perjantai 14. maaliskuuta 2014

Sisäministeriön tiedote: Maahanmuuttostrategian toimenpideohjelma hyväksyttiin

Sisäministeriön tiedote: Maahanmuuttostrategian toimenpideohjelma hyväksyttiin 14.3.2014
Maahanmuuttostrategian toimenpideohjelma (pdf)

Maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden ministeriryhmä on hyväksynyt Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategian toimenpideohjelman. Toimenpideohjelmaan on koottu konkreettisia ja seurattavissa olevia toimenpiteitä strategiaan kirjattujen tavoitteiden toteuttamiseksi. Ohjelma sisältää sekä uusia että käynnissä olevia toimenpiteitä ja antaa siksi kattavan kuvan maahanmuuttoa koskevista säädöshankkeista, suunnitelmista sekä viranomaistoiminnasta Suomessa. Toimenpideohjelman seurantaa ja raportointia koordinoi sisäministeriö.

- Toimenpideohjelman keskeinen tavoite on maahanmuuttajien työllisyysasteen nostaminen. Suomi tarvitsee maahanmuuttajien työpanosta, uusia innovaatioita ja kansainvälisiä verkostoja, sanoo sisäministeri Päivi Räsänen.

Ministeri Räsänen korostaa, että toimenpideohjelman valmistelussa on ollut mukana laajasti eri tahoja. Ohjelmaa valmisteltiin ministeriön maahanmuutto-osaston johdolla syksyllä 2013 järjestetyissä pyöreän pöydän tilaisuuksissa, joissa oli mukana edustajat keskeisistä ministeriöistä, virastoista, työmarkkinajärjestöistä ja kansalaisjärjestöistä sekä suurimpien kaupunkien edustajat. Jokaisessa tilaisuudessa käsiteltiin yhtä strategian suuntaviivoista. Suuntaviivat ovat: 1. Suomi on turvallisesti avoin, 2. Jokainen löytää paikkansa, 3. Moninaisuus on arkea.

Valtioneuvosto antoi periaatepäätöksen Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategiasta 13.6.2013. Strategia on ollut yksi hallituksen kärkihankkeista. Strategiassa painotetaan maahanmuuttajien työllisyyttä edistäviä kysymyksiä ja se on laadittu osaksi hallitusohjelman kestävän talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistamisen painopistealuetta.

Poikkihallinnollisen strategia-asiakirjan laadintaan osallistui laaja joukko poliitikkoja, virkamiehiä, tutkijoita sekä työelämän ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Maahanmuuttostrategia ja toimenpideohjelma ovat luettavissa osoitteessa: www.intermin.fi/fi/maahanmuutto/maahanmuuttopolitiikka