perjantai 14. maaliskuuta 2014

Helsingin Uutiset: Asunnonvälittäjälle lahjustuomio – ei näyttöä muista tapauksista

Helsingin Uutiset: Asunnonvälittäjälle lahjustuomio – ei näyttöä muista tapauksista 14.3.2014

Vantaan kaupungin vuokra-asuntoyhtiön ex-työntekijä on saanut ehdollista vankeutta lahjuksen ottamisesta vuokranvälitysjutussa. Vantaan käräjäoikeus tuomitsi miehen 60 päivän ehdolliseen vankeuteen perjantaina.

Miehen katsottiin ottaneen välikäden kautta rahaa asunnonhakijalta, joka oli lahjuksen antamalla pyrkinyt nopeuttamaan vuokra-asunnon saamista. Oikeus katsoi, että teko oli vakava, koska siinä käytettiin hyväksi VAV Asuntojen kaltaista virallista toimijaa.

Myös jutussa välikätenä toiminut mies sai 60 päivän ehdollisen tuomion. Sen sijaan epäily kiristyksen yrityksestä hylättiin näytön puutteessa.

Lahjonta paljastui keväällä 2012, kun lahjuksen antanut henkilö ilmoitti sitä VAV:lle.

VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski sanoo, että lahjonnasta saatiin yhtiön omassa selvityksessä niin vahvaa näyttöä, että työntekijän työsuhde purettiin.

Tämän jälkeen VAV vei jutun poliisin tutkittavaksi. Viranomaistutkinnassa ei Ojankosken mukaan ilmennyt muita tapauksia.

Lahjusta tarjonneen miehen omainen on sanonut, että epäiltyjä tapauksia olisi enemmän kuin yksi ja asuntoja olisi välitetty rahaa vastaan ulkomaalaistaustaisille hakijoille.

Jutussa todistajana kuultu VAV:n markkinointipäällikko totesi, että työntekijä oli käsitellyt useiden maahanmuuttajataustaisten asuntohakemuksia ainoana VAV:n työntekijänä. Tämä oli markkinointipäällikön mukaan poikkeuksellinen käytäntö.

Lisäksi miehellä oli markkinointipäällikön mukaan vastoin normaalikäytäntöä tietoa useista vapautumassa olleista asunnoista.

Teija Ojankoski kiistää epäilyt muista tapauksista. Hän sanoo, että asia on ollut poliisin tutkinnassa, eikä näyttöä löytynyt. Ojankosken mukaan mies ehti käsitellä asuntohakemuksia viisi vuotta. Hän ei pysty suoralta kädeltä arvioimaan, montako asuntopäätöstä mies on tehnyt.

Ojankoski korostaa, että VAV kohtelee asunnnonhakijoita tasapuolisesti.

– VAV teki asian johdosta laajan sisäisen tarkastuksen. Tarkastuksessa varmistui, että kaikki VAV:n asunnon saaneet hakijat täyttivät heiltä vaaditut kriteerit, eikä kellekään oltu myönnetty asuntoa perusteettomasti, Ojankoski toteaa.

Ojankosken mukaan VAV on erittäin pahoillaan työntekijän menettelystä.

– Tällaista ei ole aiemmin VAV:n historiassa tapahtunut, ja aiomme varmistaa, ettei tule tapahtumaan myöskään tulevaisuudessa.