maanantai 31. maaliskuuta 2014

Svenska Yle: De jobbar frivilligt för flyktingar

Svenska Yle: De jobbar frivilligt för flyktingar 31.3.2014

Det förberedande jobbet för att ta emot flyktingar till Sibbo är i full gång. Både kommunen och frivilliga jobbar för fullt för att allt ska vara klart då flyktingarna anländer. Tjugoen flyktingar från Iran anländer i maj.

- Så här långt har allt gått enligt planerna, berättar flyktingkoordinator Saana Hansen.

Flera sektorer kopplas in för att flyktingarna ska komma in i det finska samhället: det är hälsovården, socialsektorn, dagvården, skolan och tredje sektorn.

Samlar in möbler

Gustav och Margareta Wikström hör till dem som gör en frivillig insats. Deras bit handlar om att möblera de sju lägenheter som kommunen hyr för flyktingarna.

De har redan på några dagar fått in en hel del möbler, bland annat stolar, bord, hyllor och en babysäng. Det som fortfarande fattas är en dubbelsäng och utdragbara barnsängar.

Det är jobbigt att dels ha en överblick över vilka möbler som behövs och vem som är intresserad av att donera vad.

Varorna ska inte samlas i ett lager, utan köras direkt till de hyrda lägenheterna. Det blir ett arbetsdrygt pussel att lägga för att få det mesta på en skjuts och föra grejerna vidare till rätt lägenhet.

- Det är som att göra ett invecklat sudoku och lösa ett svårt korsord parallellt, säger Gustav Wikström.

Bara lite information om flyktingarna

Det finns ytterst knappt om information om flyktingarna som ska bo i Sibbo. Klart är att det är ett barnlöst par och sex par som alla har ett barn var.

De kommer från samma flyktingläger i Turkiet och känner varandra sedan tidigare.

Det handlar om en homogen grupp säger flyktingkoordinator Saana Hansén.