perjantai 14. maaliskuuta 2014

Yle: Onnibus kiistää jyrkästi ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön

Yle: Onnibus kiistää jyrkästi ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön 14.3.2014

Sosiaalidemokraatit ovat tehneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen Onnibussin toiminnasta. Yhtiö kiistää käyttäneensä ulkomaalaistyövoimaa hyväksi.

Halpabussiyhtiö Onnibus kiistää jyrkästi ulkomaisten työntekijöidensä väitetyn alipalkkauksen. Toimitusjohtaja Pekka Mötön mukaan marraskuussa tehdyn työsuojelutarkastuksen loppupäätelmä perustui väärin tulkittuihin ja osin puutteellisiin tietoihin.

Möttö myöntää, että yrityksen työaikakirjanpidossa on ollut korjattavaa, mutta puutteet on sittemmin laitettu kuntoon.

– Meidän päässä ei ole osattu esittää kelvollista materiaalia ja kirjanpidossamme on ollut korjaamista. Mutta pointti on se, että olemme maksaneet oikein mutta kirjanneet palkat väärin. Jos se on syrjintää, olemme syrjineet kaikkia tasapuolisesti, Möttö sanoo.

Toimitusjohtaja: Olen loukkaantunut

Mötön mukaan aluehallintoviraston tarkastus koski vain ulkomaisia työntekijöitä. Suomalaisten työntekijöiden työaika- ja palkkakirjauksia ei hänen mukaansa tarkastettu.

– Tästä on saatu tehtyä johtopäätös, että syrjimme ulkomaalaisia, pidän sitä hyvin ikävänä ja henkilökohtaisella tasolla jopa loukkaavana, Möttö sanoo.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan demariryhmä jätti eilen maan hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, kohteleeko Onnibus ulkomaisia työntekijöitä oikein ja työehtosopimuksen mukaisesti. Ryhmän tamperelaisjäsen Hanna Tainio epäilee, että yhtiössä on toimittu asian suhteen tietoisesti.

Onnibus on laajentanut toimintaansa viime vuosina merkittävästi ja lisännyt linjoja.