torstai 13. maaliskuuta 2014

Svenska Yle: Varför väcker tre romska kvinnor så mycket känslor?

Svenska Yle: Varför väcker tre romska kvinnor så mycket känslor? 13.3.2014
Svenska Yle: Romska kvinnor tvättade kläder i simhall - fick portförbud? 10.3.2014

När vi rapporterade om de tre romska kvinnorna i Dickursby simhall lät kommentarerna inte vänta på sig. Karin Palmén och Karin Creutz funderar kring varför artiklar om diskriminering ofta väcker näthat.



Diskussionen om hemlösa romer i Helsingfors borde föras på ett helt annat plan, anser Karin Palmén, som grundade Facebook-gruppen Bojkotta rasistiska barer.
- Min första reaktion är sorg över att det finns personer som vi tvingar att tvätta sina kläder i en simhall för att staden inte erbjuder tillräckligt många alternativ.

Vågorna sprids på sociala medier

Dickursby-fallet fick sin spridning via sociala medier och snappades upp av traditionella media och spreds till den stora allmänheten. Karin Creutz, forskare i rasism och media vid Helsingfors universitet menar att det ändå finns många negativa sidor med diskussionen i social media.

- Till skillnad från traditionell media finns det ingen som administrerar diskussionen. Speciellt invandrarfientliga grupper har nu mobiliserat sig i sociala media.

Palmén har själv erfarenhet av de negativa kommentarerna, och hur de ledde till att Facebook-gruppen slumrade in.

- Det började ramla in rasistiska kommentarer, trots att jag skrivit att gruppen ska vara ett tryggt rum där man får tala om rasism och den diskriminering man möter, så det kändes för osäkert att låta dem stå där.

Varför allt detta näthat?

Det är svårt att förklara varför enskilda individer börjar näthata och forskaren Creutz menar att det finns många olika förklaringar.

- Till exempel svåra ekonomiska tider leder till kategoriseringar och en ”skyll på offret”-mentalitet.

Mycket handlar också om hur man rapporterar. Både Creutz och Palmén menar att det är viktigt att vara så mångfacetterad som möjligt, låta alla inblandade komma till tals och undvika en ”vi och de”-mentalitet. Palmén pekar på ett antal misstag, som också kan hittas i finlandssvenska media.

- Redan rubriceringen kan andas en generaliserad gruppidentitet, man klumpar samman människor baserat på etnicitet, vinklad bildsättning och bara lyfta upp en del av statistiken.

Viktigt är också att låta den det handlar om också komma till tals, menar Palmén och hänvisar till vårt samtal som ”en helvit studiodiskussion”.

_________________________________

Svenska Yle: Romska kvinnor tvättade kläder i simhall - fick portförbud? 10.3.2014

Episoden om de tre romska kvinnorna som blev uppläxade för att de tvättade och rakade sig i Dickursby simhall har väckt reaktioner. På Vanda stad kommenterar man inte det enskilda fallet, men säger att man ibland måste säga till strängare ifall människor gång på gång bryter mot ordningsreglerna.

Det var i söndags som kvinnorna, som antas vara östeuropeiska romer, på ett nedvärderande sätt blev tillsagda av personalen.

Enligt Helsingforspolitikern Veronika Honkasalos Facebookstatus (VF) ingrep personalen två gånger. Först skrek kassakvinnan att det är förbjudet att använda engångshyvlar. Kvinnorna fortsatte att tvätta sig och tvättade även kläder med tvål i duschrummet. Då rev kassakvinnan bort kläderna och sa att man inte tvättar kläder i duschrummet. Hon lär också ha sagt att de tre kvinnorna inte längre är välkomna till simhallen.

Kommenterar inte fallet

Personalen i Dickursby simhall vill inte kommentera fallet.

- Jag har först nu fått reda på det här, eftersom medierna tagit kontakt med mig och jag har inte hunnit prata med personalen. Jag anser att det är väldigt konstigt att ett inlägg på Facebook får igång medierna, säger Jaakko Haapala som arbetar i Dickursby simhall argt.

Idrottsdirektör Veli-Matti Kallislahti på Vanda stad är också förbryllad över uppmärksamheten.

- Det är normalt att sådant här händer i huvudstadsregionens simhallar, inte varje dag, men då och då. Inte kan man säga att det här är något rasistiskt. Vi vet inte ens om det är romer det är frågan om, säger han.

Hur ska man då behandla människor som bryter mot ordningsreglerna i simhallar?

- Man säger till vänligt. Men händer det gång på gång, så är det klart att man i något skede måste bli strängare.

Har alltså de här kvinnorna förr brutit mot ordningsreglerna?

- Det vet jag inte, men jag pratar nu på ett allmänt plan.

Enligt Honkasalo behandlades romerna på ett väldigt nedvärderande sätt, som att de inte hade något människovärde. Förtjänar någon en sådan behandling?

- Jag kan inte kommentera det här enskilda fallet.

Men på ett allmänt plan då?

- Vi strävar efter att alltid säga till vänligt.

Det här inlägget har fått mycket uppmärksamhet. Hur kommer du som idrottsdirektör att ingripa?

- Jag ska prata med personalen och så ska vi diskutera hur sådana här saker borde behandlas. Som jag har förstått så handlar det här om ett Facebookinlägg. Om statusar på Facebook är nyheter hos er nuförtiden, så måste vi fundera hur vi ska hantera det här i framtiden.