perjantai 14. maaliskuuta 2014

Yle: Radikaalisaarnaajan maahantuloa on vaikea estää

Yle: Radikaalisaarnaajan maahantuloa on vaikea estää 14.3.2014
Yle: Mitä suomalaisessa moskeijassa saa saarnata?
Yle: Kuka on tämä kohuttu muslimisaarnaaja?

Viranomaisilla ei ole keinoa estää yksittäisten ihmisten maahantuloa ilman selviä perusteita. Asia nousi esille, kun radikaaliksi luonnehditun muslimisaarnaaja Bilal Philipsin kerrottiin saapuvan Suomeen maaliskuun lopulla. Kutsun Philipsille esitti Helsingin muslimit -yhdistys. Perussuomalaisten kansanedustajien mukaan Philipsin pääsy Suomeen tulisi estää.

Radikaalimuslimiksi ja fundamentalistiksi luonnehditulta Philipsiltä on evätty pääsy moniin maihin, kuten Saksaan, Australiaan, Keniaan ja Iso-Britanniaan.

Bilal Philipsin tulosta Suomeen ovat huolestuneet erityisesti muutamat perussuomalaiset kansanedustajat. Olli Immonen vaatii toimia sisäministeri Räsäseltä, ulkomaalaispoliisilta ja suojelupoliisilta, jotta Philipsin kaltaisten muslimisaarnaajien maahantulo voitaisiin estää.

Immosen puoluetoveri Jussi Halla-aho puolestaan jätti aiheesta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen. Halla-aho esittää kirjallisessa kysymyksessään huolen muslimisaarnaajien vaikutuksesta Suomen muslimiyhteisöihin.

- Muslimisaarnaajien toiminta ylläpitää ja lisää näiden yhteisöjen eristäytymistä ympäröivästä yhteiskunnasta, samoin mm. naisten elämään vaikuttavia taantumuksellisia käytäntöjä yhteisöjen sisällä, Halla-aho kirjoittaa.

Maahantulokiellot täytyy perustella

Viranomaiset eivät ota kantaa yksittäistapauksiin, mutta yleisellä tasolla käytäntö on selvä.

- Maahantuloedellytyksistä säädetään Schengenin rajasäännöstössä ja ulkomaalaislaissa, ja jos ne ovat kunnossa niin henkilö tulee päästää Suomeen. Toinen asia on, jos henkilö ei täyttää kaikkia maahantulon edellytyksiä, joita selvitetään rajatarkastuksessa. Esimerkiksi maahantulokiellot näkyvät rekistereiden kautta maahantulotarkastuksessa, sanoo Rajavartiolaitoksen ylitarkastaja Max Janzon.

- Sellaista mielivaltaista mekanismia ei ole oikeusvaltiossa, että ilman perustetta evätään jonkun henkilön maahanpääsy ulkorajalla, Janzon korostaa. Kaikki pääsyn epäämistä koskevat päätökset perustellaan.

Muslimisaarnaaja Philipsin kohdalla on pohdittu myös sitä, voiko aiempi maahantulokielto Saksaan vuodelta 2011 pysäyttää matkan myös Suomeen. Saksa on Suomen tavoin Schengen-maa, ja usein maahantulokielto yhteen Schengen-maahan evää pääsyn myös muihin maihin. Rajavartiolaitos tai Maahanmuuttovirasto eivät ota yksittäiseen tapaukseen kantaa.

Maahantuloa voidaan arvioida myös yleisen järjestyksen ja sisäisen turvallisuuden tai kansainvälisten suhteiden vaarantamisen kannalta. Rajavartiolaitoksen ylitarkastaja Max Janzon korostaa, että yleistä ohjeistusta tällaisten tapausten varalle ei ole.

- Se on korostetusti tapauskohtaista kokonaisharkintaa, jossa viranomainen joutuu arvioimaan ja tekemään sen päätöksen sillä perusteella, voidaanko perustellusti arvioida jonkun vaarantavan yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Siinä ei ole mitään ohjekirjaa, se on kokonaisharkintaa, jossa rajatarkastusviranomainen voi hyödyntää myös muuta viranomaisyhteistyötä.

