MTV3: Supo: Syyrian suomalaisjihadisteissa muhii terrorismiongelma 5.3.2014
Ilta-Sanomat: Supo: Yli 30 lähti Suomesta sotimaan Syyriaan - "mukana kantasuomalaisia"
Suojelupoliisin vuosikertomus 2013 (pdf)
Suojelupoliisin käsityksen mukaan Suomesta on lähtenyt 30-40 henkilöä taistelemaan ääri-islamistien puolelle Syyrian sisällissotaan. Kaksi suomalaista on kuollut Syyriassa.
Kaikkiaan eurooppalaisia jihadisteja sotii Syyriassa pari tuhatta. Eri turvallisuuspalveluissa arvioidaan, että näistä palaavista jihadistiveteraaneista tulee kotimaissaan vielä vakava ja pitkäkestoinen terrorismiongelma.
Supo julkisti vuosikertomuksessaan vuosittaisen terrorismin uhka-arvion Suomessa. Uhkaa pidetään edelleen alhaisena.
Varoituksen kaikuja kuitenkin löytyy.
– Sellaisten radikaalien henkilöiden lukumäärä Suomessa, joilla on kansainvälisiä terroriyhteyksiä, on viime vuosina lisääntynyt tasaisesti. Heidän toimintansa liittyy pääsääntöisesti ulkomaisiin, käynnissä oleviin Syyrian ja Somalian kaltaisiin konflikteihin ja niissä toimiviin väkivaltaisiin ryhmiin.
Syyria huolettaa
Syyriasta Suomeen tähän mennessä palanneet eivät toistaiseksi näytä aiheuttavan ainakaan välitöntä uhkaa, suojelupoliisin vuosikertomuksessa todetaan. Näitä on muutamia.
Suomesta on lähtenyt taistelijoita sekä ISIL (Irakin ja Levantin islamilainen valtio) että JAN (Jabhat al-Nusra) -järjestöihin. Sittemmin nämä ovat ajautuneet vastakkain ja sharialakia vaaliva ISIL on vetänyt eurooppalaisia jihadisteja enemmän puoleensa.
Al-Nusra taasen on Al-Qaidan virallinen Syyrian siipi.
Järjestöjen keskinäisissä taisteluissa on tänä vuonna kuollut satoja ihmisiä. Tietotoimisto Al-Jazeera kertoo erimielisyyksien juontuvan ISIL:n ylijulmista taktiikoista ja uskonnollisten lakien kovasta soveltamisesta Syyrian koillisalueilla. Kansainvälisten arvioiden mukaan nämä keskinäiset taistelut ovat helpottaneet presidentti Bashar Al-Assadin tilannetta.
Kolmas Suomesta lähteneitä taistelijoita riveihinsä saanut on Kataib al Muhajirin -järjestö, joka on yhteistyössä Al-Nusran kanssa.
Turkin kautta
Suomessa konflikti on vedonnut eri etnisiin ryhmiin ja suomalaisiin käännynnäisiin. Suomesta on suhteellisen helppo matkustaa ensin Turkkiin ja sieltä rajan yli Syyriaan. Erityistä organisaatiota ei tarvita.
Supossa on kuitenkin havaittu merkkejä radikaali-islamistisen ja multietnisen verkoston rakenteista, mutta uhkaa ei pidä liioitella.
Supo on lisännyt kansainvälisiä yhteyksiään ja tiivistänyt yhteistyötä muiden valtioiden kanssa.
Suomalaisia palkkasotureita on myös ollut Syyriassa kouluttajina.
______________________________________
Ilta-Sanomat: Supo: Yli 30 lähti Suomesta sotimaan Syyriaan - "mukana kantasuomalaisia"
Syyrian konflikti on noussut kärkeen Suojelupoliisin terrorismintorjunnan työlistalla.
Yli 30 henkilöä on lähtenyt Suomesta sisällissotaa käyvään Syyrian.
- Noin puolet kokonaismäärästä on pyrkinyt osallistumaan jossain määrin aseelliseen ja väkivaltaiseen toimintaan, kertoo Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Ilta-Sanomille.
Suomalaisia on mennyt sisällissotaa käyvien valtajärjestöjen riveihin.
- ISIL on yksi niistä. On toisaalta vaikeampi kysymys, minkä ryhmän toimintaan he osallistuvat, koska ryhmiä yhdistyy ja hajoaa siellä.
Lähtijät ovat pääsääntöisesti ulkomaalaistaustaisia.
- Siellä on sekaisin erilaisia etnisiä taustoja kantasuomalaisista alkaen.
Jotkut ovat jo palanneet takaisin Suomeen Syyriasta.
- Pysyvästi palanneiden määrää on vaikea arvioida, koska joukossa on henkilöitä, jotka matkustavat edestakaisin Suomen ja Syyrian välillä.
Supon tietojen mukaan ainakin kaksi Suomesta lähtöisin olevaa henkilöä on saanut surmansa taistellessaan Syyriassa oppositiojärjestön riveissä.
Suomessa ei ole havaittu laajamittaista rekrytointia Syyrian konfliktiin.
- Sellaista ei tarvita, koska Suomesta Syyriaan pääsee niin helposti. On kyllä puhuttu sellaisesta kannustuksesta. Suomessakin on tahoja ja toimijoita, jotka sympatisoivat Syyrian taistelua ja sen radikaali-islamistista kehystä.
Syyriaan sotaan matkaavat ja sieltä palaavat voivat olla uhka monesta näkökulmasta.
- Jos meillä on henkilöitä, jotka pyrkivät osallistumaan aseelliseen toimintaan konfliktialueella siitä saattaa seurata Suomelle uhkatekijöitä. Suomi ei ole ollut toistaiseksi minkään väkivaltaisen ryhmän agendalla, mutta jos Suomesta matkustaa henkilöitä osallistumaan siihen toimintaan, se saattaa tuoda Suomen agendalle.
Uhkatekijöitä on myös mahdollinen tarve luoda verkosto Suomeen Syyrian sotamatkoja varten ja Suomeen palaavat yksittäiset henkilöt, joiden väkivaltaan tarttumisen kynnystä sota on voinut laskea.
- Jos henkilö on saanut koulutusta aseellisen toimintaan tai räjähteiden valmistamiseen, niin on arvioitava, aiheuttaako hän turvallisuusuhkaa palatessaan Suomeen.
Portaankorva ei halua ottaa kantaa Suomen radikaali-islamistien lukumäärään.
- Suojelupoliisin näkökulmasta voi kuitenkin sanoa, että määrät ovat jossain määrin kasvaneet. Niiden henkilöiden määrä, joilla on yhteyksiä terroristisiin toimijoihin ulkomailla, on merkittävästi kasvanut.
Portaankorvan mukaan radikaali-islamisteilla alkaa olla ”verkostomaisia piirteitä”. Yhteyksiä on Suomesta globaalin jihadismin ryhmiin eri puolille maailmaa.
- Voidaan sanoa, että ainakin mutkan kautta on yhteyksiä myös al-Qaidaan.
Supo arvioi, että terrorismin uhka Suomessa on yhä alhainen, eikä Suomeen kohdistuvaa terrori-iskua ei ole Supon tietojen mukaan suunniteltu.
- Suomi ei ole radikaalien islamistien vihollislistalla.