perjantai 31. lokakuuta 2014

Iltalehti: Kerjäläisten kova elämä kaduilla

Iltalehti: Kerjäläisten kova elämä kaduilla 31.10.2014

Romanikerjäläiset ovat olleet tuttu näky Helsingin katukuvassa jo useita vuosia.

Talviaikaan kadut normaalisti tyhjenevät heistä, mutta tänä vuonna pakkaset eivät saa kaikkia lähtemään. Päiväkeskus Hirundo on kerjäläisille henkireikä, sillä se on ainoa paikka, johon he pääsevät lämmittelemään.

Helsingin Diakonialaitoksen ylläpitämässä päiväkeskus Hirundossa käy lokakuisena torstai-iltana kova kuhina. Sisälle on pakkautunut monta kymmentä henkeä. Istuskelemaan, lämmittelemään, eväitä syömään ja teetä juomaan. Muutamat surffailevat tietokoneella netissä.

Kello lähestyy seitsemää ja kaikkien pitää lähteä ulos, sillä Hirundon ovet sulkeutuvat tältä päivältä.

Ulkona on kylmä, vain pari plusastetta. Yötä kohti sää viilenee entisestään ja yöllä ilma painuu pakkaselle.

- Tuntuu entistä kylmemmältä mennä ulos, kun on ollut jonkin aikaa sisällä, 39-vuotias Dan sanoo lähtiessään Hirundosta.

Dan on yksi Helsingin romanikerjäläisistä. Hän tuli Suomeen syyskuussa 50-vuotiaan Vasilen kanssa. Molemmat miehet asuvat Romanian Târgu Jiussa ja he ovat olleet Suomessa aiemminkin.

- Romaniassa meillä ei ole mitään töitä, toimeentuloa tai sosiaaliturvaa. Kommunismin romahdettua kaikilta loppui työt. Elinolosuhteet huononivat merkittävästi vuoden 1989 jälkeen. Välillä on pakko lähteä ulkomaille, koska täälläkin tienaa enemmän kuin kotimaassa, he kertovat.

Lue koko reportaasi pyhäinpäivän jättilehdestä!