Länsi-Savo, pääkirjoitus: Monikulttuurisuus on myönteinen asia 23.3.2014
Rasismin vastaisella viikolla monet järjestöt muistuttivat jälleen suomalaisia kaikkien ihmisten yhdenvertaisuudesta ja samalla ihmiskunnan monimuotoisuudesta. Viikon mittaan vietettiin myös YK:n kansainvälistä rasisminvastaista päivää.
Mikkelissä järjestetyssä Etno-foorumissa kohtasivat uskonnot ja kulttuurit. Tilaisuudessa tuli ilmi (LS 21.3.), että maahanmuuttajien kokemukset ovat kahtalaisia. Monelle Mikkelin seudulla on nyt parempi elää kuin aiemmin, mutta vieläkään kaikki eivät ole tasa-arvoisia.
Yhteiskunnan viesti on selkeä: rasismia ei voi hyväksyä. Rotuun, kansallisuuteen tai etniseen taustaan perustuva syrjintä voi olla rikollista. Rasistinen motiivi on Suomessa myös peruste rangaistuksen koventamiselle.
Räikeä ja näkyvä rikollinen ja väkivaltainen teko on helppo huomata, mutta arkipäivän rasismi jää liian helposti pimentoon. Rasismia on myös esimerkiksi ihonväriin pohjaava haukkuminen, vitsailu, verkon syrjivä nimimerkkikirjoittelu tai omasta ryhmästä poissulkeminen.
Rasismia esiintyy julkisilla paikoilla, liikennevälineissä, työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Omassa itsessään elävää rasismia harva tunnistaa ja tunnustaa.
Suomesta on peruuttamattomasti tullut monikulttuurinen maa. Tätä tosiasiaa on enää turha kieltää, vaikka jotkut edelleen sitäkin yrittävät.
Ei ole olemassa yhtä yhtenäistä Suomea ja suomalaisuutta, vaan yhteinen Suomi ja suomalaisuus. Siksi tarvitaan erilaisuuden ymmärtämistä ja sietämistä, puolin ja toisin. Tärkeää on hoksata, ettei monikulttuurisuus ole kielteinen, vaan myönteinen asia.
Rasismi kumpuaa pelosta ja tietämättömyydestä. Monen ahdistuksesta kertoo ajattelu, jonka mukaan Suomeen töihin tuleva vie meiltä työpaikan ja ilman työtä sinnittelevä sosiaaliturvan. Eroa ei aina osata tehdä töihin tai opiskelemaan tulleen ulkomaalaisen, pakolaisen ja turvapaikanhakijan välillä.
Välinpitämättömyys antaa kasvutilaa rasismille. Moni pelkkää puuttua avoimeen rasismiin laiskuuttaan tai oman turvallisuutensa takia. Tämä on ymmärrettävää, mutta silti jokaisen meistä kannattaa miettiä, kuinka voisi toimia esimerkiksi törkeässä rasistisessa solvaustilanteessa.
Joskus saattaa riittää, että asettuu sanaakaan sanomatta solvatun vierelle ja osoittaa näin, että on hänen puolellaan.