torstai 13. maaliskuuta 2014

Yle: Tehovalvontaviikolla syynissä myös ulkomaalaisten paperit

Yle: Tehovalvontaviikolla syynissä myös ulkomaalaisten paperit 13.3.2014

Kymenlaaksossa poliisin tietoon tuli viime vuonna toistasataa tapausta, jossa ulkomaalainen oleskeli maassa laittomasti. Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti liikennettä, mutta samalla tarkastetaan myös matkustusasiakirjoja.

Poliisin tietoon tulee Kymenlaaksossa vuosittain satoja tapauksia, jossa ulkomaalainen henkilö oleilee maassa laittomasti. Viime vuonna tapauksia oli noin 150, mutta suurimmillaan luku on ollut kaksinkertainen. Mukaan on laskettu laittomasti maahan tulleet sekä henkilöt, joilla ei enää ole oikeutta oleskella maassa.

Rikoskomisario Seppo Kemppaisen mukaan suurilla rakennustyömailla ei juuri tavata laittomasti maassa olevia, vaan he ovat siirtyneet pienkohteisiin. Jonkin verran epäselvyyksiä on myös ravintoloiden työntekijöiden osalta. Poliisi tekee ulkomaalaisvalvontaa jokapäiväisen partioinnin yhteydessä. Kemppaisen mukaan Kymenlaaksossa esiintyy muuta maata enemmän laitonta oleskelua.

Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti liikennettä, muun muassa turvavyön käyttöä sekä ajonopeuksia. Samalla tehdään kuitenkin myös ulkomaalaisvalvontaa. Tehostettua ulkomaalaisvalvontaa tehdään kolmena viikkona vuodessa.

Rikosylikomisario Jari Strengell Kaakkois-Suomen poliisista muistuttaa, että poliisilla on ollut harmaan talouden torjuntaohjelma käynnissä puolentoista vuoden ajan. Tehovalvontaviikolla tarkastetaan muun muassa raskaan liikenteen kuljettajien matkustusasiakirjoja. Kuskien lisäksi paperit katsotaan myös muilta autossa olevilta.

– Myös katuvalvonnassa tehdään tarkastuksia ulkomaalaisia kohtaan ja nimenomaan heidän maassaolon edellytyksiään selvitellään, kertoo Strengell.