tiistai 18. maaliskuuta 2014

Yle: Tiedon puute vaikeuttaa maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalveluiden saantia

Yle: Tiedon puute vaikeuttaa maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalveluiden saantia 18.3.2014
Yle: Maahanmuuttajien mielenterveysongelmien hoito retuperällä

Maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalveluiden saantia heikentää tiedon puute suomalaisesta palvelujärjestelmästä. Asia käy ilmi Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) selvityksestä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote järjestää maakuntaan muuttaville ulkomaalaisille terveystapaamisen, jonka aikana jaetaan tietoa tarjolla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Eksoten mukaan ongelmana ei ole palveluiden puute, vaan se, ettei palveluita löydetä.

Eksoten on koonnut verkkosivuilleen ohjeita maahanmuuttajille, jotka ovat suomen lisäksi tarjolla myös englanniksi ja venäjäksi. Eksoten mukaan kieliongelmat kuitenkin hankaloittavat tiedon löytämistä.

VTV:n selvityksen mukaan Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut eivät näytä riittävästi vastaavan maahanmuuttajien mielenterveysongelmien hoitamisen tarpeeseen. Palveluihin pääsy kuitenkin vähentäisi maahanmuuttajien syrjäytymisriskiä ja sitä kautta kotoutumisen kustannuksia, selvityksessä todetaan.

______________________

Yle: Maahanmuuttajien mielenterveysongelmien hoito retuperällä

Maahanmuuttajilla ei ole tarpeeksi tietoa suomalaisesta palvelujärjestelmästä eikä viranomaisilla ole riittävästi aikaa neuvontaan.

Valtiontalouden tarkastusvirasto moittii Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltoa siitä, että maahanmuuttajat eivät saa mielenterveysongelmiinsa riittävästi hoitoa. VTV:n tarkastuksen perusteella saatavilla olevat peruspalvelut eivät vastaa maahanmuuttajien tarpeeseen.

Suuri ongelma on se, että maahanmuuttajilla ei ole tarpeeksi tietoa Suomessa tarjolla olevista palveluista. Palvelujärjestelmä on pirstaleinen eikä viranomaisilla ole aikaa neuvoa maahanmuuttajia.

VTV huomauttaa, että riski maahanmuuttajien syrjäytymiselle pienenisi ja heidän kotouttamisensa kustannukset laskisivat, jos maahanmuuttajat pääsisivät helpommin käyttämään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Pakolaisten ohjaus on järjestelmällisempää kuin muiden maahanmuuttajien. Heille tehdään enemmän alkukartoituksia ja kotoutumissuunnitelmia kuin muille maahanmuuttajille.