lauantai 18. lokakuuta 2014

HS: Isisin hyökkäys kiristää Suomen muslimien välejä

Helsingin Sanomat: Isisin hyökkäys kiristää Suomen muslimien välejä 18.10.2014

Jo kolme vuotta jatkunut Syyrian sisällissota on kuumentanut viime viikkoina tunteita myös Suomessa. Etenkin kurdiyhteisön piiristä monet sanovat, että tilanne on kiristänyt suomalaisten muslimien keskinäisiä välejä.

Sota on koskettanut viime viikkoina erityisesti kurdeja, sillä terroristijärjestö Isis on yrittänyt vallata kurdienemmistöisen Kobanin kaupungin Syyriassa. Keskustelua on herättänyt myös poliisin tutkinta, jossa neljää suomalaismiestä epäillään terrorismiin liittyvistä rikoksista.

Suomen kurdit osoittivat perjantaina Helsingin keskustassa mieltään kiinnittääkseen huomiota Kobanin tilanteeseen.

Kurdit toivoivat Suomelta enemmän tekoja, jotta nuoria ei rekrytoitaisi taistelemaan Syyriaan. Osa haluaisi viedä jopa kansalaisuuden niiltä, jotka tuomitaan terrorismista.

"Passit pois niiltä, jotka lähtevät. He tulevat olemaan uhka myös Suomelle", sanoi Turusta mielenosoitukseen saapunut Shawnam Eliassi.

Kurdiaktiivi Welat Nehrin mielestä Syyrian tilanne on kiristänyt suomalaisten muslimien keskinäisiä välejä. Tunteet ovat käyneet kuumina sosiaalisessa mediassa. Samaa mieltä olivat myös monet muut mielenosoitukseen osallistuneet.

Nehrin mukaan kurdit kokevat, etteivät kaikki muslimiryhmät ole tuominneet Syyriassa taistelevia jihadisteja tarpeeksi näkyvästi. "Hiljaisuus kärjistää tilannetta. On vakava ongelma, jos tilanne jatkaa kärjistymistä."

Saksan Hampurissa kurdien ja ääri-islamistien välillä nähtiin viime viikolla jopa mellakka.

"En usko, että Suomessa ollaan niin pitkällä, sillä he [ääri-islamistit] eivät ole niin järjestäytyneitä", Nehri sanoo.

Suomen islamilaisen neuvoston varapuheenjohtaja Pia Jardi kertoo havainneensa Syyriasta käytävän kärjekkään keskustelun.

"Keskustelu on aika herkkää, etenkin nuorten kohdalla, jotka ajattelevat tunteella."

Hänen mukaansa keskustelua leimaa mustavalkoisuus. Jos esimerkiksi arvostelee Syyrian hallinnon toimia, se voidaan tulkita Isisin tukemiseksi. Jardin mielestä Isis on tuomittu muslimien piirissä jo kyllästymiseen asti.

"Tiedän itsekin ihmisiä, joilla on kuollut omaisia Kobanissa, joten ymmärrän, että tunteet ovat pinnassa."

Imaami Abbas Bahmanpour muistuttaa, että kiivasta kiistelyä esiintyy aina konfliktien yhteydessä. "Keskustelusta löytyy mustavalkoisuutta, mutta suuret konfliktit ovat aina sellaisia."

Perjantain toinen Syyriaan liittyvä mielenilmaus nähtiin perjantaina Pasilan poliisitalolla. Muutamia kymmeniä muslimeja kerääntyi osoittamaan tukea neljälle miehelle, joita epäillään terrorismiin liittyvistä rikoksista.

Mielenosoittajien mukaan tutkinta on ollut muslimiyhteisössä järkytys, sillä monet tuntevat epäillyt. Tuttavat uskovat vakaasti epäiltyjen käyneen Syyriassa viemässä vain avustuksia.

"Ei tämä ainakaan vahvista luottamusta poliisiin, sillä heidän syyllisyydestään ei ole esitetty todisteita", sanoo nelikkoa puolustavan verkoston puhemies Hunderra Assefa.

Myös Jardi kertoo tutkinnan järkyttäneen monia.

"Monet kyselevät, olenko minäkin nyt jollain listalla, kun olen lähettänyt vauvanvaatteita Syyriaan heidän kauttaan."

Kurdimielenosoittajien piirissä epäiltyjen puolustaminen herättää ihmetystä. He sanovat luottavansa asiassa eniten poliisiin.

Poliisitalon mielenosoittajien mielestä kurdiyhteisössä luullaan epäiltyjä Isisin kannattajiksi. Assefa korostaa epäiltyjen puhuneen avoimesti Isisiä vastaan.

Tutkija Marko Juntusen mukaan suomalaiset maahanmuuttajat ovat pyrkineet välttämään kotimaidensa kiistojen tuomista Suomeen. Erimielisyyksiä on kuitenkin ollut pinnan alla jo ennen Syyrian sisällissotaa.

Juntunen on tutkinut etenkin Suomen irakilaisia. Heidän keskuudessaan kotimaan poliittiset erimielisyydet ilmenevät esimerkiksi hiljaisena välttelynä.

"Tiedetään täsmälleen, kuka tuon uuden ruokakaupan on perustanut", Juntunen sanoo. "Se heijastuu arjessa pieniin yksityiskohtiin, joista kantaväestö ei tiedä mitään."

Juntusen mukaan yksi jakolinja on uskontoa jyrkemmin tulkitsevan vähemmistön ja maallistuneempien muslimien välillä. Nehri on samaa mieltä.

"Se näkyy esimerkiksi joissain moskeijoissa liikkuvissa verkostoissa. Perustyypit, jotka kävivät aiemmin silloin tällöin perjantaisin moskeijassa, ovat alkaneet välttää siellä käymistä."

Yhteistä monille tuntuu olevan huoli Suomen muslimien maineesta. Pelätään. että jatkuvasti vellova keskustelu mustaa kaikkien muslimien maineen.

Poliisitalon protestiin osallistuneet naiset kertovat kohtaavansa kaduilla jo nyt rasistisia solvauksia.

"Tälle on annettu mediassa jo aivan liikaa huomiota. Se voi luoda negatiivista kuvaa muslimeista, mikä johtaa syrjintään ja saattaa pahentaa ongelmia", sanoo Bahmanpour.

Fakta
Muslimit Suomessa

- Suomessa on noin 55 000–60 000 muslimia.
- Maailman 1,7 miljardista muslimista valtaosa on sunneja, kuten myös Suomessa. Shiiojen osuus on muslimeista 10–20 prosenttia.
- Monet suomalaisista muslimeista
ovat etniseltä taustaltaan esimerkiksi somalialaisia, kurdeja, arabeja ja albanialaisia.