Iltalehti: Poliisi katupartioista: "Suurimmassa vaarassa normaalit ihmiset" 15.10.2014
Komisario Jari Taposen mukaan "nuorisojengien" vastareaktioissa esiintyy äärioikeistomielisiä ja mahdollisesti jopa rikollisia piirteitä.
Helsingin poliisin komisario Jari Taponen on huolissaan paljon puhuttaneiden nuorten tekemien rikosten nostattamista vastareaktioista, kuten villistä nettikirjoittelusta ja vapaaehtoisten katupartioista.
- Suomesta tunnetaan paljon hyviä esimerkkejä siitä, että vanhempien jalkautuminen lasten joukkoon voi rauhoittaa meininkiä, Taponen muistuttaa.
Sitten seuraa erittäin painokas "mutta."
- Meillä on Euroopasta huonoja esimerkkejä siitä, miten äärioikeistomieliset ryhmät jalkautuvat asuinalueelle pitämään katupartiota ja niin sanotusti järjestystä ja yrittävät sillä tavoin saada suosiota omille ajatuksilleen naapurustosta. Tällainen toiminta on nähty äärioikeiston nousun perustaksi, hän pohjustaa.
Helsingin katupartioita on ollut mukana järjestämässä äärioikeistolainen Suomen Vastarintaliike (SVL).
- Tämä nyt järjestäytynyt katupartiointi Helsingissä on epätoivottavaa, Taponen linjaa.
Hän painottaa, että yleisen järjestyksen turvaamisen toimivaltuudet kuuluvat vain ja ainoastaan poliisille.
Vielä rauhallista
Taposen mukaan toistaiseksi puhutaan vain riskeistä, sillä viime viikonlopun katupartiot eivät työllistäneet poliisia lainkaan. Hän arvioi, että mikäli katupartioita järjestetään säännöllisesti, toiminta saattaa aktivoida myös vastapuolen reaktioita.
- Suurimmassa vaarassa ovat ihan normaalit, kadulla liikkuvat ihmiset, kun ruvetaan käyttämään oman käden oikeutta.
Taponen korostaa, että jos katupartioijat tai heidän vastustajansa jalkautuvat Helsingin yöhön varusteinaan pesäpallomailoja tai muuta kättä pidempää, poliisit puuttuvat tilanteeseen välittömästi ja kirjoittavat sakkoa.
Listasta ei rikosilmoitusta
Niin sanottujen "nuorisojengien" vastustajat ovat järjestäytyneet pitkälti sosiaalisessa mediassa, missä keskustelu on poliisinkin tietojen mukaan liikkunut lain rajoilla.
Taponen on tietoinen esimerkiksi netissä levinneestä listasta, johon väitettiin kerätyn väkivaltarikoksista epäiltyjen nimiä.
- Siinä varmaan täyttyy rikoksen tunnusmerkistö, kunnianloukkaus, yksityisyyden suojaa loukkaavan tiedon levittäminen tai kommenteista riippuen myös laiton uhkaus, Taponen spekuloi.
Ja pelkästään spekuloi, sillä poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan asiaan liittyvästä nettikirjoittelusta ei ole tehty rikosilmoitusta.
Ei jengiytymistä
Taponen on hämillään siitä, että nuorisorikollisuuden ympärille on nyt syntynyt kova kohu. Hänen mukaansa puheet jengiytymisestä ovat liioiteltuja, ja kyse on pohjimmiltaan vanhan ilmiön - eri tavoin rettelöivien kaveriporukoiden - väliaikaisesta voimistumisesta.
- Poliisi toivoo malttia kaikilta osapuolilta. Helsinki on yhä kaikille turvallinen kaupunki liikkua, Taponen tiivistää.
Samansuuntaiset ovat mietteet asiakokonaisuuden ryöstöjä tutkivalla rikoskomisario Mikko Halmeella.
- 36 vuotta olen poliisina ollut, eikä siinä ole mitään poikkeuksellista, että jotkut nuoret näitä tekevät.