Turun Sanomat: Kehitysyhteistyö ehkäisee pakolaisuutta 14.10.2014
”Voimme joko toivoa, etteivät virrat ohjaudu Suomeen tai hoitaa maahanmuuttopolitiikan sellaiseksi, että meistä ei tulekaan humanitäärisen maahanmuuton suurvaltaa”, kirjoittaa kansanedustaja Maria Lohela (ps) (TS 8.10.).
Hyvä edustaja Lohela, turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus. Suomi, tai mikään muukaan kansainvälistä pakolaisoikeutta noudattava maa, ei voi tehdä mitään turvapaikanhakijoiden määrän kontrolloimiseksi. Poliittisten päätösten sijaan turvapaikanhakijoiden määrään vaikuttavat sodat.
EU on selvittänyt turvapaikanhakijoiden sijoitusta jäsenmaiden kesken taustatyönä poliittisille päätöksille. Raportissa esitettyihin toimenpiteisiin ei ole ryhdytty, eikä aloitetta turvapaikanhakijoiden sijoituksesta tasaisemmin jäsenvaltioihin ole. EU:ssa keskitytään nyt luomaan yhtenäinen ja toimiva turvapaikkajärjestelmä kaikkiin jäsenmaihin.
Maria Lohela painottaa lähtömaiden vastuuta pakolaiskysymyksessä. Hänen mukaansa resurssit on suunnattava sinne, missä niillä saadaan eniten hyötyä. Kuitenkin perussuomalaiset puolueena haluavat ajaa kehitysyhteistyön määrärahoja alas.
Kehitysyhteistyön vähentämisen seuraukset näkyisivät varmasti Euroopassa asti. Pakolaisapu työskentelee konfliktinjälkeisissä yhteiskunnissa uusien sotien ehkäisemiseksi. Kun tässä onnistutaan, myös pakolaisuus alueella vähenee.
Pakolaiset itse nostavat itsensä köyhyydestä, mutta sotien vuoksi kouluttamattomat ihmiset tarvitsevat siihen tukea. Siksi olemme paikan päällä, juuri siellä missä Lohelakin toivoo meidän olevan.
Maija Perho, puheenjohtaja, Leena Kumpulainen, toiminnanjohtaja (vt), Suomen Pakolaisapu ry