Helsingin Sanomat: Kansanedustaja Packalénin tv-puheista rikosilmoitus, epäillään salaisen tiedon vuotamista 14.10.2014
Helsingin Sanomat: Packalén tehdystä rikosilmoituksesta: Ääripäät häiritsevät keskustelua
Kansanedustaja Tom Packalénin (ps) puheet pääkaupunkiseudulla ilmi tulleisiin pahoinpitelyiden sarjaan liittyen ovat poikineet vähintään yhden rikosilmoituksen.
Packalén kertoi perjantai-iltana Ylen A-Studiossa saaneensa tiedon, että noin 70 rikostapauksesta koostuvan "nuorisojengin" toiminnan motiivit olisivat rasistiset.
Rikosilmoituksessa halutaan selvittää, ovatko Packalénin lähde tai lähteet syyllistyneet salassapitosäännösten rikkomiseen.
Helsingin Sanomat sai luettavakseen Poliisihallitukseen lähetetyn rikosilmoituksen.
"Tämän lausuman perusteella on syytä epäillä, että poliisimies on salassapitovelvolisuuttaan rikkoen luovuttanut tietoja salassa pidettävästä aineistosta", ilmoituksessa lukee.
Asia on siirretty Poliisihallituksesta Valtakunnansyyttäjänviraston käsiteltäväksi, kertoo rikosylikomisario Antti Leppilahti Poliisihallituksen rikostorjuntayksiköstä.
"Koska on esitetty epäily, että poliisi olisi syyllistynyt asiassa rikokseen, kuuluu esitutkintaa koskevien päätösten tekeminen syyttäjälle", Leppilahti kertoo.
Valtakunnansyyttäjänvirasto vahvisti HS:lle vastaanottaneensa asian.
Packalén ei kertonut A-Studiolle tietojensa lähdettä, vaan vetosi siihen, että tiedot tulevat aikanaan ilmi, kun esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi.
Esitutkinta-aineisto on salainen siihen saakka, kunnes poliisi on saanut tutkinnan päätökseen ja luovuttanut asian syyttäjälle. "Nuorisojengin" tekemistä ryöstöistä, varkauksista ja pahoinpitelyistä on käynnissä poliisitutkinta ainakin Helsingin poliisissa.
Esitutkinta-aineistosta on tietoa poliisilla, sosiaaliviranomaisilla, todistajilla ja epäillyillä. Poliisia ja sosiaaliviranmaisia koskevat salassapitosäännökset.
Iltalehdelle Packalén kertoi sunnuntaina, että ei ole nähnyt esitutkinta-aineistoa.
"Olen keskustellut useiden tämän asian kanssa tekemisissä olevien ihmisten kanssa", Packalén sanoi Iltalehdelle täsmentämättä lähteidensä ammattia.
Packalén on virkavapaalla Helsingin poliisista. Hän työskenteli kymmenen vuotta rikospoliisissa ja viisi vuotta huumausaineiden kenttävalvonnassa Itä-Helsingissä. Hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2011.
______________________________________________
Helsingin Sanomat: Packalén tehdystä rikosilmoituksesta: Ääripäät häiritsevät keskustelua
Kansanedustaja Tom Packalén (ps) ei ole huolissaan perjantaina Ylen A-Studiossa antamiensa kommenttien johdosta tehdystä rikosilmoituksesta.
"Luotan Suomen oikeusjärjestelmään", Packalén sanoo ja jatkaa: "Luokatonta kirjoittelua on paljon. Olen näitä ääripään kirjoittelijoita joutunut estämään omiltakin sivuiltani. Osa kirjoituksista täyttäisi kunnianloukkauksen tunnusmerkit, mutta en viitsi rasittaa oikeusjärjestelmää."
Packalén ei vastaa kysymykseen, onko hänen tapauksestaan tehdyllä rikosilmoituksella hänen mielestään rasitettu oikeusjärjestelmää.
"Kannatan rakentavaa keskustelua. Nämä ääripäät häiritsevät sitä. Jos keskustellaan itse asian sijaan siitä olenko saanut tietoa, joka ehkä kuuluu tai ei kuulu minulle, mennään lillukanvarsiin."
Packalén haluaa jatkaa keskustelua pahoinpitelyistä ja niiden syistä.
"Jos keskustelu siirtyy tähän niiden pahoinpideltyjen lasten sijaan, on tässä yhteiskunnassa jotain pielessä."
Packalén kirjoitti blogissaan, että osalla noin 70 pahoinpitelyn sarjan nuorista epäillyistä on ollut rasistisia motiiveja ja he ovat kertoneet halunneensa vahingoittaa kantasuomalaisia.
A-Studion lähetyksessä perjantaina Packalén sanoi, että tiedot tulevat aikanaan julki esitutkinta-aineistosta. HS:n näkemä yksityisestä osoitteesta poliisihallitukselle lähetetty rikosilmoitus pyytää selvittämään, onko poliisi rikkonut vaitiolovelvollisuuttaan. Esitutkinta-aineisto kun on salainen niin kauan, kunnes esitutkinta päättyy ja siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.
Maahanmuuttajataustaisen "nuorisojengin" tekemistä ryöstöistä, varkauksista ja pahoinpitelyistä on käynnissä poliisitutkinta, viralliselta nimeltään esitutkinta, ainakin Helsingin poliisissa. Esitutkinta-aineistosta on tietoa poliisilla, sosiaaliviranomaisilla, todistajilla ja epäillyillä.
Packalén on virkavapaalla Helsingin poliisista. Hän työskenteli viimeiset viisi vuotta operatiivisena yleisjohtajana. Hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2011.
Iltalehdelle Packalén kertoi lauantaina, että hän ei ole nähnyt esitutkinta-aineistoa.
"Olen keskustellut useiden tämän asian kanssa tekemisissä olevien ihmisten kanssa", Packalén sanoi Iltalehdelle täsmentämättä lähteidensä ammattia.
Rikosilmoitus on siirretty Valtakunnansyyttäjänviraston käsittelyyn. Näin menetellään, jos esitetään epäily, että poliisi olisi syyllistynyt rikokseen. Seuraavaksi Valtakunnansyyttäjänvirastossa työskentelevä syyttäjä päättää, käynnistääkö hän asiasta esitutkinnan.