maanantai 17. maaliskuuta 2014

Kouvolan Sanomat: Suomen kieli sulattaa rasismin

Kouvolan Sanomat: Suomen kieli sulattaa rasismin 17.3.2014

Brasiliais-suomalainen nelihenkinen Huovin perhe ei koe kohtaavansa rasismia Kouvolassa.

Yhdeksän vuotta takaperin Suomeen tullut Ayla Huovi on opetellut suomen kielen ja hän tekee töitä portugalin kääntäjänä ja tulkkina. Lisäksi hän pyörittää ammattijärjestäjän palveluita tarjoavaa Ordenus-yritystä.

Aikanaan hän tosin törmäsi siihen, minkälaista on asua suomen kieltä taitamattomana uudessa kotimaassa. Hän jäi vuonna 2007 yksin kahden lapsen kanssa Kouvolaan, kun tuolloin automaatioinsiöörinä toiminut Ismo Huovi lähti toiselle, yli puoli vuotta kestäneelle työkomennukselleen Brasiliaan.

Brasilissa es pirito Santosissa vuonna 2004 tavannut pari oli ennen tätä ehtinyt myös mennä naimisiin vuonna 2006. Kahden lapsen äiti sai pian kohdata kylmenevää muutoinkin kuin tammikuun pakkasissa.

— Kirjastosta lainattu CD-levy sai kaupan varashälyttimet soimaan. Kukaan ei puhunut englantia ja poliisi soitettiin heti paikalle, Ayla Huovi muistelee ikävää kokemustaan.

Rasismin vastainen viikko käynnistyy tänään maanantaina monikulttuurikeskus Saagassa kello 18 uskontojen välisellä keskustelulla, jota on kaivattu Kouvolassa.

Lue aiheesta lisää maanantain Kouvolan Sanomista.