tiistai 18. maaliskuuta 2014

Yle: Psykiatripulaa paikataan ulkomaalaislääkäreillä

Yle: Psykiatripulaa paikataan ulkomaalaislääkäreillä 18.3.2014

Koko 2000 -luvun vaivannut lääkäripula psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa näyttää jatkuvan myös tulevaisuudessa. Apua haetaan ulkomailta. Satakunnassa on kiinnitetty erityistä huomiota maahanmuuttajataustaisten lääkäreiden perehdyttämiseen.

Virolaissyntyinen Margarita Rehe on opiskellut kotimaassaan ihotautilääkäriksi. Suomeen hän tuli noin puoli vuotta sitten erikoistuakseen psykiatriselle puolelle. Vaativa työ oman kotimaan ulkopuolella on haasteellinen, eikä yksistään kieliongelmien takia.

– Toinen ongelma on se että Suomessa potilaiden hoito ja työterveyshoito järjestetään eri tavalla kuin Virossa. Kyllä se lisää ongelmia, Margarita Rehe sanoo.

Maahanmuuttajalääkärin ongelmat yksiin kansiin

Uuden maan tavat ja säännöt, lain koukeroista puhumattakaan, tuovat oman haasteen maahanmuuttolääkärin työskentelyyn. Siksi nämä asiat psykiatrisen hoidon koukeroista on koottu mahdollisimman hyvin yksiin kansiin. Perehdyttämisoppaasta uskotaan olevan hyötyä paitsi maahanmuuttolääkäreille, myös koko työyhteisölle.

– Aina se on hienoa kun saadaan tänne uusi työntekijä ja ihan mielellämme olemme häntä perehdyttäneet. Kyllä tämä opaskirja varmaan hyviä neuvoja antaa Margaritalle ja uusille tulokkaille yleensä. On varmaan ihan hyvä juttu, arvioi Margaritan kanssa samassa työpaikassa työskentelevä psykiatrian sairaanhoitaja Aivi Reiniaho.

Lääkäripula jatkuu vielä pitkään

Oppaalla näyttääkin olevan tarvetta pitkäksi aikaa. Psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa työskentelevistä lääkäreistä on ollut pulaa koko 2000-luvun ja nyt pelkästään Satakunnan sairaanhoitopiirissä työskentelee jo kahdeksan maahanmuuttotaustaista lääkäriä.

– Ennusteiden mukaan tämä tilanne ei tule helpottumaan seuraavana vuosikymmenenäkään. Pula erikoislääkäreistä tulee olemaan 20 prosentin luokkaa kymmenen seuraavan vuoden aikana. Eli me joudumme taistelemaan tästä työvoimasta seuraavatkin vuodet, sanoo rekrytoija Marika Pöyri Satakunnan sairaanhoitopiiristä.