tiistai 18. maaliskuuta 2014

Yle: Piilorasismi elää ennakkoluuloissa

Yle: Piilorasismi elää ennakkoluuloissa 18.3.2014

Ennakkoluulot kehotettiin heittämään roskakoriin rasismin vastaisen viikon avajaisissa Kajaanissa, koska pohjimmiltaan ihminen on samanlainen joka puolella maailmaa.

YK:n julistamaa rasismin vastaista päivää vietetään 21. maaliskuuta. Kajaanissakin vietetään päivän ympärille rakentuvaa valtakunnallista rasismin vastaista viikkoa. Venäjän Karjalasta Kainuuseen 10 vuotta sitten tullut Tatiana Golub ei ole törmännyt suoraan rasismiin. Golubin mukaan rasismia Kainuussa kuitenkin on, mutta se on viety lehtien mielipideosastoihin.

– Kun tavallinen ihminen kirjoittaa, hän ei varmaan halua sanoa sinulle ikäviä juttuja, mutta silti hän uskaltaa kirjoittaa rasistisia kommentteja, sanoo Tatiana Golub, joka toimii maahanmuuttajien yhdistys Etnika Kainuun puheenjohtajana.

Tiedolla luuloja vastaan

Maailman kriisipesäkkeissä Punaisen Ristin avustustehtävissä kiertänyt Orvokki Iso-Möttönen kehuu Kainuuta suhteellisen rauhalliseksi paikaksi tulla ja elää. Hänen mielestään ihmiset suhtautuvat pääsääntöisesti hyvin tulijoihin, mutta piilossa on kuitenkin ennakkoluuloja, rasismiakin.

– Sitä on ihmisten mielipiteissä. Ulkomaalaisvastaiset kokevat, että meille ei oikein tänne sovi muunmaalaisia ainakaan enemmän mitä nyt on, sanoo Iso-Möttönen.

Viisi viikkoa sitten Gambiasta Kajaaniin muuttanut Ceesay Yankuba ei ole rasismiin törmännyt. Hänen mielestään ennakkoluuloja ja rasismia vastaan voi taistella tietoa lisäämällä. Perusasia on hänen mielestään yksinkertainen.

– Minä voin olla musta ja sinä valkoinen, mutta meillä kaikilla on punaista verta suonissamme. Värillä ei ole täällä väliä, se on minusta tärkeintä, sanoo Ceesay Yankuba.