jos arvioidaan, että tämmöisiä ongelmia voisi esiintyä Suomessa, niin henkilöä ei tällöin valita, sanoo Harju.
Myöskin jokaisen pakolaisen kotouttaminen arvioidaan eli se, että voiko tämä henkilö tai hänen perhe kotiutua Suomeen.
Suomeen valitusta pakolaisesta otetaan kaiken jälkeen vielä sormenjäljet.
- Suomessa myönnetään nykyään niin sanottu biometrinen oleskelulupa ja siihen tarvitaan sormenjäljet, allekirjoitus ja valokuva, tarkentaa Harju.