A-studio jatkaa aiheesta perjantaina 14.3. klo 21 TV1:llä. Studiossa perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ja toimittaja Mohamed Abdirahim Hussein. Osallistu keskusteluun Twitterissä (#yleastudio) ja Facebookissa.

-----

Yle: Mitä suomalaisessa moskeijassa saa saarnata?

Radikaali muslimisaarnaaja Bilal Philips on kutsuttu Suomeen vierailulle maaliskuun lopussa. Philipsiä on luonnehdittu radikaalimuslimiksi ja fundamentalistiksi. Onko muslimisaarnaajan tulo Suomeen uhka? Pitäisikö viranomaisten valvoa tarkemmin maahantuloa?

Kutsun Philipsille esitti Helsingin muslimit -yhdistys.

Saarnaajan tulosta Suomeen ovat huolestuneet erityisesti muutamat perussuomalaiset kansanedustajat. Olli Immonen vaatii toimia sisäministeri Räsäseltä, ulkomaalaispoliisilta ja suojelupoliisilta, jotta Philipsin kaltaisten muslimisaarnaajien maahantulo voitaisiin estää.

Immosen puoluetoveri Jussi Halla-aho puolestaan jätti aiheesta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen. Halla-aho esittää kirjallisessa kysymyksessään huolen muslimisaarnaajien vaikutuksesta Suomen muslimiyhteisöihin.

Radikaalimuslimiksi ja fundamentalistiksi luonnehditulta Philipsiltä on evätty pääsy moniin maihin, kuten Saksaan, Australiaan, Keniaan ja Iso-Britanniaan.

Samaan aikaan suojelupoliisi arvioi, että suurin Suomeen kohdistuva uhka on ääri-islamistinen terrorismi. Vaikka Suomeen kohdistuvan terrorismin uhka on edelleen matalalla tasolla, supon julkaisemassa tilannekuvassa todetaan, että terrorismin kytköksissä olevien ihmisten määrä on moninkertaistunut Suomessa 2000-luvun puolenvälin jälkeen.

Keskustele: Onko muslimisaarnaajan tulo Suomeen uhka? Pitäisikö viranomaisten valvoa tarkemmin maahantuloa? Entä millä perusteilla radikaalin saarnaajan maahantulo voitaisiin mielestäsi evätä?

A-studio jatkaa aiheesta perjantaina 14.3. klo 21 TV1:llä. Studiossa perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ja toimittaja Mohamed Abdirahim Hussein. Osallistu keskusteluun Twitterissä (#yleastudio) ja Facebookissa.


-----

Yle: Kuka on tämä kohuttu muslimisaarnaaja?

Kohutun muslimisaarnaajaan edessä ovat sulkeutuneet usean maan rajat. Miestä epäillään yhteyksistä terroristijärjestöihin. Saarnaajan väitetään muun muassa värvänneen sotilaita Osama bin Ladenin verkostoon. Omien sanojensa mukaan hän levittää ainoastaan islamia ja sen sanomaa. Kuka on tämä saarnamies, jonka Helsingin muslimit -yhdistys on kutsunut Suomeen?

Muslimisaarnaaja Bilal Philipsin tarina alkaa Kingstonissa Jamaikalla, jossa hän syntyi vajaa 70 vuotta sitten. Aikuiseksi hän kuitenkin varttui Kanadan Torontossa. Hän kääntyi islamin uskoon vuonna 1972. Viimeisimmän tiedon mukaan hän asuu Qatarissa, mutta on edelleen Kanadan kansalainen. Philips matkustaa ahkerasti ympäri maailmaa luennoitsijana ja opettajana.

- Minua ei yllätä yhtään, että Helsingin muslimit ovat kutsuneet tämän saarnamiehen Suomeen. Yhdistys on tyyppiesimerkki kovaäänisestä, paljon huomiota saavasta ääriryhmästä, joka numeerisesti muslimien joukossa on kuitenkin pieni, kertoo Tampereen yliopiston islam-tutkija Marko Juntunen.

Tutkijasta saarnamieheksi ja ”somehahmoksi”

Muslimisaarnaaja Bilal Philips, koko nimeltään Abu Ameenah Bilal Philips on opiskellut islamilaista teologiaa muun muassa Medinan yliopistossa Saudi-Arabiassa. Walesin yliopistosta mies valmistui tohtoriksi vuonna 1994.

- Hän sopii hyvin puhujaksi Helsingin muslimit -yhdistyksen tilaisuuksiin, sillä hän on myös aikuisiän käännynnäinen ja opiskellut Medinassa. Helsingin yhdistyksellä on yhteyksiä Medinan yliopistoon, kertoo islam-tutkija Juntunen.

Elämänsä aikana Philips on opettanut muslimeja ympäri maailmaa. Merkittäväksi opettajaksi hän nousi perustettuaan islamin opettamiseen keskittyvän verkkoyliopiston, Islamic Online Universityn. Verkkoyliopistolla on jo 100 000 rekisteröitynyttä opiskelijaa.

- Bilal Philips on saanut kannattajia nimenomaan anglosaksisessa maailmassa, koska hän puhuu englantia. Hän on myös omaksunut sosiaalisen median välineekseen ja sitä kautta levittänyt viestiään, jatkaa Juntunen.

Facebookissa saarnaajalla on yli 900 000 tykkääjää, Twitterissä seuraajia on kertynyt 63 tuhatta. Philips on kirjoittanut yli 50 islamia käsittelevää teosta.

Saarnaaja vai terroristi?

Philips on kiistämättä ristiriitainen hahmo.

Terrorismia tutkivan Intelwiren mukaan Philips on ehtinyt olemaan monessa mukana. Intelwire kertoo, että hän on käännyttänyt yhdysvaltalaissotilaita islamiin Saudi-Arabian palveluksessa Persianlahden sodan aikana ja värvännyt sotaveteraaneja Osama bin Ladenin verkostoon 1990-luvulla.

Jugoslavian sodan aikana hänen väitetään värvänneen yhdysvaltalaisia vapaustaistelijoita bosnialaisten puolelle. Tuolloin värväystoimiin osallistui myös Abdullah Rashid, joka oli yksi vuoden 1993 WTC-pommi-iskun suunnittelijoista. Tämän yhteyden takia Philips karkotettiin Yhdysvalloista vuonna 2004.

Yhdysvallat ei ole ainoa valtio, johon radikaalimuslimiksi ja fundamentalistiksi kutsuttu Bilal Philips ei ole tervetullut. Kenties Yhdysvaltojen karkotuspäätöksen takia Australian hallitus kielsi saarnaajaa saapumasta maahan vuonna 2007. Miehen nähtiin olevan “uhka kansalliselle turvallisuudelle”.

Vuonna 2010 Iso-Britannia seurasi perässä. Sisäministeri Theresa May kielsi Philipsiä saapumasta maahan, koska Philipsillä on “ekstremistisiä näkemyksiä”.

- Minun tietojeni mukaan Philipsin maahantulojen estämiset ovat johtuneet hänen jyrkistä ja radikaaleista mielipiteistänsä naisten asemasta ja seksuaalivähemmistöistä, sanoo Juntunen.

Saksasta Philips sai lähtöpassit vuonna 2011 osallistuttuaan Frankfurtissa mielenosoitukseen. Tapahtuma kantoi nimeä “Islam, väärinymmärretty uskonto.” Philips piti mielenosoittajille puheen, jossa hän mm. kannatti kuolemanrangaistusta homoseksuaalisuudesta. Kommenttien perusteella saarnaajaa käskettiin poistumaan maasta välittömästi. Saksan maahantulokielto saattaa vaikuttaa myös siihen, tuleeko Philips Suomeen.

Terroristiepäilyihin ja kansalliseen turvallisuuteen vetosi myös Kenia, kun se eväsi Philipsiltä maahanpääsyn vuonna 2012.

Philips on toistuvasti kiistänyt väitteet terrorismista. Omien sanojensa mukaan hän on levittänyt islamia ja sen sanomaa.

Hänen on tarkoitus puhua Helsingissä maaliskuun lopulla.

A-studio jatkaa aiheesta perjantaina 14.3. klo 21 TV1:llä. Studiossa perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ja toimittaja Mohamed Abdirahim Hussein. Osallistu keskusteluun Twitterissä (#yleastudio) ja Facebookissa.