perjantai 21. maaliskuuta 2014

Yle: Leena Sharma kirjoitti perussuomalaisista – "Siellä liikkuu valtava määrä huhuja"

Yle: Leena Sharma kirjoitti perussuomalaisista – "Siellä liikkuu valtava määrä huhuja" 21.3.2014

Politiikantoimittaja Leena Sharmaa kiehtoo perussuomalaisten rosoisuus ja ei-salonkikelpoisuus. Sharman tuore kirja on herättänyt voimakkaitakin reaktioita, jotka eivät tulleet kirjailijalle yllätyksenä. Matka Brysselistä Lieksaan kannatti.

Suomen Kuvalehden toimittaja Leena Sharma tutustui Lieksassa 87-vuotiaaseen sotaveteraaniin ja perussuomalaiseen, joka tarjosi Sharmalle kuohujuomaa. Kirjassaan Sharma kertoo veteraanin olleen "hyvin skeptinen sen suhteen, että Lieksaan päätyneet pakolaiset olisivat oikeasti hädänalaisia". Lieksassa Sharma tapasi myös muun muassa virkamiehiä, poliitikkoja, maahanmuuttajia ja heidän avukseen työskenteleviä ihmisiä.

Lieksassa on käyty kiivasta pakolaiskeskustelua vuosikausia. Myös Sharman käyntien jälkeen kaupunki on pysynyt tiiviisti otsikoissa. Poliisi on tutkinut muun muassa perussuomalaisen poliitikon maahanmuutajia koskevaa lausuntoa ja netissä julkaistuja maahanmuuttajien laskuja. Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) vaalitilaisuus Lieksassa aiheutti jonkinasteisen kohun helmikuussa. Sharma näkee Lieksan tilanteen vaikeana.

- Hankalalta näyttää, koska siellä on työttömyyttä ja kantaväestön ongelmat ovat aikamoisia. Mentaliteetti ei ollut kauhean avoin, maailmoja ja vieraita syleilevä. Kyllä sinne on maahanmuuttajien vaikea kotoutua. En tiedä miten se voisi paremmaksi muuttua, kun ennakkoluulot ja torjuvuus ovat niin hirvittävän syvällä. Siellä ei aitoja kohtaamisia synny. Maahanmuuttajiin myönteisesti suhtautuvatkaan eivät olleet solmineet ystävyyssuhteita esimerkiksi somalien ja kurdien kanssa, Leena Sharma toteaa.

- En ollut haastamassa heidän (perussuomalaisten) näkemyksiään. Kuuntelin mitä heillä oli kerrottavaa. Siellä liikkuu niin valtava määrä kaikenlaisia huhuja ja käsityksiä siitä miten paljon paremmin asiat maahanmuuttajilla ovat ja että he suhtautuisivat aggressiivisesti paikallisiin ihmisiin. Jopa sellaista pelätään, että maahanmuuttajilla on suunnitelma, että ajan myötä he ottavat vallan ja suomalaiset joutuvat lapsipuolen asemaan. Hurjaltahan se kuulosti tietenkin ulkopuolisen korvin, Sharma jatkaa.

"Ei haluta kuulla perussuomalaisista yhtään mitään myönteistä"

Kirjaprosessia varten Sharma kävi Lieksassa pari päivää talvella ja viikon kesällä. Hän osallistui myös muun muassa perussuomalaisten puoluekokoukseen Joensuussa. Sharma myös tapasi muun muassa euroedustaja Sampo Terhon Brysselissä, seurasi keskustelua eduskunnassa ja tutustui vastaanottokeskukseen Kotkassa Juho Eerolan opastuksella. Politiikantoimittajana Sharma on seurannut vuosia perussuomalaisia ja puolueen suosion nousua, joka alkoi vuoden 2006 presidentinvaaleista. Tuolloin Timo Soini löi itsensä läpi.

- Omanlaisensa ilmiö suomalaisessa politiikassa. Rosoisuus ja tietty ei-salonkikelpoisuus, mikä heihin liittyy, on kiinnostavaa, Leena Sharma kertoo.

Intialais-suomalaisen Leena Sharman tuore teos NE - Kohtaamisia perus-Suomessa on herättänyt kirjailijan mukaan voimakkaitakin reaktioita. Tähän kirjailija oli varautunutkin. Sharma kertoo yrittäneensä kuvata perussuomalaisia inhimillisessä valossa, jotta heistä syntyisi laajempi kuva kuin mitä uutisotsikot kirkuvat.

- Kirjan vastaanottaminen vain osoittaa sen, että tämä on hirveän vaikea aihe. Kauhean nopeasti ihmisille tulee torjunta päälle. Ei haluta kuulla perussuomalaisista yhtään mitään myönteistä. Kun on sanottu, että se on myötäsukainen kirja, niin se on ihan totta. Mutta lähtökohta oli mennä sinne ja kuunnella ihmisiä sekä saada ymmärrystä siihen miksi he ajattelevat kuten ajattelevat. Ei kirjassa mitään polittiisia tarkoitusperiä ollut, Sharma kertoo.