Helsingin Sanomat: Suomen poliisi vakuuttaa: Ulkomaalaisten karkotusmatkoilla ei ökyillä 17.10.2014
Suomen poliisi saattaa vuosittain satoja karkotus- ja käännytyspäätöksen saaneita ulkomaalaisia kotimaahansa, koska he eivät suostu palaamaan vapaaehtoisesti. Poliisi vakuuttaa, etteivät virkamiehet tuhlaa saattomatkoilla valtion rahoja ökyhotelleihin ja muuhun luksukseen kuten ruotsalaisten epäillään tehneen.
Ruotsissa kriminaalihuollon työntekijöiden kalliit ja verovaroilla maksetut matkat ovat herättäneet ihmetystä. Ruotsin radion Kaliber-ohjelman mukaan kriminaalihuollon kuljetuspalvelun työntekijät ovat asuneet ulkomaalaisten karkotusten yhteydessä tehdyillä matkoilla viiden tähden hotelleissa, ja he lentävät bisnesluokassa lyhyitäkin matkoja.
Istanbulissa, Ateenassa ja Dubaissa ruotsalaiset virkamiehet asuivat ohjelman mukaan viiden tähden hotelleissa. Esimerkiksi Dubaista Ruotsiin bisnesluokassa tehdyt lennot maksoivat vajaat 3 000 euroa per työntekijä.
Suomessa karkotettavien ja käännytettävien ulkomaalaisten saattamisesta kotimaahansa vastaa Helsingin poliisilaitos.
"En tiedä, mikä Ruotsissa on tilanne, mutta me noudatamme valtionhallinnon matkustusmääräystä. Saattamismatkat ovat verrattavissa mihin tahansa virkamatkoihin", sanoo komisario Liisa Lintuluoto Helsingin poliisilaitokselta.
Hänen mukaansa saattajat voivat joissakin tapauksissa jäädä ulkomaille useammaksi kuin yhdeksi yöksi riippuen matkan pituudesta ja siitä, tapahtuuko saattamislento yöaikaan.
"Lentäminen on raskasta, sillä saattamismatka voi kestää 30 tuntia eikä poliisi voi silloin nukkua. Noudatamme aika samoja lepoaikoja kuin lentoyhtiöt", Lintuluoto sanoo.
Hotellin valintaan vaikuttaa muun muassa kyseisen maan turvallisuustilanne. Joissakin tapauksissa hotellit ovat olleet turvallisuussyistä kalliimmasta päästä, Lintuluoto kertoo.
"Emme mene viiden tähden hotelliin siksi, että se on hieno hotelli. Joissakin kohdemaissa hienoimmat hotellit ovat ainoita, joita voi pitää riittävän turvallisina", Lintuluoto sanoo.
Poliisihallitus uskoo, että virkamiehet hoitavat saattotehtävät niin nopeasti kuin mahdollista.
"Ei ole noussut esiin mitään epäilyjä, että matkoilla tuhlattaisiin rahaa tarpeettomasti. Kaikki laskut tarkistetaan", sanoo Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Esko Kesti.
Poliisihallituksen mukaan saattotehtäviin kuluu vuodessa noin kaksi miljoonaa euroa tai hieman yli.
Viime vuonna Suomesta poistui noin 2 400 käännytys- tai karkotuspäätöksen saanutta ulkomaalaista – suurin osa vapaaehtoisesti.
Poliisi joutui saattamaan 376 henkilöä kotimaahansa. Saatettavia on tyypillisesti yhdellä kerralla yhdestä kolmeen.
Lentoyhtiöt edellyttävät, että kutakin saatettavaa kohti on reittilennoilla oltava vähintään kaksi saattajaa. "Se sitoo resursseja vähän kohtuuttomasti", Kesti sanoo.
Suomi on osallistunut myös EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin järjestämille yhteislennoille, joissa useat EU-maat palauttavat samalla lentokoneella tietyn maan kansalaisia kotimaahansa.
Ruotsista poiketen Suomi ei ole viime vuosina vuokrannut kokonaisia lentoja saattomatkoja varten. "Se olisi halvin tapa toteuttaa matka, jos yhteen maahan pitäisi palauttaa paljon sen maan kansalaisia", Poliisihallituksen Esko Kesti toteaa.