Helsingin Sanomat, mielipide: Markkul Lahtinen: Kansainväliset opiskelijat halutaan töihin 21.3.2014
Helsingin Sanomat, mielipide: Silvia Modig: Lukukausimaksut eivät tuota tuloja 19.3.2014
Yle: Näkökulma: Vasemmistoliitto kuopii maata hallituksessa 19.3.2014
Kansanedustaja Silvia Modig (vas) on (HS Mielipide 19. 3.) oikeassa siinä, että Suomi tarvitsee kansainvälisiä opiskelijoita ja että he työllistyvät hyvin. Työllistymisluvuista huolimatta todellisuus on karu: valmistuneiden kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden ensimmäisen työpaikan bruttopalkka on puolella vähemmän kuin 2 000 euroa. On vaikea uskoa, että yhtälöllä syntyisi verokertymä, jolla yhteiskunnan tekemä koulutusinvestointi tulisi maksetuksi takaisin 3–6 vuodessa.
Suomi sijoittaa vuosittain 70 miljoonaa euroa noin 2 000 valmistuvaan kansainväliseen tutkinto-opiskelijaan. Nämä kansainväliset osaajat ovat merkittävä työvoimaresurssi, joka tulisi saada nykyistä paremmin elinkeinoelämän käyttöön.
Suomen kilpailukyvyn parantaminen vaatii nopeita toimia. Näistä yksi on kansainvälisten opiskelijoiden työelämäyhteyksien systemaattinen rakentaminen jo opintojen aikana. Tähän haasteeseen tulisi erityisesti opetus- ja kulttuuriministeriön ottaa nykyistä ratkaisukeskeisempi rooli yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.
Markku Lahtinen
asiamies, Helsingin
seudun kauppakamari
_____________________________________
Helsingin Sanomat, mielipide: Silvia Modig: Lukukausimaksut eivät tuota tuloja 19.3.2014
Maksuttoman koulutuksen tulevaisuus on jälleen kerran tapetilla, jos Eta-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksut nostetaan keskusteluun kehysriihessä maaliskuun lopulla.
Vaikka käynnissä oleva maksukokeilu on vielä kesken vuoden 2014 loppuun, maksut halutaan vakinaistaa. Maksujen luvataan tuovan lisätuloja korkeakouluille sekä edistävän koulutusvientiä.
Kuitenkin opetus- ja kulttuuriministeriön maksukokeilua arvioivan väliraportin mukaan kokeiluun on osallistunut niin pieni määrä korkeakouluja, ettei siitä voida tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä, jotka puoltaisivat maksujen vakinaistamista.
Lukukausimaksut eivät ole keino edistää koulutusvientiä. Tilauskoulutuksen laajentaminen sekä maksuttoman tutkintokoulutuksen opiskelijamäärän kasvattaminen olisivat parempia tapoja kasvattaa suomalaisen koulutuksen mainetta maailmalla sekä saada niin vero- kuin vientitulojakin.
Suomessa opiskelevat 19 000 kansainvälistä opiskelijaa tuovat noin 160 miljoona euroa vuodessa Suomen kansantalouteen. Heidän työllistymisprosenttinsa valmistumisen jälkeen on suuri, ja he maksavat tutkintonsa takaisin verotuloina keskimäärin 3–6 vuodessa.
Kansainvälisten opiskelijoiden määrän kasvattaminen ja heidän työllistämisensä Suomessa on yhteiskunnallemme entistä tärkeämpää, kun työelämästä on seuraavan vuosikymmenen aikana eläköitymässä yli miljoona ihmistä.
Ruotsissa ja Tanskassa lukukausimaksuja on kokeiltu, ja tuloksena kansainvälisten opiskelijoiden määrät romahtivat. Lukukausimaksujen tulot eivät ole luoneet lisätuloja korkeakouluille vaan ovat menneet apurahajärjestelmien rahoittamiseen. Lukukausimaksuja ajavat tahot kertovat maksujen houkuttelevan kansainvälisiä opiskelijoita, vaikka naapurimaiden esimerkit todistavat aivan päinvastaisesta.
Miksi lukukausimaksujen perimisen aloittaminen sitten nousee keskusteluun kerta toisensa jälkeen, vaikka niitä puoltavat väitteet on todistettu pätemättömiksi?
Eta-maiden ulkopuolisille luotu maksujen perimisjärjestelmä loisi valmiuden aloittaa myös kotimaisten opiskelijoiden maksujen perimisen, kuten on käynyt esimerkiksi Alankomaissa, Kanadassa sekä lukuisissa muissa maissa. Pelkään pahoin, että päätöksessä lukukausimaksujen perimisestä on kyseessä yhdenvertaisen korkeakoulutuksen tulevaisuus.
Silvia Modig
kansanedustaja (vas), Helsinki
_______________________________________
Yle: Näkökulma: Vasemmistoliitto kuopii maata hallituksessa 19.3.2014
[...]
Lisäksi kehysriihessä on joukko yksittäisiä vaikeita asioita, joiden nieleminen on vasemmistoliitolle joka tapauksessa vaikeaa. Yksi tällainen on demariopetusministeri Krista Kiurun ajama lukukausimaksu EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille. Vaikka asia on pieni, vasemmistoliitto lähtisi mieluummin hallituksesta kuin hyväksyisi sen. Näin sanoi A-studiolle kansanedustaja Silvia Modig (vas.), joka on profiloitunut vasemmistoliiton hallituksessa olon puolestapuhujana.
perjantai 21. maaliskuuta 2014
klo
14.07
Avainsanat:
korkeakoulu,
lukukausimaksu,
opiskelu,
Silvia Modig,
työelämä,
työttömyys,
ulkomaalaiset,
Vasemmistoliitto