Yle: Espanjalaishoitajien rekrytointi päättyy toistaiseksi Vaasassa 13.3.2014
Te-toimiston hallinnoima Bothnia Work -hanke on kouluttanut Suomeen viitisenkymmentä espanjalaishoitajaa. Heitä tuli mm. Pohjanmaalle ja Satakuntaan. Tällä hetkellä uutta rekrytointikierrosta ei suunnitella Vaasassa.
Ensimmäiset espanjalaishoitajat tulivat Vaasaan vuoden 2012 lokakuussa. Vaasan lisäksi hoitajia rekrytoitiin mm. Satakuntaan. Vaasassa tilanne on tällä hetkellä se, että kahdeksasta hoitajasta pois on lähtenyt viisi. Jäljellä olevista yksi on vakituisessa työsuhteessa ja pysyy Vaasassa. Yksi hoitajista on parhaillaan vapaaehtoistyössä, mutta on palaamassa takaisin Vaasaan työskentelemään. Yksi on lähdössä pois lähiaikoina.
Vaasan tilanne ei poikkea muista espanjalaishoitajia palkanneista kaupungeista. Bothnia Workin projektipäällikkö Riitta Lehtisalon mukaan myös muista kaupungeista on hoitajia lähtenyt pois.
- Joissakin muissa kaupungeissa on samanlainen tilanne kuin meillä, että jäljellä on vain muutama hoitaja, kertoo Lehtisalo.
Esimerkiksi Satakuntaan palkatuista 14 hoitajasta noin kolmannes on lähtenyt muualle.
Lisärekrytoinnille ei tarvetta
Espanjalaishoitajien rekrytointia ei jatketa ainakaan ihan lähiaikoina Vaasassa. Projektipäällikkö Riitta Lehtisalo kertoo, että tällä hetkellä on tiedossa, että paikallista työvoimaa on saatu palkattua. Jos paikkakunnalta löytyy työvoimaa, ei rekrytointiin ulkomailta ole tarvetta.
Tulevaisuudesta ei hänen mukaansa kuitenkaan tiedä, mutta ulkomailta rekrytoiminen on pitkä prosessi eikä siitä ole esimerkiksi lyhyisiin sijaisuuksiin apua.
- Koulutus on pitkä ja pelkästään kielikurssin läpivieminen kestää monta kuukautta, sanoo Lehtisalo.
Lähtöön monia syitä
Yhtä yksittäistä syytä ei hoitajien lähdölle voi sanoa. Kieli, ilmasto, työympäristö ja työnkuvan väärinymmärrys ovat vilahtaneet haastateltujen espanjalaishoitajien kommenteissa lähdön syistä. Hoitajien rekrytoinnissa mukana ollut projektipäällikkö Riitta Lehtisalo pitää valitettavana, että osa hoitajista on lähtenyt pois. Sopeutuminen on kuitenkin monen asian summa.
- Esimerkiksi se miten pärjätään työyhteisössä, miten löytää kavereita ja harrastuksia. Miten ylipäätään sopeutuu. Se kuinka moni tänne jää ja kuinka pitkäksi aikaa niin, se ei ole meidän rekrytoijien käsissä, sanoo Lehtisalo.