keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Helsingin Uutiset: Seiskaluokkalaiset yllättivät avoimella rasismilla opetusministerin vierailulla

Helsingin Uutiset: Seiskaluokkalaiset yllättivät avoimella rasismilla opetusministerin vierailulla 19.3.2014

Jakomäen peruskoulun seiskaluokkalaiset hämmästyttivät opetusministeri Krista Kiurun suorasukaisilla puheillaan rasismista ja kiusaamisesta.

Kiuru vieraili koululla osana rasismin vastaista viikkoa. Tapahtumaa järjestämässä oleen Punaisen Ristin mukaan osa kohteena olleen luokan oppilaista myönsi ministerille avoimesti kiusaavansa ja syrjivänsä maahanmuuttajataustaisia.

– Ilmenee, että erityisesti luokan ulkomaalaistaustaiset oppilaat ovat kohdanneet rasistista kohtelua luokkatovereiltaan. Hämmentävintä on, että kukaan ei kiellä asiaa edes ministerin seurassa, Punaisen Ristin verkkosivuilla kuvaillaan.

Jakomäen koulun rehtori Otto Katz myöntää tapauksen sekä rasismin esiintymisen koulussa. Hänen mukaansa asia on vakava, mutta Jakomäkeä ei voi kuitenkaan leimata rasistiseksi kouluksi.

– Meillä on maahanmuuttajataustaisten osuus oppilaista noin 30 prosenttia. Se tarkoittaa sitä, että tällaisia juttuja tulee enemmän, niin kuin tulisi missä tahansa muussa vastaavassa tilanteessa olevassa koulussa. Väittäisin samalla, että myös erilaisuuden ymmärtäminen on meillä isompaa kuin monessa muussa paikassa.

– Kaikki rasismitapaukset ovat aina vakavia, mutta välillä on vaikeaa tietää mitkä ongelmat johtuvat suoraan ihonväristä ja mitkä ovat lasten välistä nahistelua. Molemmat ovat toki tuomittavia ja puututtavia asioita.

Punaisen Ristin mukaan Kiurun tapaamat saman koulun yhdeksäsluokkalaiset tuomitsivat jo rasismin jyrkästi.

Rehtori harmittelee seitsemäsluokkalaisten käytöstä ja toteaa, että eroa yhdeksänteen ja seitsemänteen luokkaan on.

– Suoraan sanottuna seiskaluokkalaiset pojat varsinkin voivat olla välillä ajattelemattomia tai sanoa asioita liian suoraan. Yhdeksännellä luokalla ollaan jo fiksumpia tai ainakin osataan pitää niin sanotusti mölyt mahassa. En tiedä sitten onko sekään hyvä vai huono juttu.

Katzin kokemuksen mukaan rasismi on Suomen kouluissa yhä jonkinasteinen ongelma. Rehtorin mukaan lapsia tai koulua ei kuitenkaan pidä asiasta syyllistää liikaa.

– Monet kodit saattavat kokea tämän syyllistäväksi, mutta asenteet tulevat lopulta aina kotoa. En tiedä yhtään rasistista suomalaista koulua, mutta tiedän kyllä rasistisia perheitä.

Rehtorin mukaan Jakomäessä rasismia vastaan aiotaan jatkossakin taistella erilaisilla kampanjoilla ja käymällä vuoropuhelua kodin ja koulun välillä.

Ministeri Kiuru myös sopi kohteena olleen seiskaluokan kanssa, että luokka pääsee Kiurun emännöimälle vierailulle eduskuntaan. Mikäli kiusaamista saadaan vähennettyä, luvassa on myös tarjoilua.