torstai 20. maaliskuuta 2014

Yle: Lieksan sisäpiiri pysyttelee hiljaa pakolaiskeskustelussa

Yle: Lieksan sisäpiiri pysyttelee hiljaa pakolaiskeskustelussa 20.3.2014

Lieksan yrittäjät ja kehittäjät eivät toistaiseksi osallistu kaupungin ympärillä vellovaan pakolaiskeskusteluun. Kaupunginhallituksen viimeisimmästä pakolaisten vastaanottoon liittyneestä kielteisestä päätöksestä suivaantunut kokenut luontomatkailija on kertonut boikotoivansa paikkakunnan kauppoja. Tästä huolimatta esimerkiksi kaupunkikeskusyhdistys on päättänyt vielä pysytellä hiljaa.

Lieksan kaupunkikeskus ry:n mielestä sen tehtäviin kuuluu edistää viihtyisyyttä, ei jaella kannanottoja. Hiljaisuus ei siis asiassa ole myöntymisen merkki?

- Minä kehitän kaupungin keskustaa, en lähde ollenkaan tähän arviointiin, painottaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Taisto Lehikoinen.

Yhdistyksen jäseninä on runsaasti yrityksiä ja yrittäjiä. Heidän suustaan ei ole kiirinyt puhe ja huoli siitä, että tilanteen vuoksi kauppoja kierrettäisiin kaukaa.

- Eivät ole tuoneet huoltaan ilmi, ei. Meillä on yrittäjiä hallituksessa, eikä ole sanallakaan tullut esille se, että millä tavalla olisi lähdettävä ottamaan kantaa. Sitä kannanottoa ei kyllä tule kaupunkikeskusyhdistyksestä, ajan pitäisi muuttua aika paljon.

Taloustilanne jarruttaa uusia yrittäjiä

Lieksan kaupunkikeskusyhdistys elävöittää tapahtumilla paikkakuntaa, esimerkiksi keskiviikkona pääkadun varrella käydyt markkinat olivat yhdistyksen käsialaa. Yhdistys myös huolehtii siitä, että tyhjien näyteikkunoiden taakse saadaan uusia toimijoita, yrittäjiä.

- Kyllä kiinnostusta on, tänä tiukkana aikana on vain on tietyt rajoitteet, yrityksiä ei synny kuin sieniä sateella, sanoo Lieksan kaupunkikeskus ry:n toiminnanjohtaja Taisto Lehikoinen.

Toimiessaan mahdollisten uusien yrittäjien kanssa Lehikoinen ei ole huomannut, että kaupungin imagoa ravisuttava pakolaiskeskustelu vaikuttaisi halukkuuteen tulla kaupunkiin, kyse on taloudellisista raameista. Lieksalaisena hän joka tapauksessa toivoo muutosta tilanteeseen.

- No totta kai parempaan suuntaan saisi tilanne kääntyä, rauhoittua. Kyllä tämä harmittaa, että tämä tällaisena velloo. Me vain ei kaupunkikeskusyhdistyksenä sitä pystytä oikaisemaan, ei ole vielä keinoja.