Yle: Maahanmuuttajien lakipalvelut kiven alla - vapaaehtoiset opiskelijat riensivät apuun 10.3.2014
Monella maahanmuuttajalla on vaikeuksia saada apua arkisiin lakiasioihin. Ongelmana ovat paitsi raha- ja kieliasiat, myös epäluottamus viranomaisia kohtaan. Itäsuomalaiset oikeustieteen opiskelijat ovat heräsivät tilanteeseen ja alkoivat tarjota maksutonta lakineuvontaa sitä tarvitseville.
Joensuussa maahanmuuttajille on tarjottu vuodenvaihteesta lähtien maksutonta lakineuvontaa. Poikkeuksellista asiassa on se, että lakineuvojina toimivat paikalliset yliopisto-opiskelijat. Rikos- ja prosessioikeuden opiskelija Eeva Varis kertoo, että palvelulle on selvä tarve.
- Tarjoamme anonyymia ja luottamuksellista palvelua. Maahanmuuttajilla voi olla esimerkiksi viranomaispelkoa ja apua on ongelmallista hakea verrattuna siihen, miten suomalaiset pystyvät sitä hakemaan, Varis täsmentää.
Apua perheasioihin
Tapaukset vaihtelevat laidasta laitaan, mutta suurin osa ihmisten avuntarpeesta liittyy arkisiin asioihin.
. Esimerkkeinä sisäinen adoptio ja avioeron monimutkaiset asiat. Eli mitkä näistä asioista kuuluu oikeudelle ja mitkä sovitaan keskenään. Ja aihe on tietenkin se mitä papereita pitää täyttää, kertoo monikulttuurisen järjestötoiminnan kehittäjä Ville Elonheimo Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksestä.
Yksi lakineuvontaa saava on Thaimaasta Suomeen muuttanut Raksina Chudlang, joka tarvitsi apua juuri avioerotilanteessa.
- Olen saanut neuvojilta tärkeää apua mitä pitää tehdä ja missä järjestyksessä asiat hoidetaan Suomessa. Moni asia poikkeaa suuresti Thaimaan käytännöistä. Suomessa viranomaisilla on monia eri tasoja joiden kautta asiat kiertävät, Chudlang sanoo.
"Lakiasioita ei saa jättää opiskelijoiden hoidettaviksi"
Itä-Suomen yliopistosta maahanmuuttajien lakiasioita hoitaa tällä hetkellä kaksi oikeustieteen opiskelijaa. Tarvittaessa asiakkaat ohjataan eteenpäin lakiasiaintoimistoihin. Opiskelijoiden viesti on, ettei maahanmuuttajien lakiasioita saa jättää vapaaehtoisten hoidettaviksi.
- Tämä on todella poliittinen kysymys siitä miten maahanmuuttajia pitäisi kohdella. Minun mielestä ei voi ajatella niin, että kyllähän niistä (maahanmuuttajista) kuitenkin joku opiskelija huolehtii, Varis muistuttaa